Vertruffelijk op bezoek bij Berrybrothers!

9 juni 2021Dagmar
Blog post

Op een zonovergoten dag in juni mocht ik op bezoek bij familiebedrijf Berrybrothers in het Limburgse Roggel. Broers Gerco en Nijs runnen als tweede generatie het familiebedrijf in rode en blauwe bessen, frambozen en bramen. Ik kreeg een leerzame rondleiding met daaropvolgend een toffe inspirerende foodpairing lunch met rode bessen. En ik mag enkele recepten gaan bedenken met het heerlijke fruit van Berrybrothers. Dat vind ik als Limburgse foodie extra leuk! Graag vertel ik jullie meer over dit bedrijf en het event!

Op woensdag 2 juni 2021 kreeg ik samen met andere foodies een persoonlijke rondleiding bij Berrybrothers door Nijs en Gerco. Erg interessant om meer zicht te krijgen op het reilen en zeilen van dit familiebedrijf! Links zie je Nijs die meer vertelt over de rode bessen die je rechts in close up ziet. De Nederlandse oogst is van start gegaan. Dat betekent dat je de rode bessen (het paradepaardje van Berrybrothers) vanaf nu weer vers bij Albert Heijn van Nederlandse bodem kunt kopen! Ik heb me nooit eerder afgevraagd hoe het eigenlijk mogelijk is dat rijp Nederlands seizoensfruit wekenlang verkrijgbaar is. Rijp is rijp toch? Vandaag heb ik o.a. geleerd dat dit een behoorlijk logistieke planning vergt waarvan één onderdeel is dat de planten bij Berrybrothers in enorme zuurstofarme koelingen worden bewaard tot ze buiten worden gezet om te rijpen. Het fruit wordt op dit manier in een soort van winterslaap gehouden tot het tijd is om te gaan shinen. Aha, zo doen ze dat!
Naast rode en blauwe bessen telen Berrybrothers ook heerlijke frambozen en bramen. Ik mocht vandaag ook zelf fruit plukken en proeven: ze waren onweerstaanbaar lekker! Het terrein waar de rode en blauwe bessen groeien in Roggel beslaat maar liefst 75 hectare. Dat zijn héél wat voetbalvelden en dit omvat niet eens het hele bedrijf. In een enorme kas op een andere locatie waar we naartoe fietsten mochten we in een klein gezelschap enthousiaste foodies tussen misschien wel honderdduizenden frambozen planten, aanschuiven voor een heerlijke lunch. Uiteraard met het heerlijke fruit van Berrybrothers! Yum! In de kas gonsde het van de hommels en bijen. Berrybrothers heeft ten behoeve van hun gewassen samenwerkingen met professionele imkers. Een erg essentieel beestje dat bijtje, niet alleen voor Berrybrothers.
We werden onder culinaire leiding van Culy schrijfster Freya Zuidervaart uitgedaagd om een foodpairing te maken. Met verschillende heerlijke soorten rode bessen jams (gewone, met chili en met limoen en munt) en allerlei lekkere ingrediënten die voor ons klaar stonden. Ik vond de combinatie van rode bessenjam met geitenbrie, gebakken beenham en rode wijn (ik denk een Spatburgunder) heerlijk. Ik ontdekte verder dat het ook heel lekker was om rode bessen te combineren met hartige smaken! Ook de verschillende soorten zelfgemaakte rode bessen jams waren een ontzettende leuke culi ontdekking! Ik mag enkele recepten voor Berrybrothers gaan ontwikkelen dus ik verklap verder nog niet teveel maar ik ben vandaag zeker erg geïnspireerd geraakt!
De lunch stond -uiteraard- in het tekenen van het lekkere fruit van Berrybrothers. Links zie je een heerlijke homemade ice tea met rode bessen en limoen, rechts een cheesecake met vers geplukt fruit. Allemaal even lekker! Komend weekend ga ik deze cheesecake zelf maken en daar heb ik nu al zin in! Verder maakten we een dressing met rode bessen en daarbij konden we o.a. gebruik maken van balsamico azijn waar rode bessen aan waren toegevoegd. Een aanrader om zelf te maken!
We kregen tot slot ook nog een hartstikke leuke goodiebag mee naar huis om thuis een cocktail met rode bessen te maken maken. In het pakket zit ook een hartstikke leuk inspiratieboekje met rode bessen recepten. Je ziet ook de verpakking handgeplukte (!) rode bessen zoals je deze in de supermarkt (Albert Heijn in dit geval) kunt kopen. Vanaf dit moment zijn weer rode bessen van Nederlandse bodem verkrijgbaar. Erg leuk om een kijkje genomen te mogen hebben in de keuken van Berrybrothers en om het hele proces van teelt tot verpakking te ervaren. Het was een ontzettend interessante dag! Het smaakt naar meer en ik heb enorme zin om met de opgedane inspiratie aan de slag te gaan. Ik hoop jou ook nieuwsgierig gemaakt te hebben naar de rode zoetzure smaakbommetjes vol vitamine C van Nederlandse bodem! Stay tuned voor heerlijke rode bessen inspiratie!

Meer weten?
Neem een kijkje op de website van Berrybrothers!

Wil je niets Vertruffelijks missen? Volg Vertruffelijk dan op social media!

Geniet ervan, Dagmar


Tekst en foto’s: Dagmar
Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Berrybrothers.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorig bericht Volgend bericht