Vertruffelijk ontdekt: sous-vide koken met de Souvy sous-vide set

11 februari 2021Dagmar
Blog post

Tijdens diverse afleveringen van Masterchef Australia keek ik smachtend toe hoe deelnemers allerlei heerlijks bereidden met de sous-vide kooktechniek en nu mag ik deze speciale manier van garen zelf uitproberen. Souvy vroeg me namelijk of ik het leuk vond met hun sous-vide set aan de slag te gaan en mijn ervaringen te delen met jullie. Daarover hoefde ik niet lang na te denken! Lees je mee?

Wat is sous-vide?
Sous-vide is een kooktechniek waarin je gevacumeerd voedsel in een warm water bad tot een precieze temperatuur gaart. Zo kun je dus voedsel, bijvoorbeeld biefstuk, precies garen tot de gewenste kerntemperatuur! Garen tot precies de gewenste temperatuur vertaal ik naar: precies zoals het ingrediënt op zijn allerbest en lekkerst is. Dat klinkt zeer interessant toch? Wat mij betreft in elk geval wel. Andere voordelen van sous-vide zijn bijvoorbeeld dat de smaak optimaal behouden blijft en dat je het gerecht in principe niet kunt overgaren of kunt laten uitdrogen.

Wat heb je nodig voor sous-vide?
Souvy stuurde me een pakket toe waarmee ik direct aan de slag kon met daarin:
– 1 x Wartmann Cooker
– 1 x sous-vide bak 12 liter
– 50 x sous-vide zakken van 1.5 liter

Deze set kost inclusief reinigingspoeder € 185,- (normaalgesproken € 206,-)

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is untitled-108.jpg
Op deze foto zie je de Wartmann Cooker. Deze sous-videstaaf bevat een verwarmingselement en een circulator die ervoor zorgt dat het opgewarmde water gelijkmatig circuleert in de sous-vide bak. ‘Sous-vide’ is Frans voor ‘onder vacuüm’ vandaar de naam van deze kooktechniek.
Op deze foto zie je de sous-vide zakken waarmee je etenswaren kunt vacumeren. Souvy heeft ook rollen die je precies op maat kunt knippen en vacumeren in haar assortiment. Handig! Je kunt deze zakken en ook rollen trouwens ook nabestellen bij Souvy.
Hier zie je de sous-vide bak van twaalf liter waaraan je de sous-vide staaf makkelijk aan bevestigt middels een klemschroef. Op het metalen deel van de sous-videstaaf kun je aan de hand van de min-max aanduiding duidelijk aflezen wat het juiste waterniveau is. Ik plaatste de sous-vide bak vlakbij de gootsteen voor het snel en handig kunnen afvoeren van het water na gebruik. In plaats van een sous-vide bak zou je ook een grote pan kunnen gebruiken. Je moet dan wel een minimale afstand tussen het uiteinde van de staaf en de bodem in acht nemen.
De display van de Wartmann sous-vide staaf. Met de bijgevoegde duidelijke gebruikershandleiding ben ik het warm water bad binnen no-time al aan het voorverwarmen. Je kunt met het touch display een tijd instellen van 1 minuut tot maar liefst 99 uur. De temperatuur is variabel van 40 tot 90 graden Celsius. De temperatuur is tot 1/10 graad instelbaar. Dat is ontzettend precies! Aan de hand van een bepaalde weergegeven kleur in de display wordt de sous-vide fase (opwarmen, op temperatuur, ingestelde tijd verstreken) helder aangeduid en de sous-vide staaf geeft o.a. geluidssignalen bij het bereiken van de ingestelde temperatuur.

Heb je een vacuüm apparaat nodig voor sous-vide?
Je hebt niet persé een vacuüm apparaat nodig maar ik had deze al in huis. Je kan ook aan de slag met sous-vide zonder dit apparaat met de zogenaamde waterverplaatsingsmethode.

