Duivelse gamba’s

13 augustus 2017Dagmar

Heerlijke duivelse gamba’s in een zelfgemaakte bisque met knoflook, dragon en chili. MMMM! De bisque is heerlijk op smaak, aangenaam pittig, kruidig en romig. Een heerlijke combinatie met de gamba’s die je in roomboter, olijfolie, anijsachtige dragon en knoflook bakt en dan combineert met de zelfgemaakte bisque. Dit heerlijk gerecht dankt zijn naam aan de aangenaam pittige saus. Maak er een lekker hoofdgerecht van door de pittige garnalen te eten met brood, orzo, pasta en/of broccoli rijst.

Duivelse gamba'sDuivelse gamba's
Foto’s: duivelse gamba’s. Mijn inspiratie haal ik overal vandaan. Dit recept bedacht ik toen ik deze foto zag. Ik had er meteen een smaak idee bij. Geen idee of het klopt met de smaken van de foto maar ik moet zeggen dat ik zelf een erg lekker gerecht vind geworden. De bisque is dit geval een soep op basis van garnalen pel die ik kocht bij groothandel Makro en die is misschien wel het key ingrediënt! Bij Masterchef Australia zag ik vaker hoe deelnemers de lekkerste gerechten maakten met de schalen en koppen van garnalen. Nu ik dit zelf ook heb geprobeerd kan ik alleen maar beamen hoe lekker de basis van je soep of saus is hiermee. Probeer het ook eens uit zou ik zeggen. De garnalenpel van Noordzee garnalen vind ik persoonlijk het lekkerst. Omdat het zo’n klus is deze zelf te pellen vind ik de garnalenpel uit de diepvries een uitkomst.

Ingrediënten voor de duivelse gamba’s
(onderdeel van een hoofdgerecht voor 2 personen)
Voor de bisque (circa 600 ml) heb je nodig:
200 gram Noordzee garnalen pel (diepvries, ik vond ze bij Makro)
2 sjalotten
1 teentje knoflook
150 ml noilly prat
100 ml droge witte wijn
75  ml room
4 theelepels chili pesto
1 blik (400 gram) gepelde tomaten van mooie kwaliteit
mespunt chili poeder
peper en zout
olijfolie en roomboter
2 x steranijs
1/2 visbouillonblokje
1 laurierblaadje
Verder heb je nodig:
300 gram rauwe gepelde gamba’s
2 eetlepels gedroogde dragon + extra om te garneren
2 theelepels knoflookpuree
nog wat olijfolie en roomboter

Duivelse gamba’s recept
1. Verwijder het darmkanaal van de gamba’s. Spoel de garnalen af en dep ze droog. Zet ze tot gebruik afgedekt in de koelkast. Ga ondertussen aan de slag met het maken van de bisque:

2. Snipper de sjalotjes. Verhit olijfolie met wat boter op een matig vuur. Bak hierin de garnalenpel. Doe de sjalot erbij en bak glazig met een teentje knoflook uit de pers. Doe de chili pesto erbij. Schenk de wijn en noilly prat erbij en kook enkele minuten tot de alcohol is verdampt. Zeef de saus en vang het vocht op in een schoon pannetje. Druk met de bolle kant van een soeplepel de inhoud van de zeef aan. Verwarm de saus en voeg de gepelde tomaten toe.  Door deze na het zeven toe te voegen krijg de bisque een wat meer sausachtige textuur. Duw de tomaten voorzichtig kapot. Pureer de saus met een staafmixer en doe het halve bouillonblokje, laurierblaadje en de steranijs erbij. Laat de saus al roerend zo’n 10 minuten zachtjes koken. Verwijder de steranijs en laurierblaadje. Doe de room erbij. Breng op smaak met peper, zout en een mespunt chili poeder. Maak hem zo pittig als je wil. Of juist niet zo pittig. Net wat jij lekker vind dus proef er op los.

3. Zet het vuur lager tot de saus niet meer kookt maar nog wel goed heet is.  Bak de gamba’s in klontje roomboter met de knoflookpuree en  dragon tot ze helemaal roze kleuren. Zet het vuur niet te hoog. Combineer de gamba’s met de bisque en je duivelse gamba’s zijn klaar. Strooi nog wat extra dragon over de gamba’s.

Serveer met brood, pasta of orzo. Ook lekker met in de magnetron gestoomde broccoli rijst.

Wil je niets Vertruffelijks missen? Volg me dan op social media!
         

untitled-166

Bereiding, foto’s en styling: Dagmar

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorig bericht Volgend bericht