Verslag kookwedstrijd Smult

21 november 2014Dagmar

Zoals jullie wel hebben meegekregen heb ik afgelopen maand meegedaan aan een rolladewedstrijd voor Smult, het magazine van Smulweb. Als je benieuwd bent hoe zo’n kookwedstrijd eraan toe gaat, lees dan even verder.

Actief op Smulweb
Sinds 2001 ben ik gebruiker van Smulweb. Smulweb is door de jaren heen uitgegroeid tot een digitale culinaire community met ruim 340.000 recepten, restaurant recensies en allerlei artikelen. Toen ik werd gevraagd of het me leuk leek om mee te doen aan een rolladewedstrijd voor hun magazine Smult hoefde ik over het antwoord niet lang na te denken.

Rolladewedstrijd
De kookwedstrijd vond plaats op vrijdag 17 oktober 2014 in de kookstudio van Smulweb in Amersfoort. De prachtige kookstudio van maar liefst 350 m2 bestaat uit o.a.een groot aantal strak witte hoogglans keukeneilanden, een koelwand met een grote wijncollectie en een groot eetgedeelte. Zelf ook een kijkje nemen in de kookstudio? Onderaan het artikel heb ik een linkje geplaatst naar een filmpje van deze kookstudio.

Kennismaken 
Eenmaal aangekomen maakte ik kennis met de medewerkers van Smulweb, de andere twee deelnemers (Ellen en Angelo) en met twee van de juryleden (Hanneke de Jonge en smulwebkok Loes). De sfeer was vanaf het begin goed doordat we onderling al snel gezellig aan het praten waren over onze gedeelde passie voor lekker eten.  Al snel werden we uitgenodigd om te beginnen met koken. Er was ons gevraagd de ingrediënten voor de rollade zelf mee te nemen wat best fijn was want zo heb ik precies kunnen uitzoeken met welke ingrediënten ik wilde koken. De kosten konden gedeclareerd worden.

De rollade
Speciaal voor deze kookwedstrijd heb ik een kalkoenrollade gevuld met paddestoelen en truffels bedacht, met daarbij een heerlijke romige paddestoelensaus. Omdat ik nog niet eerder een rollade had gemaakt, heb ik de dagen voorafgaand aan de wedstrijd flink geoefend met het inbinden van de rollade..op een paar sokken! Dat was alvast flink wat voorpret. En natuurlijk heb ik de rollade die ik wilde maken ook thuis een keer succesvol geoefend.

Het bereiden van de rollade: spannend!
Het ter plekke bereiden van de rollade was best spannend. Deelnemer Ellen (in verwachting van haar tweede kindje), die een heerlijke kalkoenrollade gevuld met pompoen, geitenkaas en salami maakte vertelde dat zij nooit mee zou kunnen doen aan een kookprogramma omdat haar dat veel te hectisch leek. ‘Ik zou spontaan gaan bevallen van de druk die dan op mijn schouders komt te liggen!’.  En zo heb ik dat ook wel ervaren. Hoewel er niet op tijdsdruk gekookt hoefde te worden ervoer ik toch wel wat druk. En natuurlijk is het totaal anders om je gerecht in een andere keuken, op een ander fornuis en in een andere oven te bereiden.

Klaar, en nu even lekker lunchen
Toen alle rollades eenmaal in de oven stonden en er zich allerlei heerlijke geuren door de kookstudio begonnen te verspreiden mochten we aanschuiven bij een door smulwebkok Loes (zij staat ook in Smult met haar rubriek ‘vraag het Loesje’) bereide lunch. Elke rollade was op een ander moment klaar wat prima uitkwam voor het stylen en fotograferen van de rollades door een professionele styliste en fotografe. Nadat de rollades mooi op de gevoelige plaat waren vastgelegd kon de jury die bestond uit smulwebkok Loes, Sterrenteamlid Hanneke en gastronoom & sommelier Robin de rollades gaan beoordelen.

De jury & uitslag
Hoewel de jury de rollades van Angelo en mij erg lekker vonden, was de rollade van Ellen de duidelijke winnaar. Ik hem heb zelf ook geproefd en Ellens rollade smaakte inderdaad heerlijk en was wat mij betreft ook de terechte winnaar! De jury vond de rollade met paddestoelen en truffels een echte klassieker en een mooie smaakcombinatie vormen met de saus. Er werden cadeautjes en bedankjes uitgereikt, onderling vriendschapsverzoeken op facebook verstuurd en nog even gezellig nagepraat onder genot van een drankje. Kortom: een superleuke ervaring!

smulwebangelosmulwebellensmulwebrolladeellen

Op de foto’s van links naar rechts: Deelnemer Angelo, deelnemer Ellen en de winnende rollade.

Het volledige artikel is te vinden in het feestnummer van Smult dat in de week van 17 november 2014 is verschenen. Het magazine Smult is verkrijgbaar bij de supermarkt en kantoorboekhandel.

Klik hier voor een filmpje van de Smulweb kookstudio in Amersfoort
Het recept van de rollade waarmee ik meedeed staat inmiddels online, klik hier voor het recept.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorig bericht Volgend bericht