Gastrique recept

9 augustus 2015Dagmar

Een gastrique is een ingekookte vloeistof op basis van witte wijn, azijn, peper, dragon en sjalotten die dient als basis voor bijvoorbeeld béarnaisesaus. En dat klinkt waarschijnlijk veel ingewikkelder dan het is om te maken, maar dat valt reuze mee. Kijk maar eens naar dit gastrique recept.

untitled-241
Gastrique is een ingrediënt voor de Franse klassieker béarnaise saus. Een anijsachtige ei-boter saus met kervel en dragon. Heerlijk bij een mixed grill bijvoorbeeld. Klik hier voor het recept voor béarnaise saus.

Voor ongeveer 500 ml gastrique heb je nodig
1 fles droge witte wijn (ik gebruikte fris-droge Jumbo huiswijn, 750 ml)
150 ml witte wijn azijn
1 eetlepel gekneusde zwarte peper
5 sjalotten, gesnipperd
een halve bos verse dragon (blaadjes en stengels)

En zo maak je de gastrique
Hiervoor doe je alle ingrediënten hiervoor in een steelpannetje en laat je het mengsel tot 1/3 inkoken. Zeef het door en vang de vloeistof op. Dit is je gastrique. Laat afkoelen.

Wil je geen updates van Vertruffelijk missen? Like Vertruffelijk dan op facebook!
untitled-117
 
De flesjes waar de witte wijnazijn in zit kun je herbruiken door de gastrique erin te bewaren. Leuk zo’n zelf gemaakt product op je aanrechtblad, klaar voor gebruik.

Wil je geen updates van Vertruffelijk missen? Like Vertruffelijk dan op facebook of schrijf je in voor de gratis maandelijkse nieuwsbrief!

untitled-166
Bereiding, foto’s en styling: Dagmar

 

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorig bericht Volgend bericht