Zo kies je voor duurzame vis

7 juli 2017Dagmar
Blog post
Amsterdam, 7 juli 2017

De zomer is aangebroken en dat betekent dat de zalmtrek begonnen is. Zalmen brengen hun volwassen leven door in de oceaan, maar keren terug naar de regio waar ze geboren zijn om te paaien. Zalm paait in zoet water, meestal in heldere rivieren en beekjes. In Alaska begint het zalm visseizoen na de paaitijd, meestal in mei/juni, wanneer de zalmen weer terug de oceaan in zwemmen. Dit verschijnsel wordt ook wel de ‘salmon run’ genoemd. Wilde zalm uit Alaska is puur natuur, de vissen worden alleen gevoed met natuurlijk voedsel en hebben een mooie stevige rode textuur. Er worden verschillende soorten zalm gevangen: de King zalm kan het hele jaar door gevangen worden, maar de Sockeye, Coho, Keta en Pink zalm zijn echte seizoensproducten.

Kies eens voor een stukje duurzame vis
Aangeraden wordt om twee keer per week vis te eten, maar veel mensen halen deze aanbeveling niet. Dit heeft vaak te maken met wat onwetendheid over de bereidingswijze van vis, maar heb je weleens gedacht om het vleesproduct in je favoriete gerecht te vervangen door een lekker vers visproduct? De wilde en duurzame vis uit Alaska heeft van zichzelf al zoveel smaak dat even kort aan beide zijden bakken voldoende is. Wilde zalm bevat veel eiwitten, essentiële vitaminen en mineralen en is laag in verzadigd vet. Lekker en super gezond dus! Bekijk het filmpje op deze website voor inspiratie.

Wanneer is een vis duurzaam?
Een vis is duurzaam wanneer de visserij rekening houdt met de mogelijke gevolgen van de manier van vissen voor het ecosysteem. Alle mogelijke voorzorgsmaatregelen worden getroffen om te garanderen dat er niet wordt overbevist. Hierbij gaat het niet alleen om duurzame vangsttechnieken – denk aan met de hengel gevangen -, maar het gaat ook om het seizoen waarin gevist wordt. Deze vorm van vissen garandeert dat er voldoende vis blijft zwemmen om zich voort te planten zodat toekomstige generaties ook nog kunnen genieten van een lekker stukje wilde vis. Alaska is wereldleider in de duurzame visserij, eigenlijk is alle vis uit Alaska duurzaam. Wanneer er ‘vis uit Alaska’ op de verpakking in de supermarkt staat weet je zeker dat je een stukje wilde vis in huis haalt.
De vissers van Alaska
Voor de mannen en vrouwen die op de koude, ongerepte wateren van Alaska werken is de visindustrie niet alleen een bron van inkomsten, het is een manier van leven voor de bewoners van Alaska. Ook is het vissen vaak een traditie die van generatie op generatie wordt overgebracht. Zo zijn bijvoorbeeld Claire en Peter Neaton nu eigenaar van de familieboot en vissen op zalm, heilbot, Pacific cod (kabeljauw) en black cod (kabeljauw). Ook visser Reid ten Kley runt een familiebedrijf. Zijn grootouders kwamen naar Alaska en begonnen in de jaren ’40 met het vissen op Sockeye zalm door middel van netten, en ook vandaag de dag zet Reid deze traditie voort.
Ook lekker koken met wilde vis uit Alaska?
Alaska heeft 5 soorten zalm allen met een eigen karakter, maar ook de king krab, de black cod (kabeljauw) en de pollock (koolvis) zijn heerlijke Alaska Seafood producten. In juni zijn er vier leuke blogs verschenen met een inspirerend recept met een visproduct uit Alaska als hoofdingrediënt:
Aardappelsalade met gerookte Alaska zalm
Alaska vissticks
Simpel Alaska zalmpakketje uit de oven
Duurzame Alaska viscurry met paprika en tomaat
Meer inspiratie nodig? Klik dan hier voor meer recepten.
Vis uit Alaska: Lekker duurzaam!
De vis afkomstig uit de koele en helderen wateren van Alaska wordt tot ‘ s werelds beste vis gerekend. Geen toevoegingen, geen vervuiling en alleen gevoed met natuurlijk voedsel. Alaska vis is wild en duurzaam aangezien elke visserij in Alaska een jaarlijks vangstquotum heeft. Hierdoor wordt er niet overbevist en kunnen deze vissen zich in alle rust voortplanten.. De vis uit Alaska is veelzijdig en kan gebruikt worden voor verschillende gerechten, er is een vis voor elke gelegenheid!

Wil je geen updates van Vertruffelijk missen? Like Vertruffelijk dan op Facebook!

untitled-166

Afbeeldingen via Tourism Marketing concepts

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorig bericht Volgend bericht