Review De wereld thuis kookboek

8 maart 2020Dagmar
Blog post

Als foodie met een foodblog heb ik het geluk voor de leukste dingen uitgenodigd te mogen worden. Onlangs werd me gevraagd of ik het leuk zou vinden om bij Mascha Lammes en Ronald Giphart thuis aan te schuiven ter ere van het verschijnen van hun nieuwste kookboek ‘De wereld thuis’. Je begrijpt, ik was meteen enthousiast! Tijdens deze lunch met andere foodies en wijnbloggers wandelden we in 5-gangen door het kookboek dat werd bedacht, beproefd en geperfectioneerd aan dezelfde keukentafel als waaraan wij mochten aanschuiven. Ik vind het dan ook leuk om je meer te vertellen over dit kookboek aan de hand van deze 5 (ik verklap het maar alvast) heerlijke gangen wereldgerechten!

De wereld thuis is het nieuwste gezamenlijke kookboek van echtgenoten Mascha Lammes en Ronald Giphart. In dit kookboek vind je maar liefst 70 eenvoudige recepten van hun favoriete wereldgerechten met goed verkrijgbare ingrediënten. Uit dit kookboek mocht ik diverse gerechtjes proeven tijdens de perslunch en daar vertel ik jullie graag meer over!
Het eerste gerechtje is deze tom kha kung uit het kookboek. Een heerlijk spicy Aziatisch soepje met champignons en garnalen. Een soepje zoals ik dat graag mag eten.
Tijdens de lunch serveerde Ronald Giphart als een heuse sommelier bij elke gang een bijpassende natuurwijn of biertje. Je begrijpt, dat verhoogde de foodie pret alleen maar.
Vervolgens mochten we de Mexicaanse keuken proeven met dit tweede gerechtje: carne quisada. Een wrapje gevuld met Mexicaans gekruid stoofvlees en een lekkere salsa. Erg lekker de combinatie van het kruidige stoofvlees met een frisse salsa! Een aantal van de gerechtjes worden geserveerd op door Mascha zelf gemaakt servies. Erg leuk!
Met de gerechtjes van gang 3 zijn we in het Oosten beland. In een leuke en ontspannen sfeer serveren Mascha en Ronald verschillende mezze achtige gerechtjes uit ‘De wereld thuis’. Waaronder deze (wederom) heerlijke Libanese labneh. Wat is labneh? Uitgelekte dikke yoghurt in dit geval afgetopt met frisse groente zoals tomaat, komkommer, lente ui, fijngesneden verse kruiden en za’atar. Erbij: lekkere zelfgemaakte pita broodjes waarvan het recept ook in het kookboek te vinden is. De lekkere labneh mochten we combineren met met popcornfalafel (ja echt, falafel van popcorn!!) en Roemeense zacusca. Zacusca is een lekker zoet kruidig groente smeersel met o.a. geroosterde paprika en aubergine, tomaat, ui en knoflook. De combinatie van deze labneh, pita, popcornfalafel en zacusca? Hemels!
Het vierde gerecht is deze butter chicken curry en is gebaseerd op de eerste (en volgens hem allerlekkerste) curry die Ronald als kind ooit voor het eerst at in Londen. Hierover verteld Ronald meer in het kookboek. In het kookboek zijn bijvoorbeeld bijzondere herinneringen gelinkt aan gerechten opgenomen maar ook toelichtingen op de herkomst of naam van een gerecht. Het is dan ook een kookboek dat je ook kunt lezen. Extra leuk! Terug naar deze butter chicken curry. Toen ik ‘s avonds thuiskwam van de perslunch heb ik dit gerecht meteen gemaakt, zo lekker vond ik het. Dat zegt genoeg lijkt me. Hij is zoet, zout, kruidig, een tikje spicy en de gehakte nootjes als topping zorgen voor crunch en textuur. Kortom: deze curry heeft het allemaal.
Tenslotte wanen we ons nog even in Griekeland als we de lunch mogen afsluiten met deze lekkere zoete en kruidige baklava. ‘Helemaal niet moeilijk hoor!’ roept Mascha vanuit de open keuken naar ons. Ook dit gerechtje smaakt naar meer. Eigenlijk geldt dat voor alles wel wat ik vandaag heb mogen proeven uit ‘De wereld thuis’: het zijn stuk voor stuk gerechtjes die ik thuis graag opnieuw wil maken.

Een reactie van iemand die ik het kookboek enthousiast liet zien: ‘Eigenlijk staat op elke bladzijde wel iets wat ik wil proeven’. En daar sluit ik me volledig bij aan. Met de recepten uit het kookboek kun je nog veel meer lekkere wereldgerechten maken. Wat dacht je bijvoorbeeld van:

– Banana coconut foster (yes, gekarameliseerde banaan met rum en kokosmelkkaramel, pinda’s en ijs)
– Marokkaanse harira (goedgevulde linzensoep met lamsvlees)
– Pork and egg pie (koude vleespastei met o.a. worst, gehakt, ham en ei in een met reuzel gemaakte deegkorst)
– Laksa met kip (aromatische Aziatische kippensoep met o.a. kokosmelk, citroengras en limoenblaadjes)
– Patatas bravas (inclusief hoe je die bijpassende romige licht pittige mayonaise maakt, oh la la!)

Is jou het water ondertussen ook in de mond gelopen? Het kookboek ‘De wereld thuis’ van uitgeverij Thomas Rap is o.a. hier verkrijgbaar voor € 24.99.

Graag wil ik Mascha, Ronald evenals Suzan Schapendonk en Anouschka Peterink van PR-bureau Kip & Ei hartelijk bedanken voor de gezellige, lekkere en leuke perslunch! Heel bijzonder,leuk en passend zo’n perslunch thuis bij jullie Mascha en Ronald, ook nadrukkelijk bedankt voor jullie hartelijke gastvrijheid!

Wil je niets Vertruffelijks missen? Volg me dan op social media!

Geniet ervan, Dagmar

Foto’s en tekst: Dagmar
Ik werd uitgenodigd voor een perslunch ter ere van het verschijnen van dit kookboek en mocht een exemplaar mee naar huis nemen. Dit artikel bevat een affiliate link. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorig bericht Volgend bericht