• Categorie: Soep
  • Gepubliceerd op: november 13, 2015
  • Geschreven door:

Dit is een heerlijk en makkelijk recept voor een lichte en culinaire erwtensoep op basis van kippenbouillon met krokante croutons en goudbruin gebakken spekjes. De erwten worden al na 20 minuten koken gepureerd en gezeefd en daardoor blijft de soep mooi fris groen van kleur. Je gebruikt diepvrieserwten dus geen gedoe met spliterwten die je een nacht hebt laten weken. De soep ligt niet zwaar op de maag en je kunt hem binnen een uurtje op tafel hebben staan. Wij aten hem vooraf aan pannekoeken en sloten het etentje met vrienden af met stroopwafelijs. Een echt typisch Nederlands dineetje dus, maar dan toch even anders. Deze soep is grotendeels gebaseerd op een recept van de Belgische sterrenchef Peter Goossens. Ik heb zijn versie wat vereenvoudigd op enkele punten en met hoeveelheden gevarieerd. Wij zijn fan van deze soep, jij binnenkort ook?

untitled-313
Deze culinaire erwtensoep is bij ons een echte seizoensfavoriet en is een prima soepje om te serveren bij een etentje of tijdens de feestdagen. Door de room licht op te kloppen blijft hij mooier zichtbaar in de soep. Je kunt natuurlijk ook niet opgeklopte room gebruiken. Hij zal er niet minder lekker door zijn.

Dit heb je nodig voor 8 personen
800 gram diepvries erwten (ontdooid)
2 uien, grof gesnipperd
1/2 stengel preiwit, in ringen
1 grote teen knoflook, geplet
100 gram roomboter
2 takjes tijm
1 laurierblaadje
5 blaadjes munt
2 liter kippenbouillon
peper en zout
200 gram gerookte spekreepjes
200 ml room, eventueel licht opgeklopt
eventueel wat plukjes krulpeterselie om te garneren

Voor de croutons
4 sneden wit brood zonder korst en in kleine blokjes gesneden
wat olie

En zo maak je deze culinaire erwtensoep
1. Smelt de boter en bak de ui, preiwit en knoflook tot ze glazig zien. Bak de tijm, laurier en munt mee.

2.  Doe de erwten erbij en bak ze 2-3 minuten mee. Kruid met peper en zout. Schenk de kippenbouillon erbij en laat 20 minuten zachtjes koken. Ondertussen kun je aan de slag met de croutons en spekjes. Bak de croutons goudbruin en krokant in wat olie. Bak de spekjes goudbruin en kruid ze met peper. Laat de spekjes uitlekken op keukenpapier.

3. Pureer de soep en zeef hem. Wat in de zeef achterblijft gooi je weg. Kruid de soep zo nodig bij met peper en zout.

4. Serveer de soep met de croutons en spekjes en verdeel de room vlak voor het serveren over de borden. Garneer eventueel met wat plukjes krulpeterselie.

Lijkt dit je een lekker recept? Dan is dit misschien ook iets voor jou: wortelsoep met gember. Of neem een een kijkje in de receptenindex voor nog meer lekkere soepjes en andere lekkere recepten.

Wil je geen updates van Vertruffelijk missen? Like Vertruffelijk dan op facebook of schrijf je in voor de gratis maandelijkse nieuwsbrief!
untitled-166

Bereiding, foto’s en styling: Dagmar
Recept: naar een recept van Peter Goossens. Klik hier voor het originele recept.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over vertruffelijk

Hallo, mijn naam is Dagmar, leuk dat je een kijkje neemt op vertruffelijk.nl! Op deze site deel ik een aantal van mijn favoriete recepten met je want ze zijn te lekker om voor mij alleen te houden. Ook zul je wat leuke nieuwtjes en artikels op het gebied van eten vinden. Veel plezier en vooral...eet smakelijk!

Copyright

Alle tekst, foto's, video's en illustraties op deze website zijn gemaakt door en eigendom van Vertruffelijk tenzij anders vermeld.

Het inhoudelijk overnemen van teksten, kopiëren van beeldmateriaal of het verspreiden van materiaal anders dan via de door Vertruffelijk aangeboden sociale media kanalen is niet toegestaan zonder schriftelijke toestemming.

Het printen van recepten is uitsluitend toegestaan voor eigen gebruik.

Copyright © 2015 Vertruffelijk