Zo maak je Cajun kruiden

25 april 2016Dagmar

Met dit receptje maak je je eigen cajun kruidenmengsel. Met een stuk minder zout dan wanneer je hem kant-en-klaar zou kopen. Zout versterkt de smaak, dus dat is de reden denk ik dat een hoop kruidenmengsels het nodige zout bevatten. Dat is immers goedkoper dan de rest van de ingrediënten. Terug naar deze cajun kruiden! Met zijn sterke, pittige en licht gerookte smaak is dit een lekker kruidenmengsel om bijvoorbeeld te gebruiken als smaakmaker bij een bbq. Maar je kan er zoveel meer mee.
Bijvoorbeeld vlees lekker mee kruiden of een lekker sausje mee maken. Natuurlijk heb ik een aantal lekkere tips voor je. Maar eerst vertel ik je graag hoe je deze cajun kruiden zelf kunt samenstellen. Dit cajun kruidenmengsel bestaat uit:

2 theelepels knoflookpoeder
2 theelepels gerookt zoet paprikapoeder
1 theelepel gemalen zwarte peper
1 theelepel uienpoeder
1 theelepel cayennepoeder
1.5 theelepel gedroogde oregano
1 theelepel gedroogde tijm
1/2 theelepel chilivlokken
1/2 theepelel gemalen zeezout

Meng alle kruiden onder elkaar en klaar zijn je cajun kruiden. Zo lekker. Bewaar ze in een afgesloten luchtdicht potje of doosje.

Wat kun je er allemaal mee:
– Maak er een zelfgemaakte cajun hamburger met zoete aardappels mee

– Meng ze met wat olie en dip er wat brood in

– Maak er cajun boter van voor bij de bbq

– Meng met wat mayonaise of yoghurt en combineer met een lekkere hamburger

– Lekker met wat frisse roomkaas als hapje

– Maak cajun aardappeltjes uit de oven: meng de kruiden met wat olijfolie en schep hier de aardappeltjes door.

– Natuurlijk kun je deze kruiden ook prima gebruiken om je vlees, vis of gevogelte te kruiden. Cajun kip dat klinkt best een beetje spannend, toch?

– Deze cajun kruiden lijken me ook erg lekker in combinatie met stoofvlees en bruine bonen. Lekker stevige kost.

– Meng de cajun kruiden met wat paneermeel, gemalen noten of broodkruim en paneer er vlees, vis of gevogelte mee.

– Of roer wat onder een fish and chips beslagje. Te lekker.

– Maak cajun ketchup door wat onder ketchup te roeren. Dat is nog eens een eenvoudige maar heerlijke bbq-saus!

– Bak wat gehakt rul met deze kruiden en vul er paprika’s mee.

– Wat ik nog eens wil proberen is om ze te mengen met ketjap manis (of sojasaus) en bruine suiker en er een weer eens wat andere bbq rub mee te maken. Lijkt me lekker met spareribs of zalm. Slow cooked natuurlijk.

De cajun kruiden zijn natuurlijk ook nog eens leuk om cadeau te doen aan iemand die van bbq-en en lekker eten houdt.

untitled-239
 Met de cajun kruiden kun je bijvoorbeeld deze lekkere zelfgemaakte hamburger met zoete aardappels uit de oven maken. Door wat cajun kruiden onder wat Griekse yoghurt te mengen maak je een lekkere lichte saus die je bij deze cajun hamburger kunt serveren. Leuk en lekker.

Maak jij ook graag je eigen kruidenmengsels? Dan is deze Griekse kruidenmix misschien ook wat voor jou. Je maakt er superlekkere souvlaki’s mee. 

Wil je niets Vertruffelijks missen? Volg me dan op social media!
         

untitled-166
Bereiding, foto’s en styling: Dagmar

1 Reacties

  • Maris

    29 april 2016 at 1:40 pm

    Lekker recept! Ben zelf de laatste tijd ook weer helemaal into zelf kruidenmix maken. Het hoge zout gehalte in de pre-mixen is voor mij ook één van de hoofdredenen.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorig bericht Volgend bericht