Op culinaire ontdekkingstocht in Zeeland met JRE

18 april 2018Dagmar
Blog post

JRE

Ter ere van het 25-jarig bestaan van de Jeunes Restaurateurs (JRE) Nederland mocht ik tijdens een culinaire persreis al het moois wat Zeeland te bieden heeft ontdekken met Nederlandse topchefs en gastheren als gids. Tijdens de persreis met als thema de Oosterscheldekreeft brachten we een bezoek aan de Oesterij en Kingfish. We sloten de dag passend af in restaurant Scherp in Middelburg met een Riedel en Coravin wintetasting. Graag vertel ik jullie meer over deze bijzondere dag!

JRE Nederland 1993-2018: Never-ending passion
JRE is een vereniging van vernieuwende jonge restaurateurs die hun talent en passie voor gastronomie delen met gelijkgestemden. De vereniging telt meer dan 350 restaurants en 160 hotels verspreid over 16 landen (België, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Ierland, Italië, Kroatië, Luxemburg, Nederland, Oostenrijk, Polen, Roemenië, Slovenië, Spanje, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk). JRE chefs combineren top kooktalent met passie voor koken en het gebruik van lokale producten met behoud van traditie. Hun gepassioneerde kookkunst in combinatie met perfect gastheerschap en een sfeervolle ambiance draagt bij aan de JRE ervaring waarin never-ending passion te zien, voelen, horen, proeven en te ruiken is. Dat laatste heb ik zelf mogen meemaken bij Bretelli in Weert en restaurant ONE in Roermond. Tijdens onze culinaire ontdekkingstocht in Zeeland werden we o.a.begeleid door de volgende JRE chefs en gastheren: Tim Schimmel,  Laurent Smallegange, Mark van den Berg, Eric van Bochove , Jan Marrees en Mart Scherp.

1 van de chauffeurs van de Eurobob chauffeursdiensten
Tijdens de persreis hadden we het geluk om geheel in stijl van plek naar plek gebracht te worden in maar liefst 8 verschillende soorten prachtige Lexus automobiles (auto is in dit geval echt een understatement) door o.a. uiterst vriendelijke chauffeurs van Eurobob. Eurobob biedt onder meer een bobservice voor gastronomische restaurants. Ze hebben een service waarbij ze binnen een uur een bob chauffeur beschikbaar hebben. Ideaal en natuurlijk hartstikke veilig als je hebt genoten van je bijpassend wijnarrangement bij je gastronomisch menu.

Lexus
Foto: een van de vele mooie auto’s waarin we deze dag van plek naar plek werden vervoerd. Is het geen schoonheid? Lexus heeft trouwens ook een leuke aanrader die naar alle waarschijnlijk binnenkort weer beschikbaar wordt: de proefrit. Hierbij rijd je in een Lexus naar een gastronomisch (JRE) restaurant waarna je geniet van een heerlijk diner. Nadien wordt je door een chauffeur naar huis gebracht. Ik durf te wedden dat er veel mensen zijn die dit een ontzettend leuk, lekker (en goed!) idee vinden, ik in elk geval wel! Lexus en JRE hebben een samenwerking waarbij ze elkaar o.a. hebben gevonden door de hoge mate van kwaliteit die ze beide belangrijk vinden en nastreven.

Lexus
Nog zo’n schitterende Lexus. Wat een droom van een auto! De rest van de auto’s trouwens ook…

Rondleiding en boottocht bij de Oesterij
We starten de ochtend met een rondleiding bij familiebedrijf de Oesterij dat al meer dan 100 jaar actief is in de de kweek van schaal- en schelpdieren.

Oesters baby!
Als je aan Zeeland denkt, dan denk je waarschijnlijk net zoals ik aan oesters. Oesters waren dan ook 1 van de vele bijzondere ingrediënten tijdens deze JRE bloggerstour. Zijn de grillige oesters niet ontzettend mooi (foto rechts)?

Oesterputten en oestervangst: arbeidsintensief met een onzekere opbrengst
Tijdens de rondleiding bij de Oesterij krijgen we een wel heel bijzonder kijkje achter de schermen. Links op de foto zie je zogenaamde oesterputten. Oesters die uit zee zijn gehaald staan hier een week om zand kwijt te raken (dat spugen ze uit). Vervolgens worden ze gespoeld en daarvan mogen ze even bijkomen. De oesters worden dan een week droog gezet. Dat zie je ook links op de foto. Kan dat wel? Vraag je je misschien af. Dat kan blijkbaar prima. De oester houdt namelijk het water vast. Vervolgens worden de oesters schoongemaakt met een combinatie van machinale en handmatige handelingen. Daarna mogen ze nog een weekje het water in om hiervan weer bij te komen voordat ze worden verpakt en afreizen naar klanten. Een behoorlijk arbeidsintensief product, die oesters! We maken ook een boottocht naar de kweekgronden van de Oesterij in de Oosterschelde. Hierbij wordt een kweekkas (foto rechts) met oesters aan boord getakeld.

