Tony chocolonely chocolade cake

10 april 2015Dagmar

Met glazuur van bonbonbloc. Welkom in chocolate heaven. Kijk, in een chocoladecake hoort natuurlijk chocolade. Veel chocolade en lekkere chocolade vind ik.  In deze cake zit een reep Tony chocolonely en als glazuur heb ik gesmolten bonbonbloc gebruikt. 400 gram chocolade totaal. Need I say more? Kom op chocoholics en chocolade liefhebbers, ook al schijnt buiten het zonnetje zet die oven aan en maak deze heerlijke smeuïge chocolade cake  icon-smile-o  icon-smile-o 

untitled-69
Tip 1: snijd zo nodig de bovenkant van de cake af (is vaak gebarsten) zodat je een cake hebt met een strakke bovenkant.  En/of draai hem om en glazuur de onderkant. Zo is je glazuur mooi strak en dat ziet er hartstikke professioneel uit. “Mooi, heb je de cake gekocht bij de bakker?” vragen je gasten misschien. En dan kan jij trots zeggen: “Nee hoor, dat heb ik zelf gedaan.”

Dit heb je allemaal nodig
200 gram chocolade van goede kwaliteit (puur of melk, ik gebruikte de melkchocolade van Tony Chocolonely), in stukjes
250 gram roomboter op kamertemperatuur, in blokjes
60 ml water
2 eetlepels filterkoffie
2 eetlepels cacao, gezeefd
1 theelepel vanille essence (bij de bakspullen in de supermarkt)
220 gram donkere basterdsuiker
3 eieren op kamertemperatuur (large)
115 gram zelfrijzend bakmeel, gezeefd

Voor de glazuur
200 gram bon bon bloc praliné

Verder heb je een cakevorm nodig, wat bakpapier en wat bakspray.

untitled-50
Tip 2: strijk de glazuur gelijkmatig uit met behulp van een pannekoekmes. Zo verdeel je het glazuur overal even dik en dat staat prachtig. Als je de cake zo op tafel zet zullen je gasten ongetwijfeld gaan watertanden. 

En zo maak je deze heerlijke chocolade cake
1. Verwarm de oven voor op 160 graden (electrische oven).

2. Spray de bakvorm in met bakspray (of beboter hem) en leg het op maat geknipte bakpapier erin. Druk het bakpapier aan.

3. Mix de eieren met de basterdsuiker tot een luchtig geheel met de kleur van karamel.

untitled-154
Foto: de gemixte eieren met donkere bastersuiker met de kleur van karamel.

4Voeg het zelfrijzend bakmeel eraan toe en mix dit kort even door elkaar totdat alle ingrediënten mooi zijn gemengd.

5.   Smelt op medium vuur de: boter, chocolade, cacao, water, filterkoffie en de vanille essence onder voortdurend roeren. Het mengsel mag niet aan de kook komen. Roer tot een glad egaal mengsel. Laat 5 minuten afkoelen. Schenk het chocolademengsel onder het beslag  en mix nogmaals kort totdat alle ingrediënten mooi zijn gemengd.

untitled-155
Foto:  de gesmolten boter met chocolade, cacao, water, filterkoffie en de vanille essence.

untitled-156
 Foto: het karamelkleurig beslag  met daarin de gesmolten boter met chocolade, cacao, water, filterkoffie en de vanille essence.

untitled-157
 Foto: het karamelkleurig beslag met daaronder kort gemixt de gesmolten boter met chocolade, cacao, water, filterkoffie en de vanille essence.

6. Schenk het beslag in de bakvorm en bak gedurende zo’n 75 minuten. De cake is gaar als een satéprikker schoon uit het midden van de cake komt. Controleer dit tegen  het einde van de baktijd een paar keer.

untitled-167
Foto: het cakebeslag in de cakevorm met bakpapier. Daarmee licht je de cake makkelijk uit de vorm als hij is afgekoeld na het bakken. 

