Wokken doe je zo

12 december 2018Dagmar
Blog post

Wokken, ik ben fan! Het is lekker, simpel en snel. Ideaal dus om na een drukke dag snel iets lekkers en verrassends op tafel te toveren en daarmee past wokken perfect in mijn druk en hectisch leven. Wat is wokken? Wokken is het kort roerbakken van ingrediënten op een hoge temperatuur. Met deze snelle kooktechniek schroeien je ingrediënten snel dicht en blijven alle smaken, vitamines en bouwstoffen behouden. En dat is niet alleen makkelijk, lekker en snel maar ook nog eens gezond! Gebruik de restjes groente uit je koelkast als basis voor een wokgerecht. Met wokken kun je namelijk prima verschillende groenten en andere restjes combineren. Dat zorgt voor verrassende combi’s en je bent ook nog eens duurzaam bezig. Top toch? In dit artikel geef ik je handige tips voor het kiezen van een wok, vertel ik je welk keukengerei handig is bij wokken en leg ik je uit hoe je het beste kunt wokken. Met als bonus een lekkere recept tip!

Supersnelle biefstuk uit de wok
Wokken is lekker, makkelijk, snel en gezond. De ideale manier om snel iets lekker om tafel te toveren zoals bijvoorbeeld deze geroerbakte biefreepjes met prei, paprika, broccoli, bamboescheuten en erwtjes in een zelfgemaakte waanzinnig lekkere zwarte bonen knoflooksaus. Het receptje hiervan komt nog online!

Woktip #1
Keuzestress bij het kiezen van een wok? Ik moet zeggen dat ik het niet bepaald makkelijk vond dus ik heb me er goed in verdiept. Misschien vind jij het kiezen van een wok ook lastig dus ik deel graag mijn afwegingen met je zodat je er hopelijk iets aan hebt. Er zijn verschillende soorten woks verkrijgbaar en dat kan kiezen moeilijk maken. Laat ik het zo zeggen: ik was ooit in een winkel waar ze allerlei make-up in duizend kleuren verkochten. Ik kon niet kiezen! Uiteindelijk heb ik een lippenstift gekocht bij de Hema  icon-smile-o Keuzestress is mij dus helaas niet onbekend! Bij de keuze voor mijn wok koos ik uiteindelijk voor een Habonne wok (op de foto’s) van roestvrij staal. Daar gingen een aantal overwegingen aan vooraf. Allereerst was ik gebonden aan mijn keramisch fornuis, dus een zware gietijzeren wok of wadjan (met twee handgrepen maar zonder steel) die er (te) lang over doen om goed heet te worden vielen al snel af.  Verder wilde ik geen loeizware gietijzeren wok.  Gewichtheffen doe ik op zaterdag wel tijdens bootcamp! Hoe leuk ik koken ook vind, het mag wat mij betreft ook een tikje praktisch blijven. Omdat een hoge temperatuur voor wokken een must is liet ik de woks met anti-aanbaklaag ook aan me voorbij gaan. Als je deze te heet verhit dan kunnen er bij woks van wat minder goede kwaliteit (lees goedkope woks) giftige stoffen vrijkomen. Brrr! Ook vind ik de aanbaksels in een pan lekker om te deglaceren en dat lukt in een anti-aanbakpan minder goed. Deglaceren klinkt misschien sjiek maar is niets anders dan het losroeren van de aanbaksels door toevoeging van vocht (bijvoorbeeld bouillon, iets met alcohol of een saus). Waarom deglaceren: omdat je daarmee meer smaak krijgt in je gerecht. I like!

Habonne wok
Op deze foto zie je de Habonne wok waar ik uiteindelijk voor koos.

Habonne wok
De wok van mijn keuze heeft zowel een steel als handig handvat voor optimale controle. 

De Habonne wok heeft bovendien naast een steel ook nog een handige handgreep die beide relatief koel blijven tijdens het gebruik. Dat is heel praktisch, veilig en zorgt voor optimale controle tijdens het koken.  Niet onbelangrijk, toch? Deze wok bestaat uit 2 lagen roestvrijstaal bestaat met een kernlaag van aluminium. Ik wilde geen wok die zou kunnen gaan roesten. Door de ronde vorm met doorlopende bodem worden gerechten goed en snel warm en blijven ze dat ook. De relatief lichte en daarmee handzame praktische Habonne wok is geschikt voor ieder soort warmtebron inclusief inductie. Deze wok heeft een platte bodem met een diameter die goed op mijn grootste kookpit past. Goed om dit ook even te checken bij het maken van jouw keuze. Op mijn vlak fornuis past geen wok met een ronde bodem, ook goed om hier even naar te kijken.  Misschien heb je een speciale wokring en dan past een wok met een ronde bodem natuurlijk weer wel. Bovendien is inbranden van de Habonne wok niet nodig, iets wat bij een wok van gietzijer en dun carbon (oftewel koolstofstaal) wel moet gebeuren. Kijk voor een uitgebreid overzicht met verschillende woks eens op de website van Kookexpert. Daar komt mijn mooie Habonne wok ook vandaan. Uiteraard zijn bij een winkel met zo’n naam nog veel méér geweldige kookspullen te vinden. Bekijken op eigen risico!

Woktip #2
Gebruik olie en geen boter
Wokken doe je snel en bij een hoge temperatuur. Je kunt dan ook veel beter een olie in plaats van boter gebruiken. De melkbestanddeeltjes in boter zouden  namelijk al snel en onherroepelijk verbranden als je deze zou gebruiken. Qua olie is de ene soort beter geschikt dan de andere. Ook dat heeft weer met verbranden te maken.  Arachide olie en zonnebloemolie zijn prima om te gebruiken.  Verhit de wok eerst zonder olie en doe pas wat olie in de wok als hij goed heet is. Als de olie begint te walmen dan is hij klaar voor gebruik. De olie is dan goed heet en dat is nodig om de ingrediënten die je vervolgens toevoegt dicht te schroeien.

