Ravioli gevuld met gamba’s en dragon, zeekraal, gebakken gamba’s en romige saus van schaaldieren

22 januari 2021Dagmar
Blog post

In het weekend kook ik graag uitgebreid en onlangs had ik weer eens zin om zelf ravioli te maken. Dat kwam door een heerlijk gerecht dat ik bij restaurant MEDS at en de inspiratie vormde voor deze eigen versie van zelfgemaakte ravioli gevuld met gamba’s en dragon, zeekraal, gebakken gamba’s en romige saus van schaaldieren! Heerlijk! Verse pasta, en ravioli des te meer, is een geduldig en precies gerecht om zelf te maken. Kies er een rustig moment voor uit en zet een lekker muziekje op. Oefening baart kunst is iets wat zeker opgaat voor dit gerecht. De beloning is dit heerlijke pastagerecht dat absoluut 1 van mijn nieuwe pasta favorieten is!

De basis voor deze zelfgemaakte ravioli’s is dit recept voor vers pastadeeg. Het is niet moeilijk maar je bent er wel een tijdje mee bezig. Houd daar even rekening mee. Persoonlijk vind ik zondag een heerlijke dag om in alle rust verse pasta te maken. Liefst in een ik-ga-de-deur-toch-niet-uit outfit en op sloffen.
De vulling bestaat uit gebakken gamba’s met o.a. dragon en kervel. De kruiden geven een lekkere anijsachtige smaak aan de vulling die je makkelijk maakt en pureert met een staafmixer.
De vulling van deze heerlijke ravioli’s! Een soort gambamousse!
Houd een theelepel vulling aan per ravioli. Bestrijk de deegranden met water en druk het deeg rondom goed aan om lucht in de vulling zoveel mogelijk te voorkomen. Daarmee voorkom je dat je met liefde gemaakte ravioli opengaan tijdens het koken.
Ik gebruikte een ronde uitsteekvorm met een diameter van 6 of 8 cm. Je kunt natuurlijk ook een andere uitsteekvorm gebruiken. Verse pasta maken vind ik heerlijk en ik word er fijn zen van. Van zo’n mooie verse ravioli word ik blij, jij ook?
Zo’n mooi gezicht: mooie deegkussentjes klaar om gekookt te worden. Leg je ravioli’s op een goed bebloemde schaal om plakken en scheuren te voorkomen.
De ravioli combineer je verder met gebakken zeekraal, gebakken gamba’s en een romige saus van zelfgemaakte bisque met kookzuivel light (de schaaldierensaus). De bisque kun je (ruim) van tevoren maken en invriezen (dat raad ik je aan, want het pellen van de garnalen is een klusje). Je maakt de romige schaaldierensaus heel eenvoudig door bisque te combineren met kookzuivel light.
Je beloning: heerlijke zelfgemaakte ravioli gevuld met gamba’s en dragon met zeekraal, gebakken gamba’s en romige saus van schaaldieren! Bordaflikwaardig!

Ingrediënten voor ravioli gevuld met gamba’s en dragon met zeekraal, gebakken gamba’s en romige saus van schaaldieren
(hoofdgerecht voor 2 personen / voor ongeveer 12 ravioli’s)
de helft van dit pastadeeg recept *
extra 00 bloem

voor de vulling van gamba’s met dragon

ongeveer 85 – 100 gram bevroren rauwe gamba’s (ontdooid en klaar voor gebruik) + 6 gamba’s extra om te garneren
1 klein uitje of sjalotje (heel fijn gesnipperd)
1/4 theelepel gedroogde dragon
1/4 theelepel gedroogde kervel
1 eetlepel kookzuivel light
1/4 theelepel tomatenpuree
peper en zout

voor de romige schaaldierensaus
100 ml bisque (liefst zelfgemaakte bisque)
50 ml kookzuivel light

verder
ongeveer 100 gram zeekraal
olijfolie
wat verse blaadjes basilicum om te garneren
eventueel wat fijngeraspte Parmezaan voor erbij

verder heb je een uitsteekvorm van ongeveer 6 tot 8 cm en een staafmixer nodig

* Het pastadeeg heeft de neiging snel uit te drogen. Ik maak daarom geen grotere hoeveelheden verse pasta en gebruik daarom maar de helft van mijn pastadeeg recept voor dit gerecht. De andere helft kun je goed en stevig ingepakt in plasticfolie bewaren in de diepvries.

Tip
gebruik een uitsteekvorm die past binnen je smalste strook pasta

Ravioli gevuld met gamba’s en dragon met zeekraal, gebakken gamba’s en romige saus van schaaldieren recept
1. Maak het verse pastadeeg. Houd er rekening mee dat je hier wel een tijdje mee bezig bent.

2. Maak de vulling. Dep de gamba’s droog (houd er 6 achter om te garneren). Karameliseer het uitje lichtjes in wat olijfolie. Voeg de gamba’s, tomatenpuree, dragon en kervel toe. Kruid met peper en zout. Bak de gamba’s gaar. Pureer de gamba’s met de kookzuivel light. Laat afkoelen en bewaar tot gebruik afgedekt in de koelkast.

3. Bebloem je werkblad. Neem een strook pastadeeg. Verdeel een theelepel vulling over steeds het midden van een pasta strook en laat er voldoende ruimte tussen om de ravioli’s zometeen mooi te kunnen uitsteken. Bestrijk de deegranden en het deeg tussen de vulling met wat water. Dek dit de vulling 1 per keer af met de andere deeghelft. Druk hierbij steeds de lucht rondom de vulling er goed uit, dat voorkomt dat ze opengaan tijdens het koken. Steek de ravioli’s uit met de uitsteekvorm. Leg de ravioli’s op een goed bebloemde schaal. Herhaal tot de vulling op is. Bewaar ze tot gebruik afgedekt in de koelkast.

4. Spoel de zeekraal onder stromend water af en verwijder evt. houtachtige uiteindes. Dep droog. Bak ongeveer 2 minuten in wat olijfolie en kruid eventueel naar smaak met peper. Houd warm tot gebruik. Gebruik geen zout, zeekraal is al voldoende zilt van zichzelf.

5. Verwarm de saus door de bisque te verwarmen en te mengen met de kookzuivel light. Houd warm tot gebruik. Mocht je van een wat meer gebonden saus houden dan kun je desgewenst de saus binden met wat maizena.

6. Dep de achtergehouden 6 gamba’s droog en bak ze romdom roze en gaar in wat olijfolie. Kruid met peper en zout. Houd warm tot gebruik.

7. Kook de pasta gaar in ruim gezouten water. Dat duurt ongeveer 3 minuten, je zult zien dat ze komen bovendrijven. Dan zijn ze gaar. Schep ze voorzichtig met een schuimspaan uit het water op een grote schaal. Zorg dat ze elkaar niet raken.

Opmaken
Verdeel de zeekraal over diepe borden. Leg hier 5 a 6 ravioli’s op per persoon. Leg de gebakken gamba’s op de ravioli’s. Garneer met verse basilucim. Serveer meteen met de saus en eventueel wat fijngeraspte Parmezaan.

Laat je het me weten als je iets vertruffelijks hebt gemaakt hier op de website of op social media? Superleuk!
Wil je niets Vertruffelijks missen? Volg Vertruffelijk dan op social media!

Geniet ervan, Dagmar

Bereiding, foto’s en styling: Dagmar

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorig bericht Volgend bericht