Simpele lamsbout met citroentijm, knoflook en rozemarijn

7 december 2019Dagmar
Blog post

Als er vlees is dat ik ont-zet-tend lekker vind dan is het deze lamsbout met citroentijm, knoflook en rozemarijn wel. Ik maak deze lamsbout graag als ik een etentje geef omdat hij simpel is om te maken, ik hem goed kan voorbereiden en zo meer tijd aan tafel dan in de keuken hoef door te brengen. En o ja, hij valt ook bij gasten goed in de smaak. Als ik deze lamsbout voor ons tweetjes maak dan eten wij er 2 dagen van. De tweede dag snijd ik hem weleens in reepjes en maak ik er goedgevulde wraps mee met paprikareepjes, sla, ui en tzaziki. Geserveerd op een mooie schaal is deze lamsbout aan een stuk natuurlijk een leuk en feestelijk onderdeel van een hoofdgerecht. Zoals zoveel van de recepten op mijn site vind ik hem zo lekker dat ik hem wel het hele jaar door kan eten, niet alleen met de feestdagen!

Het zijn echte smaakvrienden, de citroentijm, knoflook en rozemarijn waarmee je een heerlijke marinade maakt voor deze lekkere lamsbout. Als je geen citroentijm hebt of kunt krijgen dan kun je ook prima gewone tijm gebruiken.
Deze lekkere lamsbout is bijvoorbeeld heerlijk om te combineren met gebakken aardappeltjes en erwtjes met munt. Lees snel verder hoe je deze feestelijke lamsbout op tafel tovert.

Ingrediënten voor lamsbout met citroentijm, knoflook en rozemarijn
(onderdeel van een hoofdgerecht voor ongeveer 3 tot 4 personen)
1 lamsbout van ongeveer 800 gram met bot
1 takje verse rozemarijn van ongeveer 10 cm
een paar kleine takjes (3 a 4) citroentijm (of gewone tijm)
4 dikke tenen knoflook uit de pers
olijfolie
vloeibare bakboter
peper en zout

Verder heb je een keukenthermometer nodig

Lamsbout met citroentijm, knoflook en rozemarijn recept
1.
Maak een marinade door 1 tot 2 eetlepels olijfolie te mengen met de knoflook en de blaadjes van de citroentijm en rozemarijn. Breng op smaak met peper en zout. Snijd de bovenkant van de lamsbout kruiselings ondiep in en masseer de marinade. Laat de lamsbout ongeveer 3-4 uurtjes afgedekt marineren in de koelkast.

2. Neem de lamsbout een half uurtje van te voren uit de koelkast. Verwarm de oven 10 minuten voor op 160 graden (electrische oven). Verhit wat boter in een ovenbestendige braadschaal en braad de lamsbout rondom aan tot hij licht goudbruin kleurt. Gaar de lamsbout in de ovenbestendige pan verder in de oven tot een kerntemperatuur tussen de 50 en 52 graden. Laat de lamsbout rusten op een rooster. Snijd de lamsbout daarna in plakken en serveer meteen.

Laat je het me weten als je iets vertruffelijks hebt gemaakt hier op de website of op social media? Superleuk!
Wil je niets Vertruffelijks missen? Volg Vertruffelijk dan op social media!

Geniet ervan, Dagmar

Bereiding, foto’s en styling: Dagmar

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorig bericht Volgend bericht