Oesters uit de Oosterschelde: een van de belangrijkste ingrediënten vandaag
Links zie je de opbrengst uit de kweekkas. Die valt overigens best mee. Slechts een gedeelte van de inhoud bevat levende oesters. Oesters (en de oesterboeren) worden namelijk nogal geplaagd door hun natuurlijke vijand de oesterboorder. Blijkbaar zijn wij mensen niet de enigen die oesters een lekker hapje vinden. Dat is natuurlijk wel heel zuur voor de oesterboeren die zo hard hun best doen om ons te verblijden met heerlijke oesters! Foto rechts: onder zie je oestertjes van ongeveer 1 cm van een jaar oud. Bij de Oesterij worden uit Frankrijk afkomstige oestertjes van 8-10 mm opgekweekt in de Noorzee. Boven zie je wat grotere oesters van 2 jaar oud. Bij het kweken van oesters komt dus ook nog een flinke portie geduld kijken. Wat leerzaam om vandaag een kijkje in de keuken van de Oesterij genomen te mogen hebben! Natuurlijk mochten we ook heerlijke superverse oesters van de Oesterij proeven en ik kan je vertellen: zalig! Wil je ook een kijkje gaan nemen bij de Oesterij en smullen van hun delicatessen? Neem dan een kijkje op www.oesterij.nl voor meer informatie.

Fantastisch gastronomisch fingerfood & heerlijke wijn
Tijdens de boottocht werden we verwend met fantastische fingerfood gerechtjes van de aanwezige JRE topchefs! Naast een superverse oester die we puur mochten proeven werden we ook nog verblijd met een heerlijk glas witte wijn van Residence wijnen die perfect bij schaal- en schelpdieren past (foto links). De combinatie van fruitige smaken met mineraliteit maakt van deze witte Spanjaard een heerlijke complexe maar ook weer verfijnde wijn. Gastheer van het jaar 2018 Mark van den Berg verteld dat deze wijn lange tijd onderdeel is geweest van het wijnarrangement van JRE restaurant de Ertepeller. Dat snap ik helemaal! Rechts op de foto: JRE topchef Laurent Smallegange die tijdens de meest recente JRE awards de Heritage Award in ontvangst mocht nemen.

Gastronomisch fingerfood van Hemingway en Spetters
Foto links: een gastronomische versie van ‘Fish and chips’ bereid door Tim Schimmel van JRE restaurant Hemingway uit het nabijgelegen Bergen op Zoom: een heerlijke combinatie van krokante aardappel, gebrande kabeljauw, gelei van augurk en gerookte eidooier. Foto rechts: JRE chef Laurent Smallegange van restaurant Spetters uit het Zeelandse Breskens serveerde deze oester met duindoornbes, gekonfijte citroenschil, ponzu, gepofte rijst en een brede glimlach. Beide gerechtjes waren fantastisch!

Oosterschelde kreeft van 't Vlasbloemeken
JRE chef Eric van Bochove van restaurant ‘t Vlasbloemeken uit Koewacht toverde voor onze neus dit gerechtje voor elkaar: een heerlijke combinatie van Oosterschelde Kreeft, granny smith, geitenkaas , zoetzure komkommer, romanesco en zeesla kroepoek. Eric loopt warm voor gerechtjes met groente, en zeegroente in het bijzonder. Echte smaken accentueren en ingrediënten in hun waarde laten vindt Eric erg belangrijk en dat is mooi te proeven!

Kingfish: het eco alternatief voor o.a. overbeviste tonijn
Verder staat er een rondleiding bij Kingfish Zeeland B.V. in Colijnsplaat/Kats op het programma. Hier wordt de duurzame Dutch Yellowtail vis gekweekt die een verantwoord en smakelijk alternatief vormt voor bijvoorbeeld overbeviste tonijn. Deze vis wordt met 100 % groene energie in gezuiverd Oosterscheldewater gekweekt. We mogen een kijkje nemen op de indrukwekkend grote sites die over twee enorme percelen zijn verdeeld. We worden rondgeleid door de CEO, Ohad Maiman (beeld: Kingfish).
Een kijkje achter de schermen bij Kingfish
Bij Kingfish staan duurzaamheid, kwaliteit en dierenwelzijn voorop. Deze vissen groeien en gedijen alleen in de allerbeste omstandigheden. Zo is er bijvoorbeeld sprake van groepsvorming (zichtbaar op de foto rechts), iets wat je normaalgesproken alleen in de natuur ziet. Een teken dat de vissen happy zijn. Op dit moment is de Dutch Yellowtail alleen beschikbaar voor de horeca, maar de plannen van Kingfish zijn groots! Wellicht komt de smakelijk vis ook beschikbaar voor consumenten (yes, please!).

