Culinaire paddestoelensoep

8 december 2014Dagmar

Ook gek op paddestoelen? Deze paddestoelensoep is een van m’n favoriete soepen. Wat deze soep helemaal afmaakt is olijfolie (of truffelolie) van goede kwaliteit die ik vlak voor het serveren in de soep druppel. Het geeft echt een soort van wauwfactor aan deze toch al lekkere soep. Verder gebruik ik in dit recept geen witte wijn om af te blussen, maar Madeira. Het zijn kleine dingetjes met groots effect.  En o ja, hij is makkelijk te maken en je kunt hem voorbereiden. Dus ook ideaal als je eters op bezoek krijgt.
untitled-22
Als je ook zo gek bent op paddestoelen bent dan is deze culinaire paddestoelensoep een echte aanrader.

Ingrediënten voor 4 personen (voor ongeveer 1 liter soep)
750 ml paddestoelenbouillon van 1.5 tablet
750 gram gemengde paddestoelen naar wens, waar nodig schoongeborsteld
1 grote sjalot, gesnipperd
6 eetlepels Madeira (likeurwijn)
250 ml verse slagroom (beker)
wat versgemalen peper en zout
wat olijfolie van goede kwaliteit
3 eetlepels roomboter
1/2 theelepel gedroogde tijm

En zo maak je deze culinaire paddestoelensoep
1. Bak de sjalot in een eetlepel boter samen met driekwart van de paddestoelen gedurende 5-10 minuten op middelhoog vuur. Kruid de paddestoelen met wat versgemalen peper en zout. Voeg de tijm toe.

2. Blus na 2-3 minuten af met de Madeira. Schenk de bouillon erbij en kook zachtjes gedurende zo’n 10 minuten.

3. Bak ondertussen de rest van de paddestoelen, in grove stukken gesneden, goudbruin in de rest van de boter. Kruid met wat versgemalen peper en zout.

4. Pureer de soep met een staafmixer. Doe de slagroom erbij en warm nog 2 minuten door (niet koken).

Serveren: schenk de soep in kommen of borden. Verdeel de gebakken paddestoelen over de kommen. Kruid een beetje met versgemalen peper en een beetje peterselie. Druppel in elke kom of bord wat olijfolie. Lekker met vers (af)gebakken (stok)brood.

Tip: als je de soep hebt voorbereid, dan hoef je stap 3 alleen nog maar even uit te voeren vlak voor het serveren. In kleine glaasjes geserveerd ook een heerlijke amuse.
untitled-25
Lijkt dit je een lekker recept? Dan is is deze verrassende pompoensoep misschien ook wat voor jou. Of neem eens een kijkje in de recepten index, klik hier.

Wil je niets Vertruffelijks missen? Volg me dan op social media!
     

untitled-166

Bereiding, foto’s en styling: Dagmar

1 Reacties

  • aggie hupkens

    11 december 2014 at 1:04 pm

    gisteren jouw paddestoelensoep gemaakt, vandaag gegeten, heerlijk. i.p.v. madeira heb ik marsala gebruikt. Had niets anders in huis. Gemakkelijk als voorgerecht 1este kerstdag.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorig bericht Volgend bericht