Zo maak je de lekkerste bbq spareribs

8 juni 2020Dagmar
Blog post

Onlangs heb ik me voor het eerst gewaagd aan bbq spareribs volgens de 3-2-1 methode. Dat houdt in het kort in: 3 uur roken, 2 uur gewikkeld in aluminiumfolie op de bbq en vervolgens nog een uurtje indirect op de bbq. De spareribs marineerde ik een nachtje in een lekkere kruidige marinade en vervolgens heb ik een zondagmiddag heel mindfull doorgebracht met het garen. Wauw, wat is dat de moeite waard! Toen ik de spareribs tijdens de laatste stap aflakte met de glaze op basis van o.a. maple syrup en sriracha liep me het water al in de mond! Met dit recept maak je watertandend lekkere zoete en een tikje spicy bbq spareribs!

BBQ snake
Een goed begin is het halve werk. Ik startte mijn bbq avontuur door een soort slang van houtskool te maken aan de rand van het onderste bbq rooster. A.k.a. een snake. Bovenop legde ik een wat dunner stukje haardhout en ernaast plaatste ik een aluminium bak met water. Deze handige tips las ik op de website van bbq proof. In een bbq starter stak ik wat kooltjes aan. Toen de kooltjes grijs begonnen te verkleuren legde ik ze links aan het begin van de snake met een extra aansteekblokje. Dan is het even wachten tot de snake goed aangaat en de thermometer in het deksel een temperatuur van zo’n 120 graden aangeeft. Door de snake op deze manier aan te steken kun je een aantal uurtjes low en slow bbqen. En dat is precies wat je wil om uiteindelijk de lekkerste bbq spareribs ever op tafel te toveren. Op naar de volgende stap!
Gemarineerde bbq spare ribs op de bbq
Vervolgens leg je de een nachtje gemarineerde spareribs op aluminium schalen op de bbq. Ik heb nog geen speciaal spareribs rekje (bijvoorbeeld verkrijgbaar bij Kamado Express), maar nu ik deze spareribs heb geproefd gaat dat handig rekje er zeker van komen. Voor nu heb ik deze schalen gebruikt en ze halverwege van plek gewisseld op de bbq. Zoals je ziet maak ik gebruik van een houtskool kogel bbq, maar een Big Green Egg is iets wat zeer hoog genoteerd staat op mijn foodie wensenlijstje!
Spareribs volgens de 3-2-1 methode
De spareribs met nog een uurtje roken te gaan. In plaats van 3 uur roken heb ik zo’n 2.5 uur aangehouden omdat het wat dunnere spareribs waren. Ook bij de volgende stap heb ik de tijd wat verkort om dezelfde reden. Mmm, ze zien er nu al goed uit!
Spareribs volgens de 3-2-1 methode
Het resultaat na zo’n 2.5 uur roken. Tijd voor de volgende stap: bestrooi de spareribs met wat kokosbloemsuiker en besprenkel ze met wat limoensap. Vervolgens wikkel je ze in alunimiumfolie en leg je ze nog een uurtje indirect (dus niet boven de kolen en het hout) op de bbq.
Spare ribs bbq glaze
Ondertussen maak je alvast de glaze die je bij de derde en laatste stap nodig hebt voor de lekkerste bbq spareribs ooit! De glaze maak je op basis van maple syrup, sriracha, honing, appelazijn met honing en vloeibare boter. Yum! Naast dat deze glaze de spareribs nog lekkerder maken, gaan ze er ook nog eens watertandend lekker door glanzen. Kijk maar eens naar de volgende foto.
Bbq spare ribs met glaze
Na dit uurtje haal je de spareribs voorzichtig uit de aluminiumfolie en leg je ze op 1 aluminiumschaal. Zet de schaal nog een uurtje indirect op het bbq rooster (dus niet rechtstreeks boven de hete kolen). Lak de spareribs regelmatig in met de glaze. Dat gaat het makkelijkste met een speciale keukenkwast. En dan…zijn de lekkerste bbq spareribs ooit ein-de-lijk klaar!
De lekkerste bbq spareribs
Zin om de lekkerste bbq spareribs ooit te maken? Lees dan snel verder!

