Op culinaire ontdekkingstocht in Limburg en Brabant met JRE

21 mei 2018Dagmar
Blog post

JRE 25 jaarOnlangs organiseerde Jeunes Restaurateurs (JRE) Nederland ter ere van hun 25-jarig bestaan een tweede bloggersreis, en lucky me! Ik mocht weer mee! Dit keer ontdekten we onder leiding van JRE chefs de provincies Limburg en Brabant. Hoewel ik Limburgse ben kwam ik zo op bijzondere plekjes terecht die ik nog niet kende. Extra leuk vond ik dat! Het thema van deze persreis was -hoe kan het ook anders in het seizoen van het witte goud- asperges. We bezochten een fanatieke aspergeboer in Maarheeze, de Livar kloostervarkens bij abdij Lilbosch in Echt en de dag werd afgesloten met een Swinckels brouwerijbezoek in het Noord-BrabantseLieshout. Tijdens de reis werden we getrakteerd op verschillende heerlijke gerechtjes van de aanwezige JRE chefs. Graag vertel ik je meer over deze leuke dag!

gebakje restaurant ONE Roermond
Het startpunt voor onze dag was sterrenrestaurant ONE in Roermond waar we welkom werden geheten door JRE voorzitter chef van Restaurant Basiliek in Harderwijk Rik Jansma. We werden verwend met de gastronomische versie van ‘Limburgse vlaai’ in de vorm van diverse kleine gebakjes gemaakt door Edwin Soumang van Restaurant ONE. Op de foto zien jullie een van deze smakelijke gebakjes. Het gebakje met citroen en vlierbloesem was bijna te mooi om op te eten. Bijna, maar ik heb het toch maar gedaan  icon-smile-o

Eetbare bloemen uit de moestuin van restaurant ONE
Vervolgens werden we rondgeleid in de moestuin van restaurant ONE. Ik ben zo dol op eetbare bloemen, jij ook? Deze beauties stonden in de moestuin maar zijn intussen misschien al lang verwerkt in een prachtig gerecht. We krijgen uitleg over de honing die ook afkomstig is uit deze moestuin. Het is erg belangrijk voor (niet alleen ) de honing dat er voldoende insecten zijn. Meer daarover lees je hier. Op naar de volgende stop! We werden deze dag van locatie naar locatie gereden in verschillende Lexus auto’s bestuurd door chauffeurs van EuroBOB.

Doorkijkje bij Abdij Lilbosch Echt-Pey
De eerstvolgende stap was Abdij Lilbosch in Echt. Wat een mooie plek! Hier maakten we kennis met de Livar kloostervarkens.  Hier was ik nog nooit geweest hoewel ik oorspronkelijk uit Echt kom. Een bezoekje stond al lang op mijn (immense) bucketlist dus extra leuk dat dit op het programma stond! Bijzonder: op hetzelfde terrein leven enkele Cisterciënsermonniken.

Dierenwelzijn staat voorop voor de Livar varkentjes bij Abdij Lilbosch
Happy Livar varkentjes! Livar is een samentrekking van Limburgs varken. Deze varkens mogen lekker buiten lopen, lekker wroeten en hebben nog een krulstaart. De varkens worden met pijnstilling en verdoving gecastreerd. Het mag dan ook duidelijk zijn dat het dierenwelzijn voorop staat. Vlees van de Livar varkens heeft een 3 sterren beter leven keurmerk. Het vlees van de Livar varkens is vlees met een hoge kwaliteit en erg lekkere smaak mede dankzij de goede marmering van vet. Dat laatste mocht ik zelf ook proeven. Kijk maar eens mee naar de volgende gerechtjes.

