Zo bereid je asperges

11 mei 2015Dagmar
Blog post

Het aspergeseizoen loopt vanaf medio april tot halverwege juni en dat betekent dat deze heerlijke Brabantse & Limburgse seizoensgroente maar korte tijd verkrijgbaar is. Zeker leuk om in het seizoen dus volop te genieten van dit witte goud! In deze blogpost geef ik je een aantal tips over het kopen, bewaren, schillen en koken van verse asperges. Verder geef ik je wat lekkere serveersuggesties en wijntips. Ben je ook zo’n asperge liefhebber? Lees dan zeker even verder.

Verse asperges kopen
Net zoals voor zoveel verse producten geldt; hoe verser hoe beter. De versheid van asperges kunt je controleren door 2 asperges tegen elkaar te wrijven. Als ze een licht piepend geluid maken zijn ze vers. Verder zien de asperges er gaaf en glanzend uit (recht en zonder bruine plekken). De kwaliteit van asperges worden onderverdeeld in verschillende klasses. De klasse wordt vooral bepaald door de  dikte en vers- en kwaliteitskenmerken. Klasse AA asperges worden over het algemeen als de beste asperges gezien, deze zijn tussen de 20-28 mm in omvang.

Verse asperges bewaren
Na aankoop kun je de verse asperges het beste in een vochtige keukendoek wikkelen en tot gebruik in de koelkast bewaren. Eet ze zo snel mogelijk, vers zijn ze het allerlekkerst. Je kunt de asperges op deze manier enkele dagen bewaren. Maar…hoe verser hoe lekkerder  icon-smile-o

Asperges schillen
Groene asperges hoef je niet te schillen, witte asperges wel. Er bestaan speciale aspergeschillers maar met een gewoon scherp schilmesje kom je ook een heel eind. Leg de asperges voordat je ze gaat schillen eerst een half uurtje in koud water, dan zijn ze makkelijker te schillen. Leg ze daarna op de snijplank en schil de asperges 2-3 centimeter vanaf het kopje naar beneden. Zo breekt de asperge minder snel. Zorg voor goed licht zodat je goed kan zie waar je wel/niet hebt geschild. Het is belangrijk de asperges goed te schillen want zo niet, dan loop je de kans op vervelende slierten. En dat doet echt afbreuk aan de lekkere eetervaring. Als je de asperges hebt geschild leg je aaneengesloten onder elkaar. De kopjes leg je precies recht onder elkaar door ze tegen de zijkant van een meslemmet aan te schuiven. Als kopjes recht onder elkaar liggen, snijd je de ongeveer 1.5 centimeter van de onderkant van de asperges af. Dit zijn vaak houtachtige uiteinden die je liever niet eet.

Tip: bewaar de schillen en uiteindes: deze kun je gebruiken als basis voor een heerlijke asperge soep.

untitled-153
 Asperges: het witte goud. Ook wel de koningin onder de groente genoemd.

Asperges koken
Je kunt asperges in een speciale aspergepan koken. Het voordeel daarvan is dat de asperges rechtop staan en met hun kopje boven het water uitsteken, waardoor het lekkerste stukje van de asperge wordt gestoomd. Als je asperges ‘staand’ kookt kunnen ze als ze bijna gaar zijn wat inzakken en dat is eigenlijk niet de bedoeling. Maar in een grote soeppan (die gebruik ik) gaat het ook prima hoor. Dat doen ze in restaurants begreep ik ook gewoon zo begrijp ik. Zet de asperges op in een grote pan met ruim water met een suikerklontje en wat zout. Breng de asperges aan de kook. Kook ze gedurende 3-5 minuten en laat de asperges vervolgens nog zo’n 15 tot 20 minuten nagaren met het deksel op de pan (van het vuur af dus). Je kunt de gaarheid controleren door een mes in het uiteinde van een asperge te steken. Dit moet makkelijk kunnen maar je moet nog een beetje weerstand voelen.

Schep de gare asperges met behulp van een schuimspaan op een keukendoek om uit te lekken en serveer ze direct.

Serveersuggesties
Mijn favoriete bereidingswijze zijn klassieke asperges met ham, ei, aardappeltjes en hollandaise saus. Maar als je eens wat anders wilt dan zijn deze asperges met zeebaars en pesto roomsaus (zie onderstaande foto) ook een lekkere aanrader! Ik geef je nog een paar variatietips. Misschien heb jij ook nog wat lekkere tips? Laat het hieronder weten. Wie weet vul ik dit overzichtje aan met jouw persoonlijke tip.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is untitled-339.jpgAsperges met zeebaars en pesto roomsaus. Een heerlijke combi!

Aardappeltjes
Qua aardappeltjes zou je kunnen denken aan:
– Traditionele gekookte aardappeltjes (in de schil)
– Gekookte truffelaardappeltjes (paarse aardappeltjes)
– Een frisse aardappelsalade
– Of vervang ze door bijvoorbeeld (verse) pasta

Eitjes
Je zou qua eitjes kunnen denken aan:
– Hard gekookte eitjes, gehalveerd, in kwartjes, of in fijne blokjes gesneden;
– Gepocheerde eitjes. Klik hier voor allerlei handige tips voor het pocheren van een heerlijk romig eitje.
– Kwarteleitjes (hele kleine eitjes).

untitled-86
Kwarteleitjes: dat is weer eens wat anders om bij asperges te serveren. 

Ham
Omdat het een simpel gerecht is mogen de ingrediënten echt van een goede kwaliteit zijn. Zelf gebruik ik graag gegrilde ham, die bij voorkeur niet te zout is.
Je zou ook kunnen denken aan:
– Rauwe ham (of een crumble van fijngehakte uitgebakken rauwe ham)
– Of bijvoorbeeld ham met honing
– Of vervang de ham door bijvoorbeeld zalmfilet of gerookte zalm. Extra feestelijk om deze te garneren met rivierkreeftjes of Hollandse grijze garnaaltjes.

Saus
Klassiek om bij asperges te serveren is de hollandaise saus: een ei-boter saus gekruid met een snufje cayennepeper. Klik hier voor een heerlijk recept voor vertruffelijke hollandaise saus. Je zou ook kunnen denken aan:
– Een pesto roomsaus
– Een andere klassieker is boter saus. Dit is geklaarde gesmolten boter. In m’n blogpost ‘zo klaar je boter’ geef ik je handige tips hiervoor.

Hollandaise saus
Zo lekker: deze romige boterige hollandaise saus. 

Wijn
Klassiek wordt een pinot blanc aanbevolen als de wijn voor bij asperges. Zelf vind ik deze sauvignon blanc – Sémillon Bergerac van domaine du Gouyat erg lekker bij asperges. Zeker bij deze groene asperges met olijfolie en zeezout uit de oven, gebakken zalm en hollandaise. Hemels!
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is untitled-340.jpg

Neem voor nog meer lekkere recepten eens een kijkje in de receptenindex. Wil je geen updates van Vertruffelijk missen? Like Vertruffelijk dan op Facebook!

untitled-166

Zo bereid je asperges

Neem eens een kijkje op de website van het aspergecentrum voor nog meer lekkere asperge (uit)tips. Klik hier voor de website.

 

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorig bericht Volgend bericht