Franse uiensoep

26 oktober 2015Dagmar

Dit is een lekker en makkelijk recept voor klassieke Franse uiensoep. Tegen een lekkere uiensoep  zal ik niet snel ‘nee’zeggen, jij ook niet? Lees snel verder hoe je dit lekker soepje maakt.

untitled-231
Franse uiensoep: een lekkere klassieker. Natuurlijk met stukjes gegratineerd (stok)brood, mmm!

Dit heb je nodig voor 4 personen
750 gram uien, in dunne ringen gesneden (of kant-en-klaar gekocht)*
1.2 liter runderbouillon van twee bouillontabletten
4 teentjes knoflook (geperst)
3-4 eetlepels roomboter
2 theelepels gedroogde tijm
4 eetlepels Madeira (versterkte wijn)
wat peper en zout naar wens

Voor het sneetje brood met kaas
8 stukjes stokbrood
wat geraspte kaas (bijvoorbeeld Gruyere of Parmezaan)

* Tip: uien kun je ook snel in ringen snijden met behulp van een speciaal opzetstukje in een keukenmachine mocht je die hebben.

En zo maak je de Franse uiensoep
1. Karameliseer de uien met de knoflook door ze op laag tot medium vuur goudbruin te bakken in zo’n 40-45 minuten in de roomboter. Schep regelmatig om.

untitled-224
Zo zien de gekarameliseerde uien er na 40-45 zachtjes bakken uit. Zo worden ze heerlijk zoet en krijg je een lekkere uiensoep bomvol smaak.

2. Doe de Madeira erbij en laat deze bijna helemaal verdampen. Roer de aanbaksels los en schenk de runderbouillon erbij. Breng de soep tegen het kookpunt aan. Na 5 tot 10 minuten is je soep klaar. Kruid desgewenst bij met peper en zout.

3. De stukjes stokbrood met gegratineerde kaas maak je door het brood met de geraspte kaas te bestrooien en op 225 graden te gratineren tot ze goudbruin zijn.  Dit duurt ongeveer 5 minuten. Serveer ze in de hete uiensoep of los erbij.

untitled-571
 Deze zelfgemaakte broodstengels van bladerdeeg met kaas passen ook heel goed bij deze Franse uiensoep. Ze zijn supermakkelijk om te maken.

Lijkt dit je een lekker recept? Dan is dit misschien ook iets voor jou: wortelsoep met gember. Of neem een een kijkje in de receptenindex voor nog meer lekkere soepjes en andere lekkere recepten.

Wil je geen updates van Vertruffelijk missen? Like Vertruffelijk dan op facebook of schrijf je in voor de gratis maandelijkse nieuwsbrief!
untitled-166

Bereiding, foto’s en styling: Dagmar

 

1 Reacties

  • Tim

    27 oktober 2015 at 3:40 pm

    Ben nieuwsgierig naar twee dingen, 1 welk opzetstukje van de keukenmachine, en 2, is deze net zo lekker als de erwtensoep van zondag ?

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorig bericht Volgend bericht