Vertruffelijk eet bij The fat duck *** van Heston Blumenthal

1 september 2018Dagmar
Blog post

“We are delighted that you have chosen to go on a culinary adventure at The Fat Duck. It’s going to be quite a journey”. Oh, en wat een reis was het! Het was al jaren mijn nummer 1 bucketlist item en afgelopen juni kwam deze droom uit: samen met mijn zus Wendie genoten we in maar liefst 17 (!) gangen van Heston’s a one day holiday. Nadat ik de reserveringsbevestiging binnen kreeg bij een van de beste restaurants ter wereld staarde ik net zo wezenloos hiernaar als na het halen van mijn roze papiertje. Het moest even bezinken. Het ging er toch echt van komen, ik zou gaan eten bij The Fat Duck van Heston Blumenthal, wauw! Wil je graag weten hoe het was om bij The Fat Duck te eten lees dan zeker verder.

Eerlijk toegegeven ben ik een beetje fan van Heston (understatement). Ik ben zwaar onder de indruk van zijn out of the box denken. Dat hij niet klassiek geschoold is als kok maar zichzelf heeft leren koken draagt daar zeker aan bij. Hij deinst er dan ook niet voor terug om niet alledaagse kookgereedschappen te hanteren en soms jarenlang experimenteert net zolang tot hij een gerecht heeft geperfectioneerd. Denk aan zijn triple cooked chips of aan zijn exploding chocolate gateau die hij van een fijn poederlaagje voorziet met een verf spraygun. De allereerste keer dat ik Heston op tv in actie zag zat ik met open mond met m’n neus op het beeldscherm gedrukt tot me door aan het laten dringen waar deze kok mee bezig was. Het mag duidelijk zijn, ik ben lid van de I love Heston fanclub.

a one day holiday the fat duck menu

Wat ik nog meer zo geweldig vind aan de benadering van eten van Heston is dat hij allerlei zintuigen maar ook emoties bij zijn eetbeleving betrekt. Neem nou dit gerecht. Dit is 1 van de allereerste gerechtjes die we kregen in een frisse groene tonic. Het bord was hiermee ook ingesprayd en deze frisse geur was het eerste wat we opmerkten. Dit prachtig opgemaakt gerecht met ontzettend veel ingrediënten en details tot in perfectie staat symbool voor de behoefte aan vakantie en verfrissing. Een heel passend begin van onze a one day Holiday gebaseerd op de jeugdherinneringen van Heston.

a one day holiday the fat duck menu
Na van in een gerecht getransformeerde behoefte aan vakantie genoten te hebben was het tijd voor ontbijt. Als voorbereiding op ons bezoek hadden we diverse vragen over onze mooiste/leukste/favoriete (jeugd)herinnering gerelateerd aan eten beantwoord aan de Storyteller van The Fat Duck. Zo noemen de gastheren en -dames zich die je tijdens het menu meenemen op reis. We kregen ontbijtkaartjes waar we met een potlood op mochten aankruisen want we graag als ontbijt wilden, net zoals in sommige hotels. Onze storyteller adviseert ons vooral alles aan te kruisen, wat we dan ook doen.

Naast bijvoorbeeld de aangekruiste koffie en thee verschijnen er allerlei Griekse ingrediënten op tafel: yoghurt, honing en vers fruit. Deze ingrediënten symboliseren een voor Wendie hele fijne herinnering aan aan haar huwelijksreis in Griekenland en de heerlijke Griekse ontbijtjes. Bam! Emotionele connectie gemaakt. Wendie zat met traantjes in haar ogen te genieten. Deze emotionele connectie met de gerechtjes is geweldig en zo mooi bedacht door het team van the Fat Duck. En niet alleen Wendie maar ook ik zou hier later in het menu op worden getrakteerd. Dat was niet het enige ingenieuze aan het ontbijt. De koffie die je op de foto ziet was namelijk warm en koud tegelijkertijd. Say what? Ja, dat las je goed. Ik kan je vertellen dat dit een hele bijzondere mondbeleving is. Magisch…

a one day holiday the fat duck menu
Na het ontbijt is het tijd voor een wandeling in het bos. In dit gerecht zitten allerlei aardse smaken verwerkt die het bos symboliseren: truffel (yesssss!), rode biet, champignons etc. Alles is eetbaar. Ik denk dat de insectjes die je rechts van de truffel ziet echt waren. De zeer realistische bosgrond was ook eetbaar. We werden ook via onze neus mee het bos in genomen door de geuren van dennen en natte bladeren die verwerkt waren in vloeibare stikstof die apart bij het gerecht werd geserveerd. Dit is wat ik zo geweldig vind aan het eten bij The Fat Duck. De Georgische rode wijn die het gerecht begeleid laat in de afdronk eerst vooral de tannines zien maar dan volgt een vleugje hazelnoot. Heel bijzonder de wijnen bij The Fat Duck!

