Wijndomein Holset van start met eigen wijnmakerij

26 oktober 2020Dagmar
Blog post

Holset – Met de inrichting van een eigen wijnmakerij in Lemiers (Vaals) en de komst van oenoloog Peter van den Berg, is Domein Holset klaar voor een nieuwe stap. Het wijndomein in de Zuid-Limburgse heuvels, gaat vanaf dit najaar de eigen mousserende wijnen, in eigen huis produceren.

Op eigen benen, met eigen wijnmakerij!
Als wijndomein met sfeervol logement en eigen wijngaarden, heeft Domein Holset zich sinds de opening in 2017 steeds verder ontwikkeld tot een gespecialiseerde producent van Nederlands mousserende wijnen. Met wijnspecialist Kirsten Abels aan het roer is er samen met adviserend oenoloog Stan Beurskens, van het naastgelegen Wijndomein Sint Martinus, hard gewerkt aan de ontwikkeling van een eigen mousserende smaakstijl. Met resultaat! Het domein heeft intussen vier mousserende wijnen op haar naam staan. Deze werden tot voor kort gevinifieerd in de wijnkelders van Sint Martinus. Maar het is tijd voor een volgende stap. Kirsten: “Zowel voor ons als voor onze buren van Sint Martinus geldt dat we groeien en behoefte hebben aan focus en authenticiteit. Daar waar Sint Martinus zich vooral specialiseert in een breed segment aan duurzame kwaliteitswijnen richt Domein Holset zich vooral op hoogwaardige mousserende wijnen. Uniek in Nederland is dat wij straks de gehele vinificatie in eigen huis gaan doen, dus ook de tweede gisting op de fles. Met de komst van oenoloog Peter van den Berg binnen ons domein, die zich specialiseert in de beste, mousserende wijnen, hebben we nu letterlijk een eigen basis, een eigen fundament, om zelf te kunnen produceren.”

Bubbel van eigen bodem
Een mooie stap in een tijd waarin ‘bubbels van eigen bodem’ in Nederland steeds meer in de belangstelling staan. “Hiermee neemt de vraag naar eigen specifieke mousserende wijnen toe ,” aldus Kirsten. “Op deze manier kunnen we daar beter op inspelen en vraaggericht werken, iets waar de topgastronomie om vraagt. Zo produceren we voor een drietal restaurants al eigen cuvees waarmee zij zich ook weer kunnen onderscheiden. Het biedt ons bovendien de kans om zelf meer te experimenteren. Iets waar we als jong, ondernemend wijnhuis volop mee bezig zijn.

Samenwerking met Sint Martinus blijft
Deze stap betekent overigens niet het einde van de samenwerking tussen Domein Holset en Wijndomein Sint Martinus. Kirsten: “We continueren onze samenwerking. Zo delen we nog nog steeds percelen om de juiste en beste druiven voor ieders assortiment te kunnen oogsten. Verder blijven we gebruik maken van Stan Beurskens’ kennis van vinificatie en delen we wijnkennis met elkaar.” Een deel van de oogst wordt dit jaar nog gevinifieerd door Sint Martinus. Stan Beurskens: “Samen met Domein Holset geloven we in specialisatie en focus. Voor het Heuvelland levert de nabijheid van beide bedrijven bovendien een mooie synergie op. Voor klanten en toeristen is het interessant beide bedrijven te kunnen bezoeken.

Wil je niets Vertruffelijks missen? Volg Vertruffelijk dan op social media!

Geniet ervan, Dagmar

Bereiding, foto’s en styling: Dagmar

Foto: Dagmar

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorig bericht Volgend bericht