Tips voor perfecte rosbief uit de oven

14 februari 2018Dagmar
Blog post

In dit artikel zet ik mijn persoonlijke tips voor je op een rij waarmee je perfecte rosbief uit de oven tovert. Ik vind het erg leuk en feestelijk om een groot stuk vlees te bereiden, vooral als ik zin en tijd heb om lekker uitgebreid te kokkerellen. Weekenden en speciale gelegenheden vind ik daar uitermate geschikt voor.  Laat me beginnen met te vertellen wat voor mij perfecte rosbief uit de oven is. Dat is een mooie aangebraden rosbief van mooie kwaliteit die op precies het juiste moment (lees garing) uit de oven wordt gehaald, mals sappig en onweerstaanbaar lekker is. Maar hoe krijg ik je dat nou zelf voor elkaar? Ik vertel het je graag aan de hand van dit artikel met handige tips voor perfecte rosbief uit de oven.

Tips voor perfecte rosbief uit de oven
Perfecte rosbief uit de oven: maak hem met de volgende handige tips.

Tip #1: Koop rosbief bij de slager
Allereerst vind ik een mooi stuk rosbief van goede kwaliteit belangrijk. Speciaal voor dit artikel haalde ik daarom deze mooie rosbief bij Slagerij Savelkoul in Echt. Toen mijn ouders in 1995 25 jaar waren getrouwd hadden zij een verzorgd buffet van Savelkoul. Met name de vleesgerechten met stroganoffsaus en champignons die toen werden geserveerd staan me ruim 20 jaar later nog steeds bij. Reden genoeg voor mij om bezoekjes aan Echt te combineren met een bezoekje aan Savelkoul.Houd ongeveer 150 gram rosbief aan per persoon.

Een mooi rosbief haal je natuurlijk bij de slager.

Laat de rosbief minstens een uur op kamertemperatuur komen. Dit is belangrijk voor een mooie gelijkmatige garing. Die krijg je minder mooi als de kern van het vlees beduidend kouder is dan de buitenkant. Dep het vlees droog met wat keukenpapier en wrijf het in met peper en zout. Door het vlees droog te deppen verminder je de hoeveelheid vocht. Het vlees zal daardoor minder spatten als het in aanraking komt met de hete pan en gesmolten boter/hete olie en zal mooi goudbruin aanbakken.  Ik bak vlees graag in geklaarde boter. Uit geklaarde boter zijn de melkbestanddelen die verbranden bij hoge temperaturen verwijderd. Ghee is de Indiase versie van geklaarde boter. Nog een belangrijke tip: prik niet in het vlees tijdens het aanbraden. 

Tip #2: Gebruik een goede pan
Naast een mooi stuk vlees is goed gereedschap echt het halve werk. Een goede en ovenbestendige pan om de rosbief rondom goudbruin aan te braden voordat hij verder mag garen in de oven is wat mij betreft dan ook een echte must-have. Om rosbief (of andere grotere stukken vlees of gevogelte) aan te braden maak ik graag gebruik van mijn Fissler braadschaal. Deze roestvrijstalen vaatwasmachine- en ovenbestendige pan (zonder deksel) met een diameter van 24 cm is niet alleen praktisch om grotere stukken vlees aan te braden maar eventueel ook nog eens mooi om op tafel te zetten. Ik vind het met name handig dat ik de rosbief na het aanbraden met pan en al in de oven kan schuiven, maar je kan natuurlijk ook een braadslede, ovenschaal of het ovenrooster gebruiken.  Bij het gebruiken van de Fissler pan verhit je hem eerst zonder vetstof op medium hitte. Dan doe je er enkele druppels water in en als die beginnen rond te dansen is het tijd om je vetstof erin te doen. Zoals zojuist genoemd gebruik ik daarvoor geklaarde boter. Zet het vuur hoger en leg voorzichtig het stuk vlees in de pan. Druk het vlees stevig aan. Je kunt het niet meteen omdraaien maar op gegeven moment laat het vlees vanzelf los en voel je geen weerstand meer. Dan draai je het vlees pas om. Braad het rondom goudbruin aan en schuif het dan met een kookthermometer (zie volgende tip) in de Fissler pan in de oven. Fissler is een mooi en degelijk merk dat staat voor kwaliteit. Het is misschien even slikken qua prijs (deze beauty kost € 169,-) maar is de investering wat mij betreft zeker waard. De Fissler original profi 24cm braadschaal is verkrijgbaar bij bijvoorbeeld Kookexpert. Tip: de handvatten blijven het bakken op het fornuis lekker koel maar worden erg heet in de oven. Gebruik dus pannenlappen of -houders bij het uit de oven nemen van de pan.