Heerlijke gerechtjes met de Dutch Yellowtail vis van het in Nederland gevestigde Kingfish
Op de foto’s zie je twee heerlijke gerechtjes met de Dutch Yellowtail. Links zie je een gerechtje waarin Kingfish wordt gecombineerd met grapefruit, venkel en bleekselderij. Van dit gerechtje genoten mijn lieve zus Wendie en ik enkele weken geleden bij eveneens JRE restaurant ONE in Roermond. Rechts op de foto zie je een heerlijke frisse ceviche met quinoa die wij tijdens de rondleiding mochten proeven. Benieuwd naar wat JRE chefs nog meer voor heerlijks maken met deze vis? Bekijk dan zeker dit filmpje!

Exterieur van JRE restaurant Scherp in Middelburg
Het laatste onderdeel van het programma vond plaats in het sfeervolle JRE restaurant Scherp van Mart en Dhani Scherp in Middelburg.

Winetasting met Riedel wijnglazen en de ingenieuze Coravin: musthaves voor de serieuze wijnliefhebber
In restaurant Scherp volgde een Riedel winetasting door Dave Dormits  van Residence wijnen (foto links). Riedel heeft een serie kristallen wijnglazen waarvan elk model glas specifiek is ontworpen voor met name één bepaalde wijn of enkele type wijnen. Tijdens deze winetasting kon ik ervaren dat dezelfde wijn in verschillende glazen compleet anders kon smaken! Dat heeft o.a. te maken met de positie van je smaakpapillen op je tong en de vorm van het glas. Waar de wijn vervolgens het eerst contact maakt met je tong bepaalt de smaken die je proeft. Tijdens de wijncursus die ik volgde in België had de sommelier die lesgaf het over Riedel glazen als zijnde de ultieme (en kostbare) wijnglazen. Ik was dan ook superblij toen ik in de goodiebag (die we ook nog mee kregen!) een Riedel riesling/zinfandel wijnglas mocht aantreffen dat voor meerdere type wijnen geschikt is!

Verder mochten we tijdens deze winetasting kennismaken met de Coravin. Dit is me toch een ingenieus apparaat! Een echte musthave voor de serieuze wijnliefhebber. De Coravin is ontworpen door een chirurg en stelt je in staat om je favoriete wijn per glas te schenken zonder de fles te ontkurken. Je kan je wijn nog weken, maanden of nog langer vervolgens bewaren, zonder dat er oxidatie optreedt (door een speciale verneveling). Het apparaat brengt een naald door de kurk waarna je wijn uit de fles kunt tappen. Aangezien kurk een natuurlijk en zichzelf herstellend materiaal is, sluit de kurk zich na het verwijderen van de naald. Er zijn ook speciale stops verkrijgbaar voor wijnflessen met een schroefdop. Ingenieus!

Gastronomisch fingerfood van de ertepeller en scherp
Aansluitend op de winetasting krijgen we ten slotte nog deze fantastische gerechtjes voorgeschoteld. Foto links: gerookte paling  met asperge, ganzenleverterrine en een crème van daslook (bereid door Mark van den Berg van JRE restaurant de Ertepeller uit Papendrecht). Foto rechts: Okonamiyaki met gerookte Dutch Yellowtail van Kingfish op gastronomische wijze. Met dashi en Oosterschelde wier bereid door Mart Scherp van restaurant Scherp.

De vandaag aanwezige JRE chefs en gastheren op een rijtje
En toen zat het er alweer op! Op de foto zie je alle aanwezige JRE chefs en gastheren, inclusief JRE vice voorzitter Jan Marrees van restaurant Bretelli in Weert (vierde vanaf links). Ik vond het heel speciaal een dag samen met iedereen doorgebracht te mogen hebben en een kijkje te hebben mogen nemen in de keukens van zowel de chefs als Kingfish en de Oesterij. Ik heb een geweldige dag gehad die ik niet snel zal vergeten! Als Limburgse vond ik het ook nog eens extra leuk om een andere provincie te ontdekken tijdens deze culinaire persreis! Ik wil dan ook iedereen die deze dag mede mogelijk heeft gemaakt hartelijk bedanken, het was vertruffelijk!

Wil jij ook graag genieten van gastronomische JRE gerechtjes? 
Neem dan een kijkje op de website van JRE.
Van 4 tot en met 10 juni 2018 wordt de jaarlijkse JRE Jongerenweek georganiseerd. Hierbij krijgen jongeren van 25 jaar of jonger 50% korting op de menuprijs bij alle JRE restaurants binnen Nederland. Meer informatie over dit event is te vinden op https://www.jre.eu/nl/projecten/jre-jongerenweek

Wil je niets Vertruffelijks missen? Volg me dan op social media!

Geniet ervan, Dagmar
Foto’s en tekst: Dagmar (tenzij anders aangegeven)
Ik werd uitgenodigd voor deze persreis door JRE Nederland en schreef er dit artikel over. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorig bericht Volgend bericht