Op culinair schattenavontuur in een Belgische supermarkt

4 december 2014Dagmar

Voor mij is het doen van de wekelijkse boodschappen een echt uitje. Op internet kwam ik zogenaamde ‘faux gras’ tegen, dit zou een volledig plantaardig en dus 100 % diervriendelijk alternatief zijn voor foie gras. En alleen verkrijgbaar in België. Nieuwsgierig besloten we om een bezoekje te brengen aan de dichtsbijzijnde grotere Belgische supermarkt. Het werd de Carrefour (een soort Albert Heijn) in Maaseik. De faux gras vonden we maar niet alleen dat. Het was leuk om deze buitelandse supermarkt te verkennen. En daarbij vielen ons zeker wat leuke dingen op die net weer anders zijn dan in Nederland. Omdat we het leuk vinden om dit met jullie te delen hebben we er een fotoverslag van gemaakt.

kwarteliberico

Een van de eerste dingen die ons opvallen is het veel bredere assortiment aan vlees en wild in het bijzonder. Kwartels zijn gewoon verkrijgbaar. Ook everzwijn en bosduif liggen in de schappen van de koeling. En wat leuk, ook vlees van het Iberico varken is hier gewoon verkrijgbaar. Ik weet me in te houden en niet de winkelwagen vol te laden.

brood

Op de