Chocolade taart

19 september 2015Dagmar
Blog post

Het stuk chocoladetaart met chocoladeglazuur wordt geserveerd.  Verwachtingsvol zie je een dikke laag glanzende chocoladeglazuur en je hart maakt een klein vreugdesprongetje. Je neemt je eerste hapje en de chocolade smelt in je mond. En snel een tweede hapje, want dit smaakt naar meer…. Wat wil je nog meer? Nou ja, misschien 2 stukken als het niet zo machtig was… en een kopje koffie of thee misschien om het chocoladegeluk compleet te maken, maar verder beslist niets. Deze chocolade taart is gebaseerd op een recept van Nigella Lawson dat ik heb vereenvoudigd en aangepast. Mijn all time favoriet! En die van familie en vrienden.

untitled-598
Dit heb je nodig voor 1 heerlijke chocolade taart

300 gram zelfrijzend bakmeel
190 gram kristalsuiker
110 gram lichtbruine basterdsuiker
35 gram cacao
3/4 theelepel zout
2 eieren
3/4 eetlepel vanille extract
130 gram roomboter (op kamertemperatuur)
90 ml druivenpitolie (of maisolie)
225 ml water

Voor het chocoladeglazuur heb je nodig
110 gram pure chocolade (met minstens 70 % cacao)
140 gram roomboter (op kamertemperatuur)
140 gram poedersuiker

Verder heb je nodig:
– een taartvorm nodig met een diameter van 22 cm
– wat bakspray
– een mixer
– een grote beslagkom
– pannekoekenmes en paletmes (om mee te glazuren)
– wat bakpapier en aluminiumfolie

En zo maak je de chocolade taart
1. Verwarm de oven voor op 175 graden (electrische oven) en spray de taartvorm in met bakspray.

2. Mix de boter luchtig en romig in een grote beslagkom. Zeef hierboven het zelfrijzend bakmeel en de cacao. Doe hierbij het water, de kristalsuiker, basterdsuiker en het zout. Schep alle ingrediënten even om en mix ze even zodat alles goed vermengd. Doe de eieren en het vanille extract erbij en mix alles goed door elkaar. Schenk de olie erbij. Gebruik de handmixer om een homogeen beslag te krijgen.

3. Stort het beslag in de taartvorm en bak de taart op de een na laatste tray in de oven. Leg er na 40 minuten een velletje aluminiumfolie op zodat de bovenkant niet verbrand. Bak de taart nog zo’n 20 minuten of totdat een houten satéprikker die je erin steekt er droog uitkomt.  Laat de taart een half uurtje afkoelen in de vorm. Haal voorzichtig een bot mes langs de taartvorm en de taart en stort hem dan voorzichtig op een taartrooster om af te laten koelen. Als de taart is afgekoeld kun je het glazuur maken.

4. Smelt de chocolade au bain marie. Breek hiervoor de chocolade in kleine stukjes en  zet een hittebestendige kom in een pan met een bodempje water. De kom moet goed aansluiten, anders kun je je branden aan de stoom. De kom dient het water niet te raken. Doe je chocolade in de kom. Breng het water tegen de kook aan. Niet laten koken, anders kan je chocolade te heet worden en bitter gaan smaken.  Laat de gesmolten chocolade iets afkoelen.

5. Mix de boter luchtig en romig en zeef de poedersuiker erboven. Dit is belangrijk want anders krijg je klontjes. Klop tot je een luchtige massa hebt. Schenk de chocolade hierbij en meng goed. Je glazuur is nu klaar. Ik heb dit recept tot nu toe twee keer gemaakt. De ene keer was het glazuur zoals op foto (glanzend voor het uitharden), de andere keer gebruikte ik andere boter en chocolade en toen werd het meer een matte crème. Maar beslist niet minder lekker hoor.

6. Glazuur de taart. Voor het glazuren van de bovenkant gebruikte ik een pannekoekenmes en voor de zijkant een paletmes. Hiermee kreeg ik het mooie strakke glazuur zoals op de foto’s. Begin met het glazuren van de bovenkant.

untitled-599
Tips:

– Het is een erg machtige en zoete taart. Serveer er wat vers fruit bij (bijvoorbeeld aardbeien) als frisse tegenhanger. Een lekkere dot verse slagroom met wat sinasappellikeur lijkt me ook erg lekker erbij.
– Een mok fijngehakte (wal)noten lijkt me ook erg lekker in deze taart. Zo heb je meteen ook een andere textuur in de taart. Dat probeer ik de volgende keer uit als ik deze taart weer maak.

Lijkt dit je een lekker recept? Dan zijn deze chocolademousse van bonbonbloc misschien ook wat voor je.  Of neem eens een kijkje in de receptenindexWil je geen updates van Vertruffelijk missen?

untitled-166
Bereiding, foto’s en styling: Dagmar

7 Reacties

  • sifra

    15 december 2015 at 10:54 am

    kun je het ook zonder de maisolie doen?

    1. Dagmar

      15 december 2015 at 5:57 pm

      De olie zorgt voor (extra) smeuïgheid, geen idee of de taart zonder misschien wat te droog wordt. Als je het uitprobeert, laat je het dan terugweten? 🙂

  • David Bosman

    30 augustus 2016 at 9:56 am

    Wellicht is daarvoor hazelnootolie, hennepolie, o.i.d. een goede vervanger? Een olie met een notig karakter lijkt mij lekkerder bij zo’n taart dan maïsolie…

    1. Dagmar

      30 augustus 2016 at 5:31 pm

      De maisolie proef je niet in de taart, maar met die hazelnootolie breng je me zeker op een idee! 🙂

  • Janneke

    4 september 2016 at 3:48 pm

    Hoi,
    Vandaag deze taart gebakken. Erg lekker! Ik heb er fijn gemalen/gehakte walnoten door gedaan. Daarnaast 40 ml walnootolie en aangevuld met zonnebloemolie.
    Een echte aanrader.

    1. Dagmar

      4 september 2016 at 5:54 pm

      Mmm, lijkt me lekker met die walnoten Janneke 🙂

  • Geke

    17 maart 2017 at 11:16 pm

    Ik heb deze taart gemaakt. Wel heb ik minder kristalsuiker gebruikt en bovendien en de taart doormidden gesneden en er een fikse laag kersenjam tussen gedaan. Errug lekker!! De glazuur vond ik minder

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorig bericht Volgend bericht