a one day holiday the fat duck menu
En dan is er nog natuurlijk het zintuig horen. Bij het dagje aan zee dat gesymboliseerd werd door diverse plakjes héérlijke vis, een variëteit van zeegroente, oesterschuim en eetbaar zand werden deze oordopjes geserveerd. Terwijl de smaken van de zee op je tong ronddansten hoorde je op de achtergrond het ruisen van de zee, het breken van golven op het strand en zacht gekras van overvliegende zeemeeuwen. Magnifiek. Wat we nog meer aten? Nou onder andere dit:

a one day holiday the fat duck menu
a one day holiday the fat duck menu
a one day holiday the fat duck menu
De laatste twee foto’s vormen het hoofdgerecht van het menu. Op vakantie ga je lekker uit eten en dat is dan ook zeker onderdeel van de vakantiepret. We kregen tijdens het 17-gangen menu een menukaart uitgereikt waar we de volgende 3 gangen zelf van mochten samenstellen. Een menukaart in een menu, hoe verzin je het. Kijk eens naar alle details. Wendie koos voor de vis (foto 2) en ik voor coq au vin (foto 3) als main course. De allerlekkerste coq au vin die ik ooit heb gehad met een tongstrelende rode wijnsaus en gerookte uienpuree. Kijk eens naar de glans en karamelisering van de ingrediënten. Supermooi en superlekker! De derde gang was een digestief…in de vorm van whiskey winegums! Na bijna 17 gangen bestonden de laatste gangen o.a. uit 2 desserts.

a one day holiday the fat duck menu
a one day holiday the fat duck menu
a one day holiday the fat duck menu
Wendie kreeg het klassieke Fat Duck dessert geserveerd wat je op de eerste foto ziet. Alles is eetbaar. Het gouden bolletje bestaat uit geblazen suiker en dat is net zo moeilijk qua techniek als glasblazen. In de finale van Masterchef Australia kon je eerder zien hoe uiteindeljke winnaar Billie McKay deze kunst masterde. Daarmee kreeg ze door Heston een stage bij The Fat Duck aangeboden. Ik kreeg het spiksplinternieuwe dessert met allerlei structuren van aardbei geserveerd dat je op foto twee ziet. Het tweede dessert waren allerlei structuren van melk (foto 3) dat bij een bewust gedimd licht voor ons werd neergezet. Na een heerlijke vakantiedag ga je heerlijk ontspannen slapen. Dit gerecht maakt een connectie met je babytijd door een bijpassend babyslaap muziekje op de achtergrond, de verwijzing hiernaar via de structuren van melk en het speciale gemaakte fluffy bestekhoesje dat is ingepoederd met… babypoeder.

eten bij the fat duck
Wij hebben genoten. Tijdens het menu kreeg ik tussen de gangen door een puzzelstukje waarbij me het verzoek werd gedaan dit om te draaien. Op de achterkant stond het logo van Vertruffelijk gedrukt. Daar viel ik stil van…Dat ze al die moeite en onderzoek hebben gedaan maakt het een des te meer indrukwekkende ervaring die ik van mijn leven niet zal vergeten. De bediening was ook attent en enorm gastvrij. Wat een toppers! Ik vond het ook extra speciaal om deze once in a liftetime ervaring met mijn lieve en geweldige zus Wendie gedeeld te hebben. Love you zuz! Ik kan je nog veel meer vertellen maar ik wil ook graag wat van de magie voor je bewaren. Voor het geval dat je ook op een a one day holiday wil gaan  icon-smile-o

Meer weten of reserveren?
Check The Fat Duck website
The Fat Duck
High street, Bray
Telefoonnummer: 44 (0)1628 580 333

Nog wat tips: wij vlogen naar London Heathrow, dit is logistiek gezien gunstig gelegen t.o.v. Bray. We verbleven in een nabijlegen Novotel (aanrader!) en gingen per taxi heen en terug naar The Fat Duck (ongeveer 25 minuten rijden). We kwamen trouwens langs Windsor Castle, daar willen we nog eens voor terug maar misschien leuk om te weten dat dit ook in de buurt ligt.

Wil je niets Vertruffelijks missen? Volg me dan op social media!

Geniet ervan, Dagmar
Foto’s en tekst: Dagmar
Dit artikel werd niet gesponsord.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorig bericht Volgend bericht