Vertruffelijk eet bij Restaurant De Portier Nijmegen

28 juli 2019Dagmar
Blog post

Zoals je misschien wel weet delen mijn zus Wendie en ik onze liefde voor goed, lekker eten en drinken. Vooral van mooie wijn-spijs combinaties gaat ons hartje sneller kloppen. We maken in ons drukke bestaan regelmatig bewust tijd om gezellig samen door te brengen en de locatie daarvoor is vrij regelmatig een goed restaurant. Toen mijn zus vertelde over een heuse wijnmakerslunch in het door haar heerlijk ervaren restaurant De Portier in Nijmegen, was de reservering dan ook snel gemaakt. Deze keer geen restaurant uit het Bourgondische Limburg in the picture, maar een zeer welverdiende spotlight voor dit Gelderse restaurant!

Een tafel gevuld met familie, daar kan ik zo van genieten. We proosten op het begin van een heerlijke middag met een glas van deze Freude Sekt Cuvee. De wijnmakerslunch bij restaurant De Portier staat in het teken van heerlijke begeleidende wijnen uit Oostenrijk. De wijnboer himself, Rainer Christ is aanwezig om een toelichting te geven op de wijn-spijscombinaties die vandaag op het menu staan. Hoe leuk is dat! Bovendien ben ik erg benieuwd. Tijdens de wijncursus die ik een poosje geleden volgde vertelde de docent namelijk dat naar zijn mening de beste wijnen uit Oostenrijk komen. Ich bin gespannt!
Voorafgaand aan de lunch starten we met een afzonderlijke wijnproeverij van verschillende jaargangen van de Weissburgunder der Vollmondwein van de wijngaard van Rainer Christ. Mooi uitzicht he? Dit is al genieten, maar de wijnen zelf zijn ook fonkelend, kristalhelder en elegant. Dat beloofd wat. Mijn persoonlijke voorkeur ging uit naar de jaargang 2017.
Na een paar tongstrelende amuses is het tijd voor de eerste gang: prachtig opgemaakte kreeft met aardappelsalade met limoen, in sherry en paddenstoelenjus gemarineerde asperges, gel van yuzu, sorbet van yoghurt en sinaasappel, beukenzwammetjes en gemarineerde cherrytomaatjes. Wat een heerlijke smaakcombinatie! De limoen, yoghurt en yuzu zorgen voor een heerlijke frisse toets zonder de delicate smaak van de kreeft te overheersen. De asperges die op dat moment in het seizoen zijn passen er ook mooi bij maar maken ook meteen duidelijk dat ze bij De Portier met mooie seizoensingrediënten prachtige smaken kunnen combineren. De gang wordt gepaired met een Wiener Gemischter Satz DAC uit 2018 van Rainer Christ. Een prachtige wijn-spijs combinatie!
De tweede gang is ook al zo heerlijk en bestaat uit gebakken kabeljauw, gerookte paling, tuinbonen met mint, radijsjes en hollandaisesaus met laurier. Ook dit gerecht is weer een heuse smaakbom. Wat een goed idee om deze twee soorten vis te combineren. De mooie luchtige hollandaise maakt als gangmaker dit feestje compleet. Erbij een van mijn favoriete Oostenrijkse wijnen: een Grüner Veltiner Bruch.
Wat een prachtige glanzende saus! Gang drie bestaat uit een moderne combinatie van Midden-Oosterse smaken: tortellini gevuld met wortel en sinaasappel, geitenkaas, linzen en de prachtig glanzende beurre blanc met dragon. De geitenkaas en mint zorgen voor een frisse tegenhanger en smaaksensatie in dit gerecht En oef, beurre blanc. 1 van mijn favoriete klassieke sauzen. Erg lekker dit gerecht, evenals de begeleidende Kraut und Ruben orange wine.
De prachtig gekleurde orange wine die bij de tortellini werd geserveerd. Wat een bijzondere aromatische, haast geparfumeerde wijn! In de neus floraal (kamille), qua smaak doet hij mijn zwager aan lychee denken. Inderdaad! Dit is een prachtige wijn-spijscombinatie en ik denk dat hij het ook goed doet met gerechten waarin ras-el-hanout zit, zoals bijvoorbeeld bastilla.
Gang vier: een curry van lamsvlees, kikkererwten met mint en komijn, groene asperge, meiknol, yoghurt en koriander. Verder zitten er stukjes gegaarde komkommer (!) in dit mooie aromatische en ook al zo lekkere gerecht. De komkommer vind ik heel verrassend. Een heerlijke culinaire versie van een curry. Bij dit gerecht wordt een Ried Gabrissen Grüner Veltliner uit 2018 gecombineerd. Per stok groeien slechts 2-3 druiven maar die zitten dan wel barstensvol smaak en de kwaliteit is erg hoog. De oplage van deze bijzondere Grüner Veltliner is dan ook een stuk lager dan gemiddeld maar dan ook erg bijzonder.
Dan is het tijd voor het dessert. Clafoutis van krentenbrood, gemarineerde vijgen, vijgenchutney, crème fraîche, citroenmarmelade en malaga ijs. Het kost ondertussen wat moeite om ook deze uiterst royale portie nog te verorberen. Want…ook dit is weer ontzettend lekker. Gelukkig is mijn zwager erg bereidwillig me hierbij behulpzaam te zijn : )
We sluiten de wijnmakerslunch af met koffie, thee en deze mooie huisgemaakte friandises. Alles bij restaurant De Portier wordt from scratch gemaakt, zo ook dit pecancakeje met crème en een gekarameliseerde pecannoot, het cheesecakeje met blauwe bes en een marsepeinen bakje met een crème van gefermenteerde thee. Wauw. Mocht je je afvragen of dit restaurant een ster heeft? Nee, maar het is naar mijn idee wel absoluut sterwaardig.

Wil jij ook lekker eten bij Restaurant De Portier?
Wat mij betreft een echte aanrader! De wijnmakerslunch was volgens mij een jaarlijks terugkerend event maar natuurlijk kun je ook zo genieten van deze heerlijke gerechten en bijpassende wijnen.

Restaurant De Portier
Kelfkensbos 57
6511 TB Nijmegen

Telefoonnummer: 024-6792 719

E-mail: info@portier-nijmegen.nl
Website:
www.portier-nijmegen.nl

Wil je niets Vertruffelijks missen? Volg me dan op social media!

Geniet ervan, Dagmar


Tekst en foto’s: Dagmar
Dit artikel werd niet gesponsored, ik ben gewoon fan.

3 Reacties

 • Simone

  28 juli 2019 at 3:30 pm

  Wat een geweldig stuk dames! Super leuk. Ik word er bijna verlegen van 😊.
  Het was een zeer bijzondere middag met veel heerlijks. En Rainer is een kanjer. Twee weken geleden ben ik nog op zijn wijngoed geweest. Ook daar heb ik weer heerlijk geproefd.
  Graag tot gauw bij De Portier of Women on Wine.
  Groetjes Simone

  1. Dagmar

   28 juli 2019 at 4:42 pm

   Hallo Simone, zeer welverdiend! Het was een heerlijke middag in alle opzichten. Deze zusjes komen zeker graag terug om nogmaals te genieten 🙂
   Hartelijke groet, Dagmar

 • voedsel blogger

  7 augustus 2019 at 7:18 am

  Ziet er erg interessant uit, leuk om te lezen.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorig bericht Volgend bericht