Prei stamppotje met ketjap gehaktballetjes

12 januari 2019Dagmar
Blog post

Maak dit dit lekker prei stamppotje met ketjap gehaktballetjes eens: dat is nog eens een lekker stamppotje in een eigentijds jasje! Het stamppotje maak je op basis van aardappels, spekjes en gekarameliseerde prei. Dat is al lekker. Maar het wordt nog beter! De ketjap gehakt balletjes gaar je in de oven en verwarm je op het laatste nog even mee met de ketjapsaus die bestaat uit maar 2 ingrediënten. Het resultaat is een lekker stamppotje met in ketjap geglaceerde gehaktballetjes. Een smakelijk en bijzonder alternatief voor de wat traditionelere stamppot met gehaktballen. Echt de moeite waard om eens te maken!

Prei stamppotje met ketjap gehaktballetjes
Prei stamppotje met ketjap gehaktballetjes: lekkere stevige kost voor tijdens de koude wintermaanden. Tip: let op met het toevoegen van zout in dit recept. De spekjes en ketjapsaus zijn van nature al zout. Als je aan de overige ingrediënten (veel) zout gaat toevoegen wordt het wellicht een tikkeltje te zout. In dit recept wordt verder weinig boter gebruikt. Dat mis je echt niet qua smaak. Beloofd  icon-smile-o 

Prei stamppotje met ketjap gehaktballetjes
Zin om dit lekker prei stamppotje met ketjap gehaktballetjes te maken? Lees dan snel verder!

Ingrediënten voor prei stamppotje met ketjap gehaktballetjes
(hoofdgerecht voor 2 personen)
500 gram kruimige aardappels
300 gram gemengd gehakt
60 gram gerookte spekjes
2 preien
2 eetlepels mosterd
2 eetlepels panko
(vloeibare) bakboter
nootmuskaat
peper en zout
evt. wat verse blaadjes lavas

voor de ketjap saus
50 ml ketjap medja
2 eetlepels sojasaus (met minder zout)

Prei stamppotje met ketjap gehaktballetjes recept
1. Schil de aardappels, spoel ze af, snijd ze in gelijke grove stukken en breng ze in ruim gezouten water aan de kook. Als het water kookt gaar je ze in ongeveer 10-15 minuten. Houd een half kopje kookvocht achter voordat je ze afgiet. Doe de aardappels terug in de pan en stamp ze tot een grove puree met wat van het kookvocht, een theelepel boter, een snufje nootmuskaat en peper. Houd de puree warm. Ondertussen dat de aardappels koken ga je aan de slag met de prei en verwarm je de oven alvast voor op 220 graden (electrische oven). Halveer de preien en snijd ze in halve stukjes. Spoel ze schoon en laat ze uitlekken in een vergiet. Verhit 2 theelepels (vloeibare) boter in een wat grotere koekenpan en bak de prei zacht en licht goudbruin. Bak tegelijkertijd in een kleine koekenpan met anti-aanbaklaag de spekjes zonder vetstof goudbruin en laat ze uitlekken op keukenpapier. Meng de gekarameliseerde prei en gebakken spekjes met de puree en houd deze warm.

2. Meng het gehakt met 2 eetlepels panko, 2 eetlepels mosterd en kruid met peper. Vorm kleine gehaktballetjes. Ik gebruikte daarvoor een maatlepel met de maat van 1 eetlepel en kon daarmee 15 gehaktballetjes draaien. Leg de gehaktballetjes op een met bakpapier beklede bakplaat en bak de gehaktballetjes 15 minuten in de oven. Keer halverwege voorzichtig om. Als de gehaktballetjes bijna klaar zijn verwarm je de ketjap medja met de sojasaus in een koekenpan (evt. veeg je die waar je de prei of spekjes in hebt gebakken even schoon en gebruik je deze). Breng zachtjes aan de kook. Voeg de gehaktballetjes toe en laat de saus terwijl deze zachtjes kookt indikken. Schep de gehaktballetjes door de saus zodat ze mooi glanzen.

Serveer het prei stamppotje met de ketjap gehaktballetjes en garneer eventueel met de verse lavas.

Laat je het me weten als je iets vertruffelijks hebt gemaakt hier op de website of op social media? Vind ik superleuk!
Wil je niets Vertruffelijks missen? Volg me dan op social media!

Geniet ervan, Dagmar

Bereiding, foto’s en styling: Dagmar

2 Reacties

  • Barbara

    14 oktober 2019 at 7:18 pm

    Ik heb hem gemaakt. Maar dan een eigen twist eraan. Heb er 1 zoete aardappel doorheen gedaan…. en als echte Hollander heb ik er toch jus bij gemaakt 😂

  • Ginny

    30 april 2022 at 6:44 pm

    Dit smaakte echt vertruffelijk. De combi met de gehaktballetjes, het zoete van de ketjap en het hartige van de spekjes, echt een aanrader.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorig bericht Volgend bericht