Woktip #3
Wok om dezelfde reden kleine hoeveelheden.
Als je teveel (of alle) ingrediënten in 1x toevoegt dan daalt de temperatuur, schroeien ze niet dicht en zullen je ingrediënten vocht loslaten. Dan ben je niet aan het wokken maar aan het garen in vocht. En dat is ook weer minder lekker. Denk maar aan deze uitspraak van Julia Child: ‘Don’t crowd the mushrooms!’ Maar eigenlijk geldt hetzelfde voor andere ingrediënten. Dus als je je afvroeg waarom je geen mooie karamelisatie van je ingrediënten kreeg of er vooral veel vocht vrijkomt als je staat te koken dan heeft dit misschien hiermee te maken. Wat je dus kan doen is de verschillende ingrediënten in kleine hoeveelheden apart wokken, bijvoorbeeld eerst vlees of kip en vervolgens harde groente gevolgd door zachtere groente (die slinkt snel dus hoeft nog korter) of andere zachte ingrediënten zoals gekookte rijst, woknoedels of bijvoorbeeld een saus die alleen maar even mee verwarmd hoeven te worden. Zo nodig blancheer je harde groente even (net zoals bij wokrestaurants). Blancheren is een kooktechniek waarbij iets kort wordt gekookt waarna het in koud water wordt gelegd of door koud water wordt afgespoeld zodat het kookproces wordt onderbroken. Dan heb je er al dus een stukje garing opzitten waardoor je alleen nog maar even kort en krachtig hoeft te wokken.

Habonne wok
Op deze foto zie je mijn Habonne wok in actie. De groente heb ik even gestoomd i.p.v. te blancheren (dat kan natuurlijk ook). Omdat vis sneller gaart dan vlees of kip en omdat ik maar een kleine hoeveelheid hoefde te wokken heb ik de zalm in dit geval gelijktijdig gewokt met de groente. Met de handige wokspaan waar ik je hieronder meer over vertel is het makkelijk om de ingrediënten in de wok om te scheppen. 

Woktip #4
Houd tijdens het wokken de wok op het fornuis. Bij wokken is een hoge temperatuur vereist voor het dichtschroeien van de ingrediënten. Als je de wok van het het fornuis haalt om de inhoud om te gooien verlies je warmte. Niet doen dus. Gebruik een speciale wokspaan om goed te kunnen roerbakken. Ik gebruik graag deze vaatwasserbestendige  WMF profi plus wokspaan met een extra breed schepstuk voor het makkelijk omscheppen en uit de wok scheppen van de gewokte goodness. Wist je dat je ook kunt frituren in een wok? Zo wordt je wok multifunctioneel! Een speciale platte schuimspaan is ideaal om de gefrituurde ingrediënten veilig en snel uit de wok te halen. Zoals deze schuimspaan van het mooie merk Sabatier die ook van roestvrij staal is en net zoals de wokspaan lekker praktisch in de vaatwasser mag.  Met siliconen en houten materiaal zul je geen krasjes krijgen in je wok, maar vanwege de hoge temperaturen zal plastic/siliconen kunnen smelten. En hout is wat minder hygiënisch vind ik persoonlijk. Misschien ligt het minder voor de hand maar in een wok kun je natuurlijk ook prima soep maken zoals bijvoorbeeld Pho met gegrilde biefstuk en five spice.  Maar ook stomen kun je prima in een wok. Je kunt daarvoor speciale houten stoommandjes kopen bij bijvoorbeeld een toko. Iets anders wat ik nog een keer graag wil gaan proberen is roken in de wok. Superleuk toch, zo’n multifunctionele wok?

WMF profi plus wokspaan en de Sabatier schuimspaan
Links de WMF profi plus wokspaan, rechts de Sabatier schuimspaan: wat mij betreft twee superhandige wokhulpjes. Als je wat minder van krasjes houdt dan zou je voor een wokspaan met een siliconen uiteinde kunnen kiezen. Zelf vind ik die laatste vooral handig bij anti-aanbakpannen ter voorkoming van beschadiging van de anti-aanbaklaag. 

Woktip #5
Zin om te gaan wokken?
Ik heb een lekker receptje voor je!

superlekkere kip met sperzieboontjes uit de wok
Met dit recept maak je na een drukke dag deze superlekkere kip met sperzieboontjes uit de wok. 1 van mijn favoriete wokgerechten! De basis zijn gewokte kipdijfiletreepjes die je kort en krachtig wokt en vervolgens verder gaart in een saus met kokosmelk, sambal badjak, sereh, vissaus en ketjap medja. Door een scheut water (daar heb je dat deglaceren waar ik je net meer over vertelde!) toe te voegen gaar je in dezelfde wok meteen bevroren sperzieboontjes mee. Ondertussen dat de sperzieboontjes garen kook je udon noedels gaar zodat ze tegelijkertijd klaar zijn. Udon noedels zijn lekkere dikke slurpnoedels, heel lekker!

wokken doe je zo
Ik hoop dat je iets hebt gehad aan dit artikel met woktips. Heb jij nu ook zo’n zin om te gaan wokken?

Wil je niets Vertruffelijks missen? Volg me dan op social media!
Geniet ervan, Dagmar

Bereiding, foto’s en styling: Dagmar

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Kookexpert. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorig bericht Volgend bericht