gerechtje van Hans Kinkartz van l'Atelier uit Gulpen
Ik vertelde al dat we de hele dag getrakteerd werden op verschillende gerechtjes van de aanwezige JRE chefs? Nou, dit was bijvoorbeeld zo’n gerechtje. Ziet het er niet prachtig uit? Op de foto zie je een gerechtje dat ter plekke werd opgemaakt door Hans Kinkartz van l’Atelier uit Gulpen: asperge cremeux (wauw), korenaarasperge, Livar coppa,  Livar ham schuim van gekookte ham, daslookolie en crème van gerookte eidooier. Héél lekker!

gerechtje van Ralph Hermans van restaurant Rantrée uit Maastricht
Foto:  ook al zo’n lekker gerechtje met Livar: een asperge bonbon  met Livarhammousse  en peterselie olie gemaakt door Ralph Hermans van restaurant https://www.rantree.nl/Rantrée uit Maastricht. 

gerechtje van Ralph Hermans van restaurant Rantrée uit Maastricht
We werden godsgruwelijk verwend met allemaal lekkere gerechtjes. Ze waren allemaal heerlijk en het gerechtje van bovenstaande foto was 1 van mijn favorieten: Livar buikspek met gamba, wortel, dadel, tempeh, een koekje met lijnzaad en bak kut teh (bouillon). Een heerlijk fusion gerechtje bomvol umami van wederom Ralph Hermans. Bedankt Ralph, mijn bucketlijstje is na vandaag weer een stukje langer geworden en ik kom een keer bij Rantrée eten, dat staat vast  icon-smile-o

De asperges van Aspergetij
Tijd om weer in een van de vele mooi Lexus auto’s te stappen om naar alweer de volgende bestemming te zoeven: Aspergetij in Maarheeze. Fanatieke aspergeboer Jo teelt in dit Brabantse dorp zo’n 20.000 kilo per jaar als hobby (!) en levert o.a. de asperges aan sterrenrestaurant Bretelli in Weert. Het hele gezin draagt daar een steentje aan bij waardoor je van een heus familiebedrijf kunt spreken! De liefde voor asperges zit in het bloed want inmiddels is de derde generatie van de familie van Maaren besmet met de liefde voor het witte goud. We mogen zelf asperges steken en krijgen aansluitend een rondleiding in de professioneel verbouwde garage waar de asperges automatisch worden geselecteerd op klasse, geschild en tenslotte gesealed in de verpakking die je op bovenstaande foto ziet.

De asperges worden verkocht aan boffende buurtbewoners en aan de horeca. Verandering is echter de enige constante constateert de familie Van Maaren. Zoon Don ontwikkelde naast de reguliere verkoop dan ook een nieuw concept waarbij de asperges aan huis bezorgd kunnen worden (in Eindhoven en directe omgeving). Ook is recent een Aspergetij koelkast in een bedrijfsrestaurant geplaatst waarbij werknemers gedurende de hele dag verse asperges kunnen kopen. Het tij is gekeerd en dat komt niet alleen tot uiting in dit leuke nieuwe concept maar ook in de naam Aspergetij.

Begeleidende Weissburgunder Pinot Bianco
In de prachtige tuin van de gastvrije familie Van Maaren mogen we proosten met een koel glas van deze mooie weissburgunder. Een heerlijke frisse  verfijnde wijn die goed past bij asperges (tip!). Deze elegante wijn wordt toegelicht door een medewerker van Residence wijnen. Zij zorgen ook vandaag weer voor heerlijke begeleidende wijnen bij al die lekkere gerechtjes van de JRE chefs.

gerechtje van Jan Marrees van sterrenrestaurant Bretelli uit Weert
Deze wijn paste perfect bij dit verfijnde gerechtje van Jan Marrees van sterrenrestaurant Bretelli uit Weert. Kunstig dat aspergelint he? Ik heb al eens van een diner bij Bretelli mogen genieten en ook dit was weer heerlijk: kalfstartaar met piccalilly zoet-zuur, asperge, mozzarella mousse , tomatengelei, mosterdzaad, lavas vinaigrette en een wortel-karamelkoekje. Knap vind ik hoe de JRE chefs deze gerechtjes ter plekke voor ons verzorgen en ik geniet er ontzettend van. Wist je trouwens dat restaurant Bretelli eind dit jaar verhuisd? Houd deze facebookpagina in de gaten voor het laatste nieuws! Ik ben reuze benieuwd naar het nieuwe restaurant MARREES van Jan en Patricia Marrees, jij ook?

