Review Let’s make BBQ great (again) kookboek

9 januari 2019Dagmar
Blog post

Ben je ook zo dol op alles met een grillsmaakje? Lees dan beslist verder. In dit artikel review ik het Bastard kookboek ‘Let’s make BBQ great again van Jeroen Wesselink. Als er een kookboek is waarvan ik bij het lezen een glimlach op mijn gezicht kreeg dan was het dit kookboek wel. Ik vertel je graag waarom!

Zoals je misschien wel weet ben ik een fan van grillen. Ik vind het smaakje wat je daarmee eenvoudig maar beslist toevoegt aan ingrediënten fantastisch. Het zou wat mij betreft naast zoet, zuur, zout, bitter en umami de 6e smaak kunnen vormen.  Lekker samen genieten van lekker eten, dat brengt je dichter bij elkaar. Met mijn recepten draag ik daar graag aan bij en dat is precies wat schrijver Jeroen Wesselink ook beoogt. Leuk om dat te lezen in het kookboek!

Wat me meteen opvalt aan de vormgeving van het boek is de stoere zwart a la Bastard geribbelde kaft. Je weet meteen dat dit een BBQ kookboek is voor echte BBQ liefhebbers! Naast uitleg over de belangrijkste basisbeginselen van BBQ-en vind je in het kookboek o.a. de recepten voor echte BBQ klassiekers zoals pulled pork, moink balls, kiplollies (chupa chicken), picanha, porchetta, spareribs, brisket, bavette en nog veel meer.

Naast deze uitnodigende klassiekers ging mijn hart ook sneller slaan van de gerookte hummus (geniaal!), gerookte steak tartaar (nog genialer) en smokey gazpacho (waanzinnig!).

Je vind verder ook recepten met wild voor tijdens het wildseizoen en enkele winter BBQ recepten (hoofdstuk below zero) zodat je niet alleen in de zomer maar eigenlijk het hele jaar door kunt blijven BBQ-en. Verder staan er ook recepten voor zelfgemaakte sauzen, rubs en zelfs cocktails die je op de BBQ kunt maken (!) in dit boek.  Ook verschillende ontbijtjes waaronder ‘grilled turnover bitches’ (wentelteefjes, gniffel) en de ‘houdini panini’ tosti nodigen je uit om ‘s morgens alvast maar je BBQ aan te steken. De aanblik van de ‘chocolate chip cookies’ – die je uiteraard ook op de BBQ maakt- maken dat mijn zin om te BBQ-en acuut ontvlamt. Verder vind je smakelijke inspiratie voor eigenlijk wel elk moment van de dag. Of het nou om snacks van de BBQ gaat, lunch, of makkelijk gerechten voor doordeweeks het staat er allemaal (en meer) in.

Uiteraard heb ik samen met mijn man ook een recept uit het boek gekozen en beproefd. Het werd de crispy bacon wrapped chicken. Dit is het smakelijke eindresultaat:
Crispy bacon wrapped chicken
Wat was dit lekker: gevulde kipfilet met een mengsel van roomkaas, cheddar, jalapeno en basic rub (waarvan het recept ook in het Bastard kookboek te vinden is) omhuld met ontbijtspek. Verder gekruid met nog wat van de basic rub, ingestreken met bbq-saus, vervolgens gegrild en daarna verder gegaard tot een kerntemperatuur van 75 graden. De kip was heerlijk mals, de basic rub maakte hem enorm smaakvol en de vulling was top. Een erg lekkere combi! Het recept was ook duidelijk en goed te volgen. Nog een persoonlijke tip: plaats de kip in bijv. een aluminium bakje, voor het geval dat de vulling er een beetje uitloopt.

Nog even terug naar dit voor het bbq boek van het jaar genomineerd kookboek. Waarmee voor mij ook de passie van de auteur duidelijk blijkt: ik denk dat in de huize Wesselink de Bastard BBQ bijna altijd wel aanstaat, ongeacht het seizoen of tijdstip. En die passie is voor mij ook voelbaar uit de leuke en originele receptnamen waar het enthousiasme van afspat (vandaar ook mijn glimlach tijdens het doornemen van het kookboek) zoals:
– Cinderella’s (gerookte pompoen);
– Road kill chicken (gevlinderde dus net platgereden kip met een BBQ rub met als ingrediënten o.a. gerookt paprikapoeder, en venkelzaad-, gember- en mosterdpoeder)
– Banh mi likey (baguettes met gemarineerde varkenshaas, sriracha mayonaise (yesss!) en ingelegde groente.

Met ‘Let’s make BBQ great again heb ik ongeacht het jaargetijde inspiratie gedurende het hele jaar. Een hartstikke leuk ingrediënt voor de BBQ dit kookboek! Het mag duidelijk zijn, ik vind dit boek een aanwinst en ik raad het je van harte aan. Ook een leuk cadeau denk ik voor de beginnende maar ook zeker meer gevorderde BBQ foodie! Let’s make BBQ great again is o.a. hier verkrijgbaar voor ongeveer €24.95.

Review Let's make BBQ great (again) kookboek

Meer weten over The Bastard BBQ’s?
Neem een kijkje op bastard.nl
Mocht je een keer willen deelnemen aan een workshop of masterclass, een overzicht is hier te vinden.

Wil je niets Vertruffelijks missen? Volg me dan op social media!

Geniet ervan, Dagmar
Foto’s en tekst: Dagmar
Het kookboek werd aan me toegestuurd ter review. Dit artikel bevat affiliate links. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorig bericht Volgend bericht