Carrot cake

3 maart 2018Dagmar
Blog post

Carrot cake: een heerlijke stevige cake gevuld met o.a. wortel, rozijnen en walnoten. Lekker op smaak gebracht met vanille, kaneel, gember en een snufje kardamom. Toen de carrot cake afgekoeld was smeerde ik er een dikke laag roomkaasglazuur op en garneerde ik hem met wat (gehakte) walnoten. Om te zoenen zo lekker! Dat is weer eens een andere manier om worteltaart te maken!

Carrot cake
Carrot cake oftwel worteltjes cake. Het klinkt misschien een beetje raar maar de zoete wortel is erg lekker in deze cake!

Carrot cake
Je maakt deze carrot cake nog lekkerder door hem te garneren met roomkaasglazuur en gehakte walnoten. 

Carrot cake
De vulling met rozijnen, wortel en noten zit mooi verdeeld in deze lekkere kruidige cake. Njamm!

Carrot cake
Noten, rozijnen, wortel in combinatie met vanille, kaneel, gember en kardamom: een top smaakcombinatie. Door een beslag te maken met deze ingrediënten zorg je voor een lekkere basis. De romige roomkaasglazuur en de gehakte walnoten als topping zorgen voor een andere textuur en smaak. En daar wordt deze carrot cake alleen nog maar lekkerder van. Niet weglaten dus!

Carrot cake ingrediënten
200 gram  zelfrijzend bakmeel + wat extra voor de vorm
200 gram wortel in fijne julienne gesneden
175 gram donkerbruine basterdsuiker
100 gram (biologische) rozijnen
110 ml zonnebloemolie
50 gram walnoten + extra om te garneren
3 eieren
1/4 theelepel gemalen kaneel
1/4 theelepel gember poeder
een mespunt gemalen kardamom
1/4 theelepel vanilla paste of extract
een snufje zout
bakspray

Voor de roomkaasglazuur
50 gram ongezouten roomboter op kamertemperatuur
60 gram poedersuiker of desgewenst stevia poeder + extra poedersuiker om te bestuiven
200 gram roomkaas (bijvoorbeeld Philadelphia)

Verder heb je een mixer en cakevorm van ongeveer 25 cm nodig

Carrot cake recept
1. Maal of hak de noten fijn tot de gewenste structuur. Ik liet ze wat grover voor een bite in de cake. Hak meteen wat extra om straks mee te garneren en houd deze achter. Verwarm de oven voor op 160 graden (electrische oven).

2. Mix de eieren met de basterdsuiker tot een smeuïg geheel. Voeg de olie toe en mix op de laagste stand tot een glad mengsel. Doe al mixend het zelfrijzend bakmeel in gedeeltes erbij. Voeg de kaneel, gember, kardamom, snufje zout en vanilla paste toe. Meng tot een glad mengsel. Mix 5 minuten op medium snelheid.

3. Voeg de wortels, noten en rozijnen toe en meng met het beslag met een spatel (niet meer mixen).

4. Vet de cakevorm in en bestrooi met wat zelfrijzend bakmeel. Klop overtollig zelfrijzend bakmeel uit de vorm.

5Doe het beslag in de cakevorm en bak ongeveer anderhalf uur in de oven. De cake is klaar als een houten satéprikker er schoon uit komt. Laat de cake afkoelen voordat je hem uit de vorm haalt (minstens een half uur). Laat de taart verder afkoelen op een taartrooster (een uurtje).

Bereiding roomkaasglazuur
1Mix de boter zacht en romig. Meng de boter met de roomkaas tot een glad mengsel.

2Voeg de gezeefde poedersuiker en/of eventueel stevia toe en meng tot een glad mengsel.

Breng het glazuur naar wens aan. Bestuif met poedersuiker vlak voor het serveren. Garneer met de achtergehouden walnoten. En dan smullen!

Wil je niets Vertruffelijks missen? Volg me dan op social media!

Geniet ervan, Dagmar

Bereiding, foto’s en styling: Dagmar

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorig bericht Volgend bericht