Vegetarische pastasaus Bolognese

31 januari 2021Dagmar
Blog post

Tijdens mijn challenge om een maand geen vlees te eten heb ik geëxperimenteerd met het maken van een vegetarische variant van mijn favoriete pasta Bolognese saus. Dat is me goed gelukt door allerlei ingrediënten bomvol smaak te gebruiken als basis voor de saus zoals bijvoorbeeld kastanjechampignons, rode wijn, tomatenpuree en zongedroogde tomaten. Sterker nog: ik vind deze saus zo lekker dat ik hem beslist nog vaak ga maken! Ik heb hem ook al voorgezet aan vleesliefhebbers en ook die vonden deze saus erg lekker.

De vegetarische pastasaus zit bomvol umami en dat proef je! Een blijvertje wat mij betreft!

Deze pastasaus kun je lekker combineren met bijvoorbeeld spaghetti maar je kan deze saus ook gebruiken als basis voor deze heerlijke vegetarische lasagna Bolognese! Tip: schep de gare pasta rechtstreeks uit de pan met wat kookvocht bij de pastasaus voor een extra lekkere saus!

Ingrediënten voor vegetarische pastasaus Bolognese
(onderdeel van een hoofdgerecht voor 4 personen)

500 gram kastanjechampignons
1 ui
1 dikke teen knoflook
350 gram tomatenfrito
ongeveer 2-3 eetlepels fijngesneden uitgelekte zongedroogde tomaten op olie
2 flinke eetlepels tomatenpuree
100 ml volle fruitige merlot + extra voor erbij te drinken
versgeraspte Parmezaan
olijfolie en vloeibare boter
peper en zout

Italiaanse kruidenmix
1 eetlepel gedroogde peterselie en oregano
1 theelepel gedroogde tijm
1/2 theelepel gedroogde basilicum
een mespuntje chiliflakes

Pasta naar wens om erbij te serveren.

Vegetarische pastasaus Bolognese recept
1. Hak de kastanjechampignons fijn (kruimelig) in een keukenmachine of snijd ze fijn met een mes. Snipper de ui en pers de knoflook uit. Bak de kastanjechampignons in porties licht goudbruin in olijfolie en vloeibare boter. Voeg pas weer champignons toe als ze weinig vocht meer afgeven en lichtbruin verkleuren. Dat doe je omdat je anders de champignons gaart in hun vocht en je wil juist die lekkere gebakken champignon smaak. Kruid steeds met peper en zout en voeg voor elke portie opnieuw wat olijfolie en boter toe. Als alle champignons in de pan zitten, lichtbruin zijn verkleurd en weinig vocht meer afgeven, bak je de gesnipperde ui mee tot hij zacht is. Bak vervolgens de tomatenpuree, fijngesneden zongedroogde tomaatjes, knoflook en Italiaanse kruiden 2-3 minuten mee. Als de champignons te zeer dreigen aan te bakken voeg je wat olijfolie toe en zet je het vuur evt. een klein beetje lager.

2. Zet het vuur hoger en schenk de merlot erbij. Laat grotendeels verdampen en schraap aanbaksels ondertussen los. Noemen ze sjiek ook wel deglaceren en dat zorgt voor extra smaak. Voeg de frito toe. Proef of de saus naar wens op smaak is en kruid eventueel met extra peper en zout. Je vegetarische Bolognese saus is nu klaar.

Serveer de saus met pasta naar wens en versgeraspte Parmezaan.

Laat je het me weten als je iets vertruffelijks hebt gemaakt hier op de website of op social media? Superleuk!
Wil je niets Vertruffelijks missen? Volg Vertruffelijk dan op social media!

Geniet ervan, Dagmar

Bereiding, foto’s en styling: Dagmar

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorig bericht Volgend bericht