Piri piri gamba’s met Surinaamse bloemkoolrijst

1 augustus 2021Dagmar
Blog post

Met dit recept maak je een lekkere piri piri gamba’s met Surinaamse bloemkoolrijst. Bloemkoolrijst maak je makkelijk door bloemkoolroosjes fijn te malen in een keukenmachine tot je de consistentie van rijst krijgt. Ik heb de bloemkoolrijst op smaak gebracht met een Surinaamse nasi trafasie kruidenmix en trassi. Heel lekker. Verder heb ik er ei, ananas en prei aan toegevoegd. Lekker om te serveren met kroepoek en zuurgoed. Dit vullend gerecht bevat ruim 200 gram groenten per persoon. Tip: als je de gamba’s aan spiezen rijgt kun je ze ook prima op de BBQ bereiden!

Met dit makkelijk recept maak je een snel doordeweeks recept dat je met eetbare borage bloemetjes ook mooi kan presenteren tijdens een etentje thuis. Deze blauwe bloemetjes met komkommersmaak passen er ook qua smaak mooi bij.
Kruidige ‘rijst’ van bloemkool met daarop gegrilde gamba’s die een kwartiertje hebben gemarineerd in een zelfgemaakte piri piri marinade. Echt een aanrader!
Benieuwd hoe je het maakt? Lees snel verder voor het recept!

Ingrediënten voor piri piri gamba’s met Surinaamse bloemkoolrijst
(hoofdgerecht voor 2 personen)
150 gram grote gamba’s (rauw, gepeld, schoongemaakt en klaar voor gebruik, circa 10 stuks)
olijfolie
peper en zout

voor de piri piri marinade

1 grote rode peper zonder zaadlijst (fijngesneden)
2 teentjes knoflook (geperst)
1/4 theelepel limoensap
1/4 theelepel donkerbruine basterdsuiker
1/4 theelepel paprikapoeder
snufje zout
1 eetlepel olijfolie

voor de Surinaamse bloemkoolrijst
ongeveer 400 gram verse bloemkoolroosjes
1 a 2 theelepels faja lobi nasi trafasi roerbakmix
1/4 theelepel trassi trafasi
10 cm / 1 prei wit (in halve ringen, afgespoeld en uitgelekt)
1 blikje ananasstukjes op siroop (227 gram, uitlekgewicht 140 gram, uitgelekt)
1 ei

Je hebt verder een grillpan en een keukenmachine nodig om de bloemkoolrijst te maken (of koop deze kant-en-klaar)

Piri piri gamba’s met Surinaamse bloemkoolrijst recept
1. 
Maak de piri piri marinade door alle ingrediënten te mengen. Marineer de gamba’s ongeveer 15 minuten. Maak ondertussen de Surinaamse bloemkoolrijst. Bak een omeletje van 1 ei. Laat afkoelen, rol op, snijd in schijven en vervolgens in kleine stukjes.

2. Maak de bloemkoolrijst door de bloemkoolroosjes tot ‘rijst’ fijn te malen in de keukenmachine. Verhit wat olie in een pan met anti-aanbaklaag en bak de bloemkoolrijst zacht. Karameliseer de prei in wat olijfolie in een apart pannetje en voeg toe aan de bloemkoolrijst. Breng de bloemkoolrijst verder op de smaak met de nasi trafasi kruidenmix en trassi. Voeg de uitgelekte ananasstukjes en omeletstukjes toe. Kruid naar smaak met peper en zout. Houd warm tot gebruik.

3. Grill de gemarineerde gamba’s rondom in een hete grillplan tot ze net gaar zijn. Doe dit eventueel aan spiezen. Zodra ze helemaal roze kleuren en ondoorzichtig zijn, zijn ze al klaar.

Serveer de Surinaamse bloemkoolrijst met de gegrilde piri piri gamba’s. Lekker met kroepoek en zuurgoed. Garneren kun je eventueel met wat achtergehouden fijngesneden rode peper, gedroogde peterselie en borage bloemetjes zoals op de foto. Eet smakelijk!

Mocht je dit nou een lekker recept vinden dat is deze zalm met Surinaamse bloemkoolrijst en gekarameliseerde paksoi misschien ook wat voor jou?

Laat je het me weten als je iets vertruffelijks hebt gemaakt hier op de website of op social media? Superleuk!
Wil je niets Vertruffelijks missen? Volg Vertruffelijk dan op social media!

Geniet ervan, Dagmar

Bereiding, foto’s en styling: Dagmar

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorig bericht Volgend bericht