Coquilles in witte wijnsaus

3 december 2015Dagmar

Goudbruin gebakken coquilles in een fluwelen witte wijnsaus. Klinkt zalig, toch? Coquilles (ook wel Sint-jakobsschelpen, coquilles Saint Jacques en mantelschelpen genoemd) zijn heerlijke ietwat zoete zeevruchten en  ze zijn 1 van mijn absolute favorieten. Deze coquilles in witte wijnsaus zijn een makkelijk, mooi en bijzonder voorgerecht voor de feestdagen. De saus valt in de categorie ik-lik-mijn-bord-schoon en de eetbare bloemen en cress maken er ook nog eens een mooi plaatje van. Een voorgerecht om indruk mee te maken en een veelbelovend begin van het Kerstdiner!

untitled-2
Je maakt dit mooie plaatje compleet met wat garnering van eetbare bloemen, cress en kiemgroenten. Eetbare bloemen kun je bijvoorbeeld online bestellen bij Bloombites. De cress en kiemgroenten heb ik gekocht bij Albert Heijn.

Dit heb je nodig voor 4 personen
3 coquilles per persoon (12 stuks totaal)
2 eetlepels geklaarde boter
peper en zout
wat decoratie naar wens: bijvoorbeeld eetbare bloemen, rucola cress en kiemgroenten (zie de linkjes bij de bovenstaande foto voor meer informatie waar je deze bijvoorbeeld kunt kopen)

Voor de witte wijnsaus heb je nodig
2 gesnipperde sjalotten
2 eetlepels witte wijnazijn
100 ml droge witte wijn
150 ml Noilly prat
300 ml visfond
300 ml slagroom

En zo maak je de coquilles in witte wijnsaus
1. Begin met het maken van de witte wijnsaus. Omdat de ingrediënten moeten inkoken, ben je er namelijk wat tijd aan kwijt.  Doe de gesnipperde sjalot in een steelpannetje met 2 eetlepels witte wijnazijn, 100 ml droge witte wijn en 150 ml noilly prat. Kook dit voor 1/3 in. Schenk er dan 300 ml visfond bij en kook in tot de helft. Schenk er dan 300 ml slagroom bij en en kook deze ook weer voor de helft in. Haal het pannetje van het vuur en  zeef de saus. Verwarm de gezeefde saus in een schoon pannetje en houd de saus warm. Ondertussen bak je de coquilles in de geklaarde boter. Het voordeel van het gebruiken van geklaarde boter is dat de boter niet verbrandt maar je wel een lekkere roomboter smaak hebt. Dat is dan weer een voordeel boven het gebruiken van een olie.

2. Verhit de geklaarde boter in een koekenpan met anti-aanbaklaag. Bak de coquilles kloksgewijs voor een gelijkmatige garing ongeveer ruim 1 minuut per zijde goudbruin. Verdeel de saus over de (liefst verwarmde) borden.Leg de coquilles in de saus en garneer met decoratie naar wens.

untitled-338
Tip: je kunt de saus prima voorbereiden en opnieuw opwarmen. Kook de saus niet meer door, dan heb je kans dat hij schift. 

Tip: zie ook mijn blogpost over hoe jij een perfecte biefstuk kunt bakken.  Lijkt dit je een lekker recept? Dat vind je deze feestelijke kerst sterren van aardappel misschien ook leuk. Neem ook eens een kijkje in de receptenindex voor nog meer lekkere recepten. Nog meer handige weetjes, tips en trucs vind je in deze speciale rubriek op Vertruffelijk, klik hier.

Wil je niets Vertruffelijks missen? Volg me dan op social media!
         

untitled-166
Bereiding, foto’s en styling: Dagmar

2 Reacties

  • Wim

    26 december 2015 at 10:53 am

    Heerlijk gerecht. Gisteren met kerst enorm van genoten.

    1. Dagmar

      26 december 2015 at 11:19 am

      Dankjewel Wim. Fijn dat jullie er zo van hebben genoten.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorig bericht Volgend bericht