Mijn allereerste sous-vide gerecht dat ik maakte met de Wartmann sous-vide set van Souvy is deze heerlijke sous-vide kip Caprese! Na het sous-vide garen heb ik de kip kort gebakken in een redelijk warme gietijzeren koekenpan en daarna in plakjes gesneden. De kip is heerlijk mals, sappig en smaakvol. Een heel lekker resultaat wat mij betreft! Wil je dit gerecht maken? Het recept voor deze sous-vide kip Caprese vind je via de link.
Verder maakte ik tournedos met de sous-vide set. Dankzij de sous-vide kooktechniek gaarde ik deze perfect medium rare en ik serveerde de tournedos met zelfgemaakte béarnaisesaus. Hier proefde ik heel goed de perfecte gewenste garing door het gehele stuk tournedos en die zie je ook mooi op deze foto. Nog een bijpassende wijn erbij en het was net alsof ik thuis uit eten was in een goed restaurant!
Ik heb ook nog groene asperges sous-vide bereid in het kader van mijn kennismaking met sous-vide koken. Na het bereiden van de kip verhoogde ik de temperatuur van het warm-water bad naar 84 graden en gaarde de vacuüm zak met asperges 20 minuten met wat boter. Heel lekker! Ik heb ook een keer asperges met daaraan kruiden toegevoegd geprobeerd maar die overheersten behoorlijk. Het vacuüm zorgt blijkbaar voor een veel intensere smaak. Iets om rekening te houden. Er zit ook een timer ingebouwd in de wartmann sous-vide staaf maar ik gebruik liever de kookwekker op mijn telefoon. Zo kan ik als ik elders in huis ben de resterende kooktijd checken, vind ik net wat handiger.

Nog even de plus- en minpunten op een rij

Pluspunten Wartmann sous-vide set
– Met de set kun je snel en makkelijk aan de slag met sous-vide;
– De Wartmann sous-vide staaf is makkelijk en duidelijk te bedienen;
– Je kunt etenswaren eenvoudig op de gewenste en perfecte temperatuur garen;
– De sous-vide kooktechniek levert duidelijk smaakvolle(re) resultaten op;
– Het juiste waterniveau is duidelijk af te lezen:
– De Wartmann cooker sous-vide staaf is stevig en makkelijk te bevestigen middels de aanwezige klem-schroef;
– Maakt geen lawaai tijdens het gebruik;
– De Wartmann sous-vide zakken zijn BPA vrij. Wel zo prettig.
– En last maar niet least: het is erg leuk foodie speelgoed!

Minpunten
– Ik kan me voorstellen dat er bij langere bereidingen water verdampt. Dat kun je natuurlijk bijvullen maar je kan dit blijkbaar ook prima oplossen door het gebruik van speciale thermische isolatieballen (ook deze zijn bij Souvy verkrijgbaar);
– Mocht je wat duurzamer aan de slag willen dan zou je herbruikbare sous-vide zakken kunnen overwegen te kopen. Deze zijn gemaakt van siliconen en kun je afwassen. Je kunt deze niet vacumeren maar wel de waterverplaatsingsmethode gebruiken;
– De aanschafprijs vind ik vrij prijzig, maar als fanatieke hobbychef vind ik het de prijs waard na mijn positieve ervaringen en smakelijke resultaten;
– De set neemt best wat ruimte in beslag. Tip: schik alles in de sous-vide bak, dan heb je alles in 1 greep bij elkaar.

Kookboek tip
Voor het uitproberen van sous-vide heb ik me verdiept in deze kooktechniek aan de hand van het mooie kookboek ‘Sous-vide’ van Bas Robben. Hier staan o.a. tabellen met temperatuur en gaartijd in, handig!

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is untitled-122.jpg
In dit Sous-vide kookboek wordt de techniek en do’s en don’ts duidelijk en praktisch uitgelegd. Ook zijn er handige antwoorden op FAQ’s in te vinden. Naast voor de hand liggende recepten om bijvoorbeeld heerlijke vleesgerechten te bereiden geeft Rob ook leuke en originele suggesties om groenten en zelfs desserts te bereiden met sous-vide! Ik vond het erg fijn om als sous-vide beginner aan de hand van dit boek aan de slag te gaan met de sous-vide kooktechniek en ik raad je dit kookboek dan ook van harte aan. Op de website van Souvy vind je overigens ook leuke recepten!

Bedankt Souvy dat ik aan de slag mocht met sous-vide en jullie handige benodigheden hiervoor. Dit smaakt naar meer!

Ook aan de slag met sous-vide? 
Bij Souvy kun je de verschillende materialen krijgen. Zo zijn er verschillende sous-vide pakketten verkrijgbaar maar ook diverse handige accessoires, en nog veel meer.

Wil je niets Vertruffelijks missen? Volg Vertruffelijk dan op social media!

Geniet ervan, Dagmar

Tekst en foto’s Dagmar
Dit artikel kwam in samenwerking met Souvy tot stand en bevat affiliate links.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorig bericht Volgend bericht