Sticky tofu

18 februari 2021Dagmar
Blog post

Tofu. Ik heb wel vaker met tofu in mijn handen gestaan in de supermarkt maar uiteindelijk legde ik het altijd terug omdat ik er geen raad mee wist en ik het er niet bijster aantrekkelijk uit vond zien. ‘Hoe kan dat nou lekker zijn?’ vroeg ik me weleens af. In het kader van mijn uitdaging om een maand geen vlees te eten heb ik toch maar eens tofu geprobeerd. Wat is tofu? Tofu is een eiwitrijk vetarm product op basis van soja. Ik besloot sticky tofu te maken met een lekkere saus van ketjap medja, rode peper, knoflook, gember en limoensap. Het resultaat was verrassend lekker! Ik vertel je graag hoe je tofu kunt bereiden met dit lekker sticky tofu recept!

Wat voor mij deze sticky tofu lekker maakt is de krokante textuur met een zachte binnenkant in een lekker licht pittig kruidig zoet sausje. Yum! Lekker met bijvoorbeeld basmati zilvervliesrijst en gestoomde broccoli.
Hoe bereid je tofu? Ik legde de tofu een half uurtje tussen twee schone theedoeken met een zwaar boek erop om wat vocht kwijt te raken. Daarna sneed ik de tofu in blokjes en wentelde ik deze door maïzena. De blokjes tofu bakte ik licht goudbruin in wat olie. Daarna liet ik de tofu uitlekken op wat keukenpapier. Ik maakte de lekkere sticky saus en wentelde hier de gebakken tofu doorheen. Bij het bakken vormde zich een krokant korstje om de tofu en dat zorgt voor een lekkere textuur en mondgevoel. Een beetje als een kipnugget. Tofu zelf heeft weinig smaak maar die zit in de lekkere saus. Door de combi van de textuur en smaak van de saus vond ik dit een lekker recept. Een geslaagde eerste keer tofu dit en ik heb er nog meer leuke ideeën mee gekregen door dit te proberen!

Ingrediënten voor sticky tofu
(onderdeel van een hoofdgerecht voor 3 personen)
375 gram tofu
maïzena
olie om te bakken, bijvoorbeeld zonnebloemolie

voor de sticky saus
een halve fijngesneden grote rode peper (met of zonder zaadlijst naar smaak)
2 opgehoopte theelepels fijngesneden gember
2 geperste tenen knoflook
ongeveer 2 eetlepels limoensap
ongeveer 4-6 eetlepels ketjap medja

Sticky tofu recept
1. 
Leg de tofu tussen twee schone opgevouwen theedoeken op een bord. Leg er een zwaar boek op en laat 30 minuten staan. Snijd de tofu daarna in stukjes en wentel ze door maïzena (ongeveer 3 eetlepels) tot de stukjes tofu gelijkmatig zijn bedekt. Tip: dat gaat heel makkelijk in een afsluitbaar zakje. Bak de tofu rondom licht goudbruin in wat hete olie en laat uitlekken op keukenpapier.

2. Veeg de pan waarin je de tofu hebt gebakken schoon en voeg nieuwe olie toe. Bak de fijngesneden gember, geperste knoflook en fijngesneden rode peper ongeveer 2-3 minuten en schenk dan de ketjap medja erbij met het limoensap. Laat even zachtjes doorkoken en je sticky saus is al klaar. Zet het vuur uit en wentel de stukjes tofu voorzichtig door de saus. Klaar!

Laat je het me weten als je iets vertruffelijks hebt gemaakt hier op de website of op social media? Superleuk!
Wil je niets Vertruffelijks missen? Volg Vertruffelijk dan op social media!

Geniet ervan, Dagmar

Bereiding, foto’s en styling: Dagmar

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorig bericht Volgend bericht