Zo pocheer je een ei

9 januari 2018Dagmar
Blog post

Eieren zijn zo veelzijdig. Je kunt ze bakken, vullen, koken, sauzen mee maken & verrijken. In veel heerlijke recepten vormen ze een onmisbaar basisingrediënt. Denk maar eens aan hartig of zoet gebak. Met eiwitten kun je o.a. (chocolade)mousse maken en ijs. En je kunt een heerlijk gerechtje maken door eieren te pocheren. Pocheren is het garen van eieren in water dat tegen het kookpunt aanzit, maar niet kookt. Daardoor blijft de eidooier vloeibaar, en heerlijk romig. Bekende en klassieke gerechten met gepocheerde eieren zijn bijvoorbeeld gepocheerd ei Florentine (met spinazie en kaassaus) en eggs Benedict (met ham en Hollandaise saus).Veel mensen vinden het pocheren van een ei lastig. Ik geef je een aantal tips waarmee het zeker zal lukken. Het is de moeite waard het (nog eens) te proberen, want het is zo lekker! En ik geef je nog een paar leuke en lekkere variatietips met gepocheerde eieren.

Gepocheerd ei
Het moment suprême: zou hij gelukt zijn denk en hoop je vooral. Met ingehouden adem pak je je mes….


Gepocheerd ei
Jaaah! Alsof een opera zangeres luidkeels van euforie begint te zingen loopt het eigeel uit dit perfect gepocheerd eitje. Op de foto zie je toast met een gepocheerd ei, avocado en sla met truffeldressing. Het ei is gekruid met zeer fijngemalen zwarte peper en truffelzout. Nomnomnom!!

Zo pocheer je een ei
Er zijn verschillende manieren om een eitje te pocheren. Je kunt ze o.a. in een plastic zakje van huishoudfolie doen en zo pocheren. Of in een draaikolkje van water met azijn. Er zijn nog meer manieren, zelf gebruik ik de waterkolkje-azijn-zout manier. Hiermee roer je rustig met een lepel of garde het water in beweging tot er een draaikolkje ontstaat. Je laat het ei rustig in het midden van de draaikolk glijden. Dankzij het zout en de azijn trekt het eiwit als het ware om de eierdooier heen waardoor je gepocheerd ei beter lukt. Hier geef ik je een paar superhandige tips waarmee je zelf aan de slag kan met het pocheren van een eitje:

Tip 1: Gebruik superverse eieren. Als een ei naar de bodem van een kom of glas water zakt en de bodem raakt, is het ei vers. Hoe ouder het ei, hoe meer het zal drijven. Een ei dat volledig drijft, is niet meer goed.

Tip 2: Pocheren houdt garen onder het kookpunt in. Dus het water mag niet koken. Het water is wel zodanig warm dat het tegen het kookpunt aanzit. Als je een keukenthermometer hebt dan breng je het water op een temperatuur van 80 graden Celcius.

Tip 3: Pocheer de eieren in water met azijn en zout. Door de zuurtegraad zal het eiwit als het ware naar de eiderdooier toetrekken. Zo krijg je een mooi gepocheerd ei. Als je azijn met mate gebruikt, zul je het niet proeven in het eindresultaat.

Tip 4: Maak gebruik van een draaikolkje in het water waarin je gaat pocheren. Daardoor zal je ei beter bij elkaar blijven. Zorg echter wel voor een subtiel waterkolkje, anders zal je ei  alsnog desintegreren in het water. Doe het ei in een glaasje of kommetje en laat het hiermee midden van het draaikolkje glijden.

Tip 5: Pocheer het ei gedurende ongeveer 3.5 tot 4 minuten. Daarboven zal de dooier gaan stollen. En juist zo’n vloeibare dooier is wat je graag wilt bij gepocheerde eieren. Het eiwit mag niet meer doorschijnend zijn.

Tip 6: Haal het gepocheerde ei voorzichtig met een schuimpaan uit het water en leg het tot gebruik voorzichtig op bijv. een vochtige theedoek. Pocheer 1 ei per keer. Of gebruik een andere techniek dan de waterkolkje-azijn-zout manier.

Tip 7: Jamie Oliver heeft een leuk en handig filmpje gemaakt over het pocheren van eieren, klik hier.

Tip 8: Niemand minder dan Julia Child geeft de tip om het intacte ei voordat je het in het hete water laat glijden eerst 10 seconden kookt.

Tip 9: Kijk eens naar dit handige filmpje over hoe je meerdere eieren tegelijkertijd kunt pocheren. Ik ga dit zeker eens proberen. Klik hier voor het filmpje.

Tip 10: Omdat een ei door het te pocheren niet volledig gaart is dit gerecht niet of minder geschikt voor jonge kinderen, zwangeren en/of mensen met een minder goede gezondheid.
Gegrild brood met rosbief, gepocheerd ei en verse truffel 29 augustus 2018Dagmar
Dit is ook al zo’n heerlijke combinatie:gegrild brood met rosbief, een gepocheerd ei en verse truffel. Een andere klassieker en guilty pleasure vanwege de hoeveelheid boter in de hollandaise saus is eggs benedict. Zo ontzettend lekker! Een echte must-try!

Variatietips:
– Bedenk je eens of je je lievelingsingredienten kunt combineren met gepocheerde eieren. Zo zijn o.a. paddestoelen en truffels mijn favoriete ingrediënten. Ik ga deze combinatie zeker proberen : )

Of, wat dacht je van een gepocheerd ei met:
– gegrilde of gerookte zalm, asperges en Hollandaise saus?
– bacon, rosbief, filet americain of parmaham i.c.m. Hollandaise saus?
– een tomatensaus met chili, komijn, cheddar en gemalen koriander?
– truffelrisotto met Parmezaanse kaas (met een gepocheerd kwarteleitje)?
– soep? Mij lijkt een gepocheerd ei heel lekker in een hete zure Aziatische soep…
– of varieer eens met het stukje brood in een gerecht. Combineer de eieren met bijvoorbeeld een crossaint of een brioche. Of wat dacht je van bladerdeeg, filodeeg of naanbrood?
– Je kunt natuurlijk ook nog met de kruiding varieren. Gebruik i.p.v. cayennepeper in de eventuele Hollandaise saus eens een andere peper.

Wil je geen updates van Vertruffelijk missen? Like Vertruffelijk dan op social media!

untitled-166

Tekst, bereiding en foto’s: Dagmar

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorig bericht Volgend bericht