Ravioli met ricotta en spinazie

14 februari 2021Dagmar
Blog post

Ooit heb ik les gehad in het maken van ravioli met ricotta en spinazie en wat was het eindresultaat lekker! Het was voor het eerst dat ik zelf ravioli maakte (wel een klusje, maar wat de moeite waard!) maar ook dat ik de combinatie met een salie boter saus proefde. Dat was zo lekker dat ik mijn eigen versie heb gemaakt. Ik heb een eigen draai aan de saus gegeven door geen pure roomboter te gebruiken (dat is natuurlijk wel heerlijk, maar oef, die verzadigde vetten…). In plaats daarvan heb ik een combi gemaakt van roomboter met lekkere olijfolie. Stel het je eens voor hoe lekker: zachte pasta kussentjes gevuld met romige spinazie in een saus van roomboter, olijfolie en salie. En laten we de versgeraspte Parmezaan zeker niet vergeten! Voor een frisse toets zou je tenslotte nog wat citroen zeste over je bord homemade pasta kunnen raspen. Vergeet tenslotte niet een lekker glas bijpassende wijn. Saluti!

Zelfgemaakte ravioli met ricotta en spinazie in een salie saus. Niet voor niets een pasta klassieker!

Ingrediënten voor ravioli met ricotta en spinazie
(hoofdgerecht voor 2 personen /voor ongeveer 14 ravioli’s)


De helft van dit pastadeeg recept *

voor de vulling
100 gram babyspinazie + extra om te garneren
100 gram ricotta
25 gram fijngerapste Parmezaan + extra om te serveren
peper en zout naar smaak

voor de salie olijfolie-boter saus
15 gram takjes salie
25 gram ongezouten roomboter
25 gram extra vierge olijfolie
1 klein geplet teentje knoflook

optioneel: wat citroen zeste

Verder heb je een uitsteekvorm nodig. Tip: gebruik een uitsteekvorm die past binnen je smalste strook pasta

* het pastadeeg heeft de neiging snel uit te drogen. Ik maak daarom geen grotere hoeveelheden verse pasta en gebruik daarom maar de helft van dit recept. De andere helft kun je stevig ingepakt in plasticfolie bewaren in de diepvries. Mocht je heel ervaren zijn en snel pasta kunnen verwerken dan kun je natuurlijk een grotere hoeveelheid maken.

Ravioli met ricotta en spinazie recept
1. 
Maak het verse pastadeeg volgens dit recept (gebruik het halve recept). 

2. Maak de spinazie – ricotta vulling. Laat de spinazie in grote pan zonder vetstof of vloeistof geheel slinken. Schep regelmatig om. Pers zoveel mogelijk vocht uit de spinazie met behulp van een opscheplepel in een zeef. Snijd de spinazie fijn en meng met de ricotta en Parmezaan. Kruid naar smaak met peper en zout. Zet tot gebruik afgedekt gekoeld weg.

3. Bebloem je werkblad. Neem een strook pastadeeg. Schep een theelepel van de vulling en rol er en bolletje van. Zo kun je goed zien dat de vulling van gelijke grootte is en verklein je de kans van lucht in je ravioli. Daarvan gaan ze namelijk al snel open tijdens het koken. Verdeel de bolletjes vulling over de pasta strook. Laat er voldoende ruimte tussen om de ravioli’s zometeen mooi te kunnen uitsteken. Bestrijk de deegranden en het deeg tussen de vulling met wat water. Dek de vulling 1 per keer af met een andere deeghelft. Druk hierbij het bolletje vulling een beetje plat. Druk steeds de lucht rondom de vulling er zo goed mogelijk uit. Steek de ravioli’s uit met de uitsteekvorm. Leg de ravioli’s op een goed bebloemde schaal. Herhaal tot de vulling op is. Bewaar ze tot gebruik afgedekt in de koelkast.

4. Maak de salie saus. Verwarm op medium vuur een grote pan met de roomboter, olijfolie, knoflookteentje en alleen de blaadjes van de takjes salie. Let op dat het vuur niet te hoog staat, je wilt niet dat de blaadjes worden gegaard maar dat ze hun smaak lekker afgeven. Laat 5 minuten op zacht vuur pruttelen. Zet de pan daarna van het vuur om de smaken verder te laten intrekken. Verwarm de salie saus weer als je de pasta gaat garen op laag vuur.

5. Kook de pasta gaar in ruim gezouten water. Dat duurt ongeveer 3 minuten, je zult zien dat ze komen bovendrijven. Schep ze voorzichtig met een schuimspaan uit het water in de pan met de salie olijfolie-boter saus. Wentel ze hier voorzichtig in om.

Serveren: verdeel de ravioli met de saus over de borden. Laat de blaadjes salie en knoflook weg. Garneer met wat baby spinazie en fijngeraspte Parmezaan en eventueel wat extra olijfolie. Serveer meteen. Voor een frisse toets zou je er nog een klein beetje citroen zeste over kunnen raspen.

Laat je het me weten als je iets vertruffelijks hebt gemaakt hier op de website of op social media? Superleuk!
Wil je niets Vertruffelijks missen? Volg Vertruffelijk dan op social media!

Geniet ervan, Dagmar

Bereiding, foto’s en styling: Dagmar

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorig bericht Volgend bericht