Goed gereedschap is het halve werk voor perfecte rosbief: de pan waarin je het vlees braadt is een belangrijk onderdeel voor het bereiden van de perfecte rosbief.
De rondom goudbruin aangebraden rosbief: klaar om verder te garen in de oven in de gewenste garing. Wist je trouwens dat de bruine kleur dat een product krijgt bij het bakken de maillardreactie heet? 

Tip #3: Gebruik een kookthermometer voor de perfecte kerntemperatuur
Als ik een groot stuk vlees, gevogelte of vis bereid in de oven dan maak ik eigenlijk altijd gebruik van een digitale kookthermometer. Deze thermometer maakt het mij daarbij heel eenvoudig om bijvoorbeeld mijn rosbief uit de oven precies op het juiste moment – lees: de juist kerntemperatuur- uit de oven te halen.  Bovendien hoef ik zo niet aan de hand van het gewicht van het stuk vlees de bereidingsduur te schatten. Het gebruik is heel makkelijk: je steekt de kookthermometer in het midden van het dikste stuk van het vlees en stelt de gewenste kerntemperatuur in. Je kunt prima toe met hele simpele kookthermometers maar er zijn ook digitale kookthermometers waar een aantal kerntemperaturen geprogrammeerd in staan. Ideaal als je het mij vraagt. Ik gebruik mijn digitale kookthermometer trouwens ook weleens in de pan op het fornuis  om de gaarheid te checken want die trucjes met het voelen aan het vlees heb ik helaas nog niet onder de knie. Mijn favoriete garing is bij biefstuk saignant maar bij rosbief  is medium-medium rare mijn favoriet. Ik stel dan ook meestal als kerntemperatuur 60 graden in.  Dit zijn de verschillende garingen voor rundvlees:

50-52 graden Celcius: rare/saigant
55-58 graden Celcius: medium rare
60-63 graden Celcius: medium
65-67 graden Celcius: medium done
70 graden Celcius en hoger: bien cuit

Altijd het perfecte stuk vlees met de gewenste garing: een kookthermometer is hierbij een handig hulpmiddel.
De aangebraden rosbief in de Fissler pan staat klaar in de oven met de kookthermometer die ervoor zorgt dat het vlees precies goed gaar wordt. 

Tip #4: Oven temperatuur
Als je de tijd hebt stel je oven dan liever op een lagere dan op een hogere temperatuur in. In het algemeen geldt namelijk hoe langer een stuk vlees mag garen hoe malser en sappiger het wordt. Ik houd qua oventemperatuur 125 graden (voorverwarmde electrische oven) aan. Een stuk rosbief van ongeveer 700 gram deed er op deze temperatuur een klein uurtje over om op de gewenste kerntemperatuur te komen

Tip #5: Laat het vlees rusten
Voor een lekkere sappige rosbief is het belangrijk dat je het vlees even de tijd gunt om te ontspannen en zo alle sappen weer gelijkmatig te laten verdelen. Dek de rosbief af met aluminiumfolie op een warm bord. Ik leg hier zelf altijd nog even een theedoek overheen zodat er geen enkele warmte kan ontsnappen. Laat het vlees zo 10-15 minuten rusten. Snijd het daarna met behulp een scherp (koks)mes en vleesvork in plakken.

Tip #6: Snijd het vlees op de draad
Leg het vlees na het rusten voor je neer. Als je goed kijkt zie je dat er een soort groeven van links naar rechts over het vlees lopen.  Als deze horizontaal lopen, dan snijd jij verticaal. Dat is wat wordt bedoeld met op de draad snijden. Je rosbief laat zich zo veel makkelijker snijden en is zo veel malser en dus lekkerder!

Met deze handige tips tover ook jij perfecte rosbief uit de oven.
Tadaaahhh! Het eindresultaat: perfecte rosbief uit de oven.

Perfecte rosbief met béarnaisesaus en groene asperges met zeezout.
Mijn favoriete saus bij biefstuk en perfecte rosbief uit de oven is béarnaisesaus. Bonustip: roer wat van het in de pan achtergebleven braadvocht door de saus. Rosbief met béarnaise eet ik graag in combinatie met groene asperges met olijfolie en zeezout uit de oven.

Tips voor perfecte rosbief uit de oven
Hopelijk heb ik met mijn persoonlijke tips kunnen bijdragen aan het toveren van de perfecte rosbief uit je eigen oven. Veel kookplezier!

Wil je niets Vertruffelijks missen? Volg me dan op social media!


Geniet ervan, Dagmar:

Tekst, bereiding, foto’s en styling: Dagmar

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Kookexpert  en Slagerij Savelkoul. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

1 Reacties

  • Van Thienen Alice

    30 november 2018 at 8:02 pm

    Ik ben blij dat ik je heb gevonden.Je geeft heel goede tips dank u ga je volgen🍲👍

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorig bericht Volgend bericht