Bastogne cheesecake met butterscotch

28 november 2016Dagmar

Bastogne cheesecake met butterscotch. Een taart om bij weg te dromen en om gezellig samen van te genieten. Of dat met je lief, goede vriendin of gezellige collega is, met deze taart is jullie samenzijn extra bijzonder! Deze taart is supermakkelijk om te maken. De bodem is gemaakt van gemalen koekjes met gesmolten boter. De laag cheesecake die erop komt is een mengsel van roomkaas met slagroom. De butterscotch saus waar je de cheesecake vervolgens helemaal wauw mee maakt is een watertandend lekker karamelmengsel met boter en room dat me aan vloeibare wherter’s snoepjes doet denken. Dat wordt aflikken dat bord dus….! Een bijzonder lekkere cheesecake voor tijdens de december maand, hoewel..deze taart is het hele jaar door ontzettend lekker.

 Bastogne cheesecake met butterscotch
Deze bastogne cheesecake met butterscotch is onweerstaanbaar lekker. Maken op eigen risico!

Dit heb je nodig voor de bastogne cheesecake met butterscotch
Voor de taartbodem
260 gram bastogne koeken
75 gram ongezouten roomboter (gesmolten)

Verder heb je een keukenmachine, een springvorm van 25 cm, en een velletje bakpapier nodig.

Voor de cheescake toplaag
400 gram roomkaas (ik gebruikte Philadelphia light)
400 ml slagroom + 3 eetlepels kristalsuiker
65 gram poedersuiker + 35 gram kaneelsuiker
7 gram agar-agar poeder + 50 ml slagroom (ik had ruzie met de gelatine en gebruikte daarom het alternatief agar agar)

Voor de butterscotch saus (200 ml)
150 gram lichtbruine basterdsuiker
100 gram roomboter
5 eetlepels slagroom
een snufje zout

Zo maak je de bastogne cheesecake met butterscotch
1. Klem het vel bakpapier in de springvorm en knip zo nodig bij. Maal de koekjes zeer fijn in een keukenmachine. Smelt de boter. Haal het pannetje van het vuur en roer de koekkruimels door de gesmolten boter. Schep in de springvorm en druk voorzichtig en gelijkmatig aan met de bolle kant van een lepel. Zet de springvorm weg in de koelkast om op te stijven.

2. Mix de slagroom stijf met de 3 eetlepels kristalsuiker. Roer in een andere kom de roomkaas los met de poedersuiker en kaneelsuiker. Meng met de slagroom tot een egaal mengsel. Verhit 50 ml slagroom al roerende met 7 gram agar-agar poeder. Roer met een garde door het slagroom-roomkaas mengsel en stort dit op de koekjesbodem in de springvorm. Strijk de bovenkant zoveel mogelijk glad, dek af en laat minstens 4 uur opstijven in de koelkast.

3. Maak de butterscotch saus door alle ingrediënten te verwarmen in een steelpannetje en 1 à 2 minuten door te laten koken. Laat afkoelen.
Schenk in een kannetje (of twee) en serveer bij de cheesecake.

 Bastogne cheesecake met butterscotch
Deze bastogne cheesecake met butterscotch smaakt het allerlekkerst als je hem samen met een bijzonder iemand oppeuzelt. 

Lijkt dit je een lekker recept? Dan zijn deze panna cotta met witte chocolade en frambozen misschien ook wat voor je.  Of neem eens een kijkje in de receptenindex.

Wil je niets Vertruffelijks missen? Volg me dan op social media!
     

untitled-166
Bereiding, foto’s en styling: Dagmar

8 Reacties

  • Freek

    2 december 2016 at 2:35 pm

    De agar-agar moet die niet opgelost en verhit worden??..

    1. Dagmar

      2 december 2016 at 11:02 pm

      Hoi Freek, dat is inderdaad nodig, ik heb het recept aangepast. Dankjewel!

  • Wilma

    7 december 2016 at 1:48 pm

    hoeveel velletjes gelatine moet ik gebruiken ipv agar-agar?

    1. Dagmar

      7 december 2016 at 7:20 pm

      Hoi Wilma,

      Ik heb er een recept bijgezocht waar je niet alleen kunt lezen hoeveel velletjes gelatine je zou kunnen gebruiken (4) ,maar ook meteen kan bekijken hoe je het gebruik van gelatine kunt toepassen in mijn recept: https://nl.philadelphia.be/recepten/Cheesecake%20met%20rode%20vruchten?r=184698

      succes! Hartelijke groet Dagmar

  • Mattie

    10 december 2016 at 7:12 pm

    Hoi Dagmar,heb net je bastogne cheescake met butterscotch saus gemaakt, heerlijk. Maar de saus is een beetje korrelig. Hoe kan ik dit voorkomen?.
    Groetjes Mattie.

    1. Dagmar

      11 december 2016 at 8:38 pm

      Je zou kunnen proberen iets meer room toe te voegen. Laat de saus ook niet helemaal koud worden. Hopelijk lukt het met deze tips, succes!

  • Janetti

    21 december 2016 at 3:13 pm

    Kan je de taart ook daags tevoren maken?
    Of moet je de butterscotch op het laatst toevoegen?

    1. Dagmar

      22 december 2016 at 10:43 pm

      Hallo Janetti, je kan de cheesecake prima een dag van tevoren maken. Bewaar hem afgedekt in de koelkast. Het lekkerste is het om de butterscotch vlak voor het serveren te maken. Fijne feestdagen!

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorig bericht Volgend bericht