Swinckels brouwerijbezoek
Tijd voor alweer het laatste onderdeel van het programma: een Swinckels brouwerijbezoek! We krijgen een rondleiding waarbij ons wordt verteld hoe bier wordt gebrouwen.

Swinckels pilsener
Waaronder deze Swinckels superior pilsner. Waar we uiteraard van mochten proeven. Hoe vervelend.

gerechtje van Mathijs Jacobs van de Beejekurf uit Venray
En dat smaakt natuurlijk opperbest met weer zo’n lekker gerecht. Alweer een tartaar (ze moeten hebben geweten dat ik daar dol op ben of zo) dit keer van Mathijs Jacobs van de Beejekurf uit Venray. Mathijs combineerde deze rundertartaar met gerookt turfspek en hoe kan het ook anders gezien het thema van deze dag: asperges.  Er zat zelfs een gepocheerd eitje bij dit gerecht! Hoe Mathijs dat voor elkaar heeft gekregen ter plekke ben ik hem jammergenoeg vergeten te vragen. Ik hoef denk ik niet te vertellen dat ik zowat de hele dag heb lopen glimlachen? Met Mathijs heb ik nog kunnen praten over het schrijven recensies en het eventueel uiten van kritiek. Vind jij het makkelijk om kritiek te uiten in een restaurant of doe je dat moeiteloos?

gerechtje van Jermain de Rozario van de Rozario uit Helmond
Het laatste gerechtje is een eigentijdse uitvoering van aardappelsalade. Dat wil zeggen met zalmtartaar, gepofte quinoa, asperge en kerrie (wauw) ijs! Deze spannende smaakbom is van Jermain de Rozario van restaurant de Rozario uit Helmond. Een gerechtje waarvan je liefst het kommetje zou willen uitlikken als je dat met goed fatsoen zou kunnen… Na deze geweldige belevenis was het tijd om terug naar huis te gaan. Voor mij betekende dat retour Limburg, wat een bofkont ben ik toch… Ik ben natuurlijk een beetje bevooroordeeld maar wat is Limburg toch mooi, en lekker!

Ik wil iedereen die deze dag mede mogelijk heeft gemaakt hartelijk bedanken, het was vertruffelijk! De goodiebag trouwens ook!

Wil jij ook graag genieten van gastronomische JRE gerechtjes? 
Neem dan een kijkje op de website van JRE.
Van 4 tot en met 10 juni 2018 wordt de jaarlijkse JRE Jongerenweek georganiseerd. Hierbij krijgen jongeren van 25 jaar of jonger 50% korting op de menuprijs bij alle JRE restaurants binnen Nederland. Meer informatie over dit event is te vinden op https://www.jre.eu/nl/projecten/jre-jongerenweek

Benieuwd naar het verslag van de eerste JRE bloggersreis naar Zeeland? Lees hem hier.
Wil je niets Vertruffelijks missen? Volg me dan op social media!

Geniet ervan, Dagmar
Foto’s en tekst: Dagmar
Ik werd uitgenodigd voor deze persreis door JRE Nederland en schreef er dit artikel over. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

1 Reacties

  • Marie de Jonge

    28 januari 2021 at 9:31 am

    Bedankt voor het delen van deze culinaire ontdekkingstocht in Limburg en Brabant. Er leuk om deze lokale lekkernijen te zien. Ik vind het altijd goed wanneer restaurants seizoens,- of streekproducten gebruiken.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorig bericht Volgend bericht