Review Creuset Les Forgées koekenpan

4 augustus 2016Dagmar

Toen ik op Instagram melding deed van de ontvangst van een Le Creuset koekenpan om te reviewen waren de reacties van de mensen die al bekend waren met Le Creuset buitengewoon positief, lees maar even mee (je kan op de afbeelding klikken, dan kun je alles lezen via je Instagram):

untitled-695

Als ik aan Creuset denk, denk ik meteen aan pannen. En aan oerdegelijk, voor het leven en absolute must have. En als foodie ben ik dan ook geïntrigeerd. Nog meer zelfs na al die positieve reacties op Instagram. Wat maakt een pan van Le Creuset nou zo fantastisch? Is een Le Creuset koekenpan nu echt zoveel beter dan een gemiddelde pan? Vraag jij je dit ook af? En twijfel je misschien over de investering? Goed nieuws! Ik heb deze Creuset Les Forgées koekenpan uitvoerig voor je getest!

untitled-643
Dit is hem! De Le Creuset koekenpan uit de Les Forgées serie die ik uitgebreid heb getest aan de hand van 3 gerechtjes: roerei, een groot stuk zalm en pork belly uit de oven. De koekenpan met een diameter van 26 cm en anti aanbaklaag is perfect voor meerdere spiegeleitjes, en geschikt om grote stukken vlees en vis in te bereiden. Deze Le Creuset is verkrijgbaar bij bijvoorbeeld Fonq voor € 79,-.  Ik kan niet wachten om hem uit te proberen!

Test 1: Roerei
untitled-699
Het maken van een romig roerei dat voldoende gegaard is maar niet overdone is, is een hele kunst. Meteen een ambitieus gerechtje om de Le Creuset koekenpan aan een strenge test te onderwerpen! De 26 cm koekenpan is gemaakt uit zeer dik gesmeed aluminium. Dat zorgt voor een zeer goede geleiding van de warmte en dat is nou net zo belangrijk bij roerei. De pan verspreidt de hitte gelijkmatig dus je heb niet te maken met warmtepieken in de pan met als resultaat ongelijke garing. Integendeel: zoals je kunt zien op de foto is het roerei gelijkmatig gegaard. Het kostte moeite om het resultaat op de foto te zetten en niet dit smeuige romige roerei ter plekke te verorberen! Voor dit precies klusje is de Le Creuset met vlag en wimpel geslaagd. Op naar test nummer 2: een groot stuk zalm. Ik ben benieuwd naar de resultaten van de speciale anti aanbak laag, want zalm kan nogal eens aan de pan blijven plakken.

Test 2: een groot stuk zalmfilet
untitled-691
Voor de tweede test bakte ik een groot stuk zalm van 300 gram in de Le Creuset koekenpan. Ik kruidde de zalm met wat 5-spice en was opnieuw erg blij met het resultaat. De koekenpan is met zijn 26 cm perfect voor het bakken en aanbraden van grote stukken vlees en vis. Opnieuw merk ik hoe fijn de hitte zich gelijkmatig verdeeld. Het resultaat: licht goudbruine zalm met een mooie garing.  En: dankzij de anti aanbaklaag plakt er geen stukje zalm aan de bodem. Ik begin me al een beetje te hechten aan deze koekenpan en begin te begrijpen waarom mensen Le Creuset vaak zo onmisbaar vinden in de keuken! Wat ik trouwens ook fijn vind om te vermelden: de pan is niet erg zwaar (door de aluminium natuurlijk) en dus handzaam in het gebruik. De steel wordt niet snel warm en dat maakt dat je hem prima kunt vastpakken zonder bang te hoeven te zijn dat je je handen brandt. Op naar test 3! Pork belly uit de oven! Eens kijken hoe deze knappe krachtpatser het er in de oven van afbrengt!

Test 3: Pork Belly uit de oven
untitled-694
In de gebruiksaanwijzing lees ik: ‘De Le Creuset koekenpan is volledig multifunctioneel voor gebruik op alle kookplaten, onder alle huisgrills en in alle conventionele of heteluchtovens (niet geschikt voor gebruik in magnetronovens)’. Voor de derde test besloot ik dan ook Pork Belly aan te braden en verder te laten garen in de oven. In de Le Creuset! Ook voor deze test slaagt de Le Creuset koekenpan weer met vlag en wimpel. En, de maximale oventemperatuur waar je deze koekenpan bij mag gebruiken is maar liefst 260 graden Celcius! Dat is een stuk hoger dan de gemiddelde pan die in de oven mag. Ik denk dat met deze testjes de basis is gelegd voor een levenslange relatie. Dat is wat er in de gebruiksaanwijzing in elk geval ook wordt beloofd.

Kortom: de Le Creuset Les Forgées koekenpan is een prachtig product waarvan ik denk nog veel en heel lang plezier van te hebben. De investering van € 79,- vind ik deze duurzame en multifunctionele beauty meer dan waard.  Ik kan me helemaal aansluiten bij de positieve berichten op Instagram. Ben je benieuwd naar wat Le Creuset nog meer te bieden heeft?  Hier kun je het volledige Le Creuset assortiment bekijken bij Fonq. Ze hebben nog veel meer dan alleen pannen. Wel op eigen risico bekijken.. het assortiment ziet er gevaarlijk goed uit! Ben je specifiek op zoek naar een koekenpan? Hier kun je een uitgebreid overzicht bekijken waar je hebberig van wordt.

untitled-166
Tekst, foto’s en bereiding: Dagmar

In samenwerking met Fonq. Het product uit deze blogpost is door Fonq aan mij opgestuurd en ik heb in deze blogpost mijn indruk van het product met je gedeeld.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorig bericht Volgend bericht