7. Laat de cake 15 minuten afkoelen en til hem dan met behulp van het bakpapier uit de vorm (zet even een mes in de zijkanten waar geen bakpapier zit). Laat hem nog een uurtje afkoelen op een taartrooster en glazuur hem dan met au bain marie gesmolten bon bon bloc chocolade. Hiervoor zet je een hittebestendige kom in een pan met een bodempje water. De kom moet goed aansluiten, anders kun je je branden aan de stoom. De kom dient het water niet te raken. Breng het water tegen de kook aan. Niet laten koken, anders kan je chocolade te heet worden en bitter gaan smaken. Roer met een spatel of garde totdat de chocolade helemaal gesmolten is.

untitled-168
 Foto: de cake kun je het beste een uurtje laten afkoelen op een taartrooster.

8. Glazuur de cake met behulp van een pannekoekenmes of groot paletmes voor een strak resultaat.
untitled-47
Foto: de geglazuurde  cake. 

Lijkt dit je een lekker recept? Dan is deze lekkere chocolademousse van bonbonbloc misschien ook wat voor jou. Neem ook eens een kijkje in de receptenindex voor nog meer lekkere recepten, klik hier. Wil je geen updates van Vertruffelijk missen? Like Vertruffelijk dan op facebook. 

untitled-52
Tip 3: oeh! Nodig maar wat bezoek uit als je deze cake serveert want hij is machtig en gevaarlijk lekker. Het glazuur heb ik op kamertempertuur een nachtje laten uitharden. Dat heeft al mijn wilskracht om een plak cake te nemen gekost. Hij is zo lekker!

untitled-166

Bereiding, foto’s en styling: Dagmar

13 Reacties

  • Laura

    13 april 2015 at 4:17 pm

    Wauw dit klinkt echt als de hemel haha! Misschien maar eens maken voor een verjaardag binnenkort!

    1. Dagmar

      13 april 2015 at 5:44 pm

      Hoi Laura, Leuk! Zou het leuk vinden als je liet terughoren of de chocolade cake in de smaak is gevallen. Heb ook een kijkje genomen op jouw blog, ik vond jouw recept voor hummus met avocado er watertandend lekker uitzien! Helaas kon ik geen reactie achterlaten anders had ik dat zeker even gedaan (of heb ik niet goed gekeken misschien). Veel plezier nog! groet, Dagmar

  • Yentl

    18 juni 2015 at 4:16 pm

    Oeww… dit kon ik niet weerstaan. Ben m nu aan t maken!

  • Sacha

    13 december 2015 at 2:48 pm

    Ik ben benieuwd, ik ga m zo maken als voorbereiding op de kerst. Moet wel eerst proeven wat ik op tafel zet natuurlijk

    1. Sacha

      24 december 2015 at 9:30 am

      Het is goed gelukt! Inmiddels staat hij weer in de oven! Ik had de Tony wel vervangen voor bonbonbloc. Heerlijk!

  • Caroline

    23 januari 2016 at 4:25 pm

    Hoi Dagmar,
    Heb de cake deze week gemaakt. Reacties waren heel positief! Bedankt voor het recept!
    groetjes Caroline

    1. Dagmar

      23 januari 2016 at 7:13 pm

      Hoi Caroline,

      Bedankt voor je berichtje en fijn dat de cake in de smaak is gevallen! 🙂

      hartelijke groet,

      Dagmar

  • Christine

    18 mei 2016 at 4:57 pm

    Kan deze cake ook zonder koffie? Hou daar echt niet van… Of proef je het niet?

    1. Dagmar

      18 mei 2016 at 8:18 pm

      Hoi Christine,

      Zonder kan ook prima hoor 🙂

  • Truus

    5 november 2016 at 6:28 pm

    Vraagje: de filterkoffie is dat de gezette koffie of gewoon eetlepels filterkoffiepoeder.
    Het beslag smaakt iig al heerlijk.

    1. Dagmar

      6 november 2016 at 9:16 am

      Hoi Truus,

      Leuk dat je deze chocolade cake aan het maken bent! Het gaat om filterkoffiepoeder.

      Hartelijke groet,

      Dagmar

      1. Truus

        3 juni 2017 at 8:32 am

        Hij was overheerlijk. Wij hebben er weer een favoriet bij.

        1. Dagmar

          3 juni 2017 at 2:28 pm

          Superleuk om te horen Truus!

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorig bericht Volgend bericht