Review faux gras

14 december 2014Dagmar

Zoals jullie hebben kunnen lezen ging ik onlangs op culinair schattenavontuur in een Belgische supermarkt. De aanleiding daarvoor was faux gras waarover ik op internet had gelezen en wat ik graag wilde uitproberen. Faux gras is volledig plantaardig en zou dus een 100 % diervriendelijk alternatief zijn voor foie gras oftwel ganzenleverpaté. Het Franse woord ‘faux’ betekent o.a. vals en onecht. De samenstelling van faux gras bestaat uit o.a. biologische truffel en biologische champagne. Ik heb twee bereidingen geprobeerd: een gekarameliseerd gedeconstrueerd appeltaartje met faux gras met in balsamico crème gemarineerde rozijntjes, en faux gras gehuld in een laagje chocolade en afgepoederd met cacao op een lollystokje. Faux gras truffel lolly’s dus. Benieuwd naar mijn ervaringen? Lees dan hieronder verder.

Faux gras truffel lolly’s
Het leek me leuk om de bovenstaande 2 recepten uit te proberen voor de feestdagen en omdat ik paté lekker vind, en de samenstelling van de faux gras me erg nieuwsgierig maakte popelde ik om ermee aan de slag te gaan. Eerlijkheid gebiedt me om te vertellen dat ik weleens foie gras heb gehad. Sinds ik weet hoe de foie gras tot stand komt (dwangvoeren van vetgemeste ganzen), eet ik het niet meer. Ik was best benieuwd in hoeverre de faux gras enigszins de foie gras zou benaderen.

Op de website van de producent stond het recept voor de truffels van faux gras. Ik kreeg het idee om hier lolly’s van te maken, en daar eventueel nog wat gesponnen suiker om te draaien. Dat leek me wel een mooie, bijzondere en feestelijke amuse en eventueel leuk voor de naderende feestdagen. Toen ik het blikje faux gras openmaakte kon ik het niet nalaten meteen een klein hapje te proeven. Mijn eerste indruk was goed. Hoewel een dergelijk product natuurlijk niet vergelijken valt met ‘echte’ paté viel dit eerste hapje beslist niet tegen. Even later volgde een wat minder aangename nasmaak. Ik was benieuwd of ik deze nasmaak zou blijven proeven in de gerechtjes en ik ging ermee aan de slag.

Chocolade en faux gras
Ik probeerde me de smaakcombinatie van een soort van paté met melkchocolade voor te stellen en hoewel ongewoon leek me dat wel wat. Helaas bleef de nasmaak van de faux gras nadrukkelijk aanwezig, en werd deze niet weggenomen door de chocolade. Jammer vond ik en de lolly’s at ik niet verder op. Ik liet me echter niet uit het veld slaan en ging aan de slag met het tarte tatin achtig gerechtje

Gekarameliseerd appeltaartje met faux gras
Deze combinatie leek me ook wel wat. Het zoete van de gekarameliseerde appeltjes gecombineerd met de licht zoet-zure balsamico rozijntjes, wat krokant bladerdeeg en een romige ‘paté’ op basis van truffels en champagne sprak me aan. Ik karameliseerde wat appeltjes en bakte er twee dakjes bij van bladerdeeg. Ondertussen marineerden de rozijntjes in wat balsamico crème. Om de faux gras mooi uit te laten komen besloot ik een gedeconstrueerd appeltaartje te maken, oftwel een opgedeeld appeltaartje.

Ik maakte wat quenelles van de faux gras met behulp van koffielepels. De smaakcombinatie was op zich goed. De appeltjes waren mooi gekarameliseerd en het licht zure van de balsamico rozijntjes was een lekkere aanvulling. De nasmaak van de faux gras was een stuk minder aanwezig dan bij de truffel lolly’s. Toch dacht ik dat dit gerechtje met gewone paté (geen ganzenlever) waarschijnlijk toch net wat lekkerder zou smaken. Hoewel het prima een smakelijk vegetarisch voorgerechtje zou kunnen vormen met de faux gras.

Conclusie
Het was de moeite waard om de faux gras geprobeerd te hebben. Ik zal hem echter niet snel nog eens kopen. Uiteraard is dit mijn persoonlijke mening.
Hoe dan ook lijkt het mij een mooi alternatief voor de dieronvriendelijke foie gras en voor fijnproevende  vegetariërs. En ook voor de vleesetende medemensen onder ons die dierenwelzijn belangrijk vinden is het goed en leuk om te weten dat er zoiets als faux gras bestaat. En met de groeiende behoefte aan een beter leven voor dieren is faux gras misschien binnenkort ook in Nederland verkrijgbaar?

Heb je ook als eens faux gras geprobeerd? Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen zou het leuk vinden die hieronder te lezen.

Faux gras is verkrijgbaar in een aantal Belgische supermarkten en kost ongeveer € 3.66 per blikje.
Voor mijn blogpost op culinaire schattenavontuur in een Belgische supermarkt, klik hier.
Kijk voor meer informatie en recepten met faux gras op www.fauxgras.be

faux3
Foto: gedeconstrueerd gekarameliseerd appeltaartje met faux gras en balsamico crème

Lijkt dit je een lekker recept? Dan is dit misschien ook wat voor jou:Chocolademousse van bonbonbloc. Of wat dacht je van deze citroenmousse taartjes met bastognekoekjes. Kijk ook eens in de receptenindex voor nog meer lekkere recepten, tips en trucs.

Wil je geen updates van Vertruffelijk missen? Like Vertruffelijk dan op facebook!

untitled-166
Bereiding, foto’s en styling: Dagmar
Review faux gras

 

 

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorig bericht Volgend bericht