Schol met witte wijn en hollandaise saus

25 juli 2015Dagmar

Deze schol met witte wijn en hollandaise saus valt in de categorie ‘zo lekker ik lik mijn bord schoon’. Als je zowel witte wijn saus als hollandaise lekker vindt dan is de combinatie van deze twee sauzen een echte aanrader. In dit recept worden de twee sauzen gecombineerd en geserveerd bij gepocheerde vis. Pocheren is het garen van een product in een vloeistof onder het kookpunt. Alle lekkere smaken blijven zo bewaard. Dat maakt dit toch al lekkere gerecht nog lekkerder!

untitled-421
 De saus heb ik gemaakt naar een recept van zeetong dugléré. Sinds ik deze saus voor het eerst proefde ben ik fan. 

Dit heb je nodig voor 2 personen
300 gram scholfilets (of filets van zeetong)
wat boter om een braadpan met dikke bodem te beboteren
1 grote sjalot, gesnipperd
eventueel: wat fijngesneden peterselie en wat schijfjes citroen
witte peper en zout

Voor de witte wijn saus
150 ml visfond
150 ml room
150 ml droge witte wijn

Voor het recept van de hollandaise saus klik je hier.

untitled-414
Deze vis smaakt heel lekker bij gekookte aardappeltjes en (gestoomde) broccoli. Ik heb nu alweer zin om dit gerecht heel snel weer eens te maken. Het is gewoon te lekker.

En zo maak je deze schol met witte wijn en hollandaise saus 
1. Beboter een braadpan met dikke bodem (je hebt een pan met deksel nodig).Verdeel de gesnipperde sjalot over de pan. Verwarm de oven op 75 graden (electrische oven). Plaats hier bijvoorbeeld een magnetronschaal met deksel in. Deze gebruik je straks om de vis warm te houden terwijl je de saus afmaakt.

2. Leg de schol in de beboterde pan en schenk de visfond en wijn erbij. Doe het deksel op de pan en verhit de pan zodanig dat er damp vanaf slaat maar de vloeistof niet kookt. Omdat scholfilets dun zijn zal de vis al snel gaar zijn. Zodra de vis een beetje ‘open’ begint te staan haal je hem voorzichtig met een brede spatel of visschep uit de pan in de verwarmde (magnetron)schaal met deksel. Zet de schaal in de oven om de vis warm te houden. Verwarm desgewenst wat borden mee om de vis straks op te serveren.

3. Breng de wijn en visfond aan de kook. Kook deze minstens de helft in. Doe de room erbij en breng opnieuw aan de kook. Op gegeven moment begint de saus lichtgeel te verkleuren en een dikkere consistentie te krijgen. De saus is klaar als: de luchtbellen steeds kleiner worden, de saus naar boter ruikt en in een lintje van een lepel loopt. Kruid desgewenst bij met witte peper en zout. Zet het vuur uit en doe een deksel op de pan om de saus warm te houden.

4. Bereid de hollandaise.Klik hier voor het recept.

5. Meng de twee sauzen door elkaar. Omdat in de hollandaise saus eieren zitten mag je de saus niet meer laten doorkoken. Serveer met de scholfilets en garneer eventueel met wat fijngesneden peterselie en wat citroen op voorverwarmde borden.

Neem voor nog meer lekkere recepten eens een kijkje in de receptenindex, klik hier. Klik voor nog meer handige, tips en weetjes hier.

untitled-422
 Visfond over? Vries hem in. Met een ijsblokjesvorm kun je de saus een volgende keer makkelijk doseren. 

Wil je niets Vertruffelijks missen? Volg me dan op social media!
         

untitled-166
Bereiding, foto’s en styling: Dagmar
Naar een recept van D. Willems.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorig bericht Volgend bericht