Ingrediënten voor de lekkerste bbq spareribs
2 x 700 gram spareribs, klaar voor gebruik
(zo nodig in kleinere stukken gesneden)

Voor de marinade rub
1 theelepel gemalen komijn
1 theelepel gemalen koriander
1 theelepel gemalen zwarte peper
1 theelepel gedroogde oregano
1 theelepel gedroogde tijm
2 theelepels knoflookpoeder
1 opgehoopte eetlepel paprikapoeder
2 eetlepels olijfolie

Voor de aluminium wikkel sessie
limoensap en kokosbloemsuiker

Voor de glaze
150 gram vloeibare boter
150 ml appelazijn met honing
75 milliliter sriracha saus
60 milliliter maple syrup
2 eetlepels honing

Verder heb je nodig
Wat zout, een lekbak, aluminiumfolie, aluminium schalen, houtskool of briketten, aansteekblokjes en wat dunnere stukjes haardhout.

De lekkerste bbq spareribs recept
1. Start de avond van tevoren. Meng alle ingrediënten voor de marinade rub en marineer de spareribs een nachtje afgedekt in de koelkast.

2. Bereid de bbq voor met de snake methode. Leg een halve ring houtskool of briketten dicht op elkaar aan de buitenkant van het onderste bbq rooster. Leg hier wat hout op. Steek in een bbq starter een paar stukjes houtskool aan. Leg de hete ietwat grijs beginnende te verkleuren kolen aan het begin van de snake samen met een aansteekblokje. Zo steek je de snake aan en zullen de hete kolen de andere kolen gelijkmatig en opvolgend verhitten*. En dat is wat je wil voor deze low en slow bbq sessie en een paar uren gelijkmatig bbqen. Tenslotte zet je nog een lekbak met water naast de snake. Leg het bovenste rooster op de bbq. Doe de schuif bovenop het deksel half open, en open de luchttoevoer aan de onderkant van de bbq volledig. Dan is het even wachten tot de snake goed aangaat en de thermometer in het deksel een temperatuur van zo’n 120 graden Celsius aangeeft.

* houd tussendoor goed in de gaten wat de temperatuur doet en voeg zo nodig wat nieuwe kooltjes en/of hout toe. Speel met de luchttoevoer als de temperatuur stijgt of juist daalt. Als de temperatuur te zeer stijgt dan beperk je de luchttoevoer. Daalt de temperatuur te zeer dan bevorder je de luchttoevoer.

3. Leg de spareribs op aluminium schalen. Rook de gemarineerde spareribs 2.5 uur op de bbq. Check ook hier tussendoor of de snake zijn werk doet en voeg zo nodig nieuwe kooltjes en/of haardhout toe.

4. Haal de spareribs van de schalen en sprenkel wat limoensap en kokosbloemsuiker er overheen. Wikkel ze in aluminiumfolie. Leg de spareribs 1 uurtje (indirect) terug op de bbq.

5. Maak de glaze door alle ingrediënten zachtjes aan de kook te brengen en de saus in te laten dikken. Lak de spareribs en leg ze nog 45 minuten tot een uurtje indirect op aluminium schalen op de bbq bij een temperatuur van ongeveer 120 graden (ga uit van de thermometer in het deksel). Lak regelmatig.

Na die vele uurtjes mindfull bbqen zijn je spareribs dan ein-de-lijk klaar. Kruid ze nog even met wat zout. En dan aanvallen. Pas op dat je je vingers er niet bij opeet! Wanneer ga jij deze lekkere bbq spare ribs maken?

Laat je het me weten als je iets vertruffelijks hebt gemaakt hier op de website of op social media? Superleuk!
Wil je niets Vertruffelijks missen? Volg Vertruffelijk dan op social media!

Geniet ervan, Dagmar

Bereiding, foto’s en styling: Dagmar
NB: dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Kamado Express. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorig bericht Volgend bericht