Zalmkoekjes. Ze oefenen een onweerstaanbare aantrekkingskracht op me uit. Toen ik in het boek Mango’s aan boord van Ann Vanderhoof het recept ‘Chesapeake Bay krabkoekjes’ las wilde ik hiervan meteen een eigen versie maken. In plaats van krab werd het zalmfilet en ik gebruikte de ingrediënten uit Ann’s recept zoveel mogelijk voor zover ik deze in huis had. En dat kwam mooi uit, want ik kon meteen de rode tabasco uit de foodybox zomer gebruiken. Toen ik eenmaal aan het koken was geslagen, bedacht ik me dat een limoenmayonaise wel eens heel lekker bij deze caribische zalmkoekjes zou kunnen smaken, dus die heb ik ook meteen gemaakt. Omdat in het recept van Ann een speciale Caribische specerijenblend was opgenomen die hier niet verkrijgbaar is (Old Bay seasoning) besloot ik speciaal om deze zalmkoekjes te kunnen maken een eigen versie hiervan te maken. Het resultaat: Caribisch kruidenzout dat als je het mij vraagt hèt onmisbare ingrediënt is in deze Caribische zalmkoekjes is.  Dit is het resultaat. Lekker als voor-, bijgerecht of als hapje. 
Caribische zalmkoekjes
Deze Caribische viskoekjes zijn makkelijk om te maken en erg lekker. Serveer ze met wat extra Caribisch kruidenzout en zelfgemaakte limoenmayonaise. Superlekker!

Dit heb je nodig voor 10 kleine Caribische zalmkoekjes (hapje/voor- of bijgerecht voor 2-3 personen)
250 zalmfilet zonder huid (in blokjes van 1/2 cm gesneden)
1 theelepel dijon mosterd
3 eetlepels mayonaise (of halvanaise)
1 ei (losgeklopt)
1 grote sjalot (zeer fijn gesnipperd)
1 eetlepel gedroogde peterselie
een paar druppels worcestersaus
een paar druppels rode tabasco
sap van een 1/2 limoen
1/2 theelepel Caribisch kruidenzout
1/2 eetlepel bruine basterdsuiker
50 gram panko + extra

Verder heb je neutrale olie nodig om in te bakken, bijvoorbeeld zonnebloemolie.

Zo maak je de Caribische zalmkoekjes
1. Meng alle ingrediënten door elkaar behalve de panko en de olie. Vorm ongeveer 10 kleine zalmkoekjes van het mengsel. Doe er nog wat panko bij als het mengsel te nat is. Neem voor 1 viskoekje een hoopje mengsel ter grootte van een pingpong balletje. Paneer de zalmkoekjes in nog wat panko voor een extra krokant zalmkoekje. Ik deed dit een soepbord met een laagje panko.

2.  Leg de zalmkoekjes op een met bakpapier beklede bakplaat, dek af, en zet ze een uurtje in de koelkast.

3. Verhit een laag olie van ongeveer 2-3 centimeter in een koekenpan. Bak de koekjes aan beide zijden goudbruin. Doe dit in porties van 3-4 koekjes per keer. Laat de gebakken zalmkoekjes uitlekken op keukenpapier.

4. Serveer ze met wat extra Caribisch keukenzout, partjes limoen, tabasco en limoenmayonaise.
Caribische zalmkoekjes
 In plaats van zalm kun je natuurlijk ook een andere vis of krab gebruiken. Je kunt het recept voor Caribische zalmkoekjes ook gebruiken om zalmburgers te maken en er heerlijke burgers mee te bouwen. 

Lijkt dit je een lekker recept? Dan is deze rijkgevulde Franse vissoep misschien ook wat voor jou. Deze Thaise viskoekjes met kaffir limoen zijn trouwens ook heerlijk!  Neem ook eens een kijkje in de receptenindex voor nog meer lekkere recepten. Wil je geen updates van Vertruffelijk missen? Like Vertruffelijk dan op Facebook!

untitled-166
Bereiding, foto’s en styling: Dagmar
Gebaseerd op een recept van Ann Vanderhoof

Noot: de tabasco zat in een speciale foodybox die ik in ontvangst mocht nemen

 

3 Responses to Caribische zalmkoekjes

  1. Marlène schreef:

    Beste Dagmar,

    Wat ziet je recept er heerlijk uit! Ik wil dit graag maken voor een etentje maar vroeg me af of je deze meteen na het bakken warm moet eten of juist afgekoeld of lauwwarm. Ik hoor het graag!

    Groet, Marlène

  2. VELDERS Etienne schreef:

    Lekker als hapje met een goeie prosecco.
    Graag had ik het recept van de limoenmayonaise!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over vertruffelijk

Hallo, mijn naam is Dagmar, leuk dat je een kijkje neemt op vertruffelijk.nl! Op deze site deel ik een aantal van mijn favoriete recepten met je want ze zijn te lekker om voor mij alleen te houden. Ook zul je wat leuke nieuwtjes en artikels op het gebied van eten vinden. Veel plezier en vooral...eet smakelijk!

Copyright

Alle tekst, foto's, video's en illustraties op deze website zijn gemaakt door en eigendom van Vertruffelijk tenzij anders vermeld.

Het inhoudelijk overnemen van teksten, kopiëren van beeldmateriaal of het verspreiden van materiaal anders dan via de door Vertruffelijk aangeboden sociale media kanalen is niet toegestaan zonder schriftelijke toestemming.

Het printen van recepten is uitsluitend toegestaan voor eigen gebruik.

Copyright © 2015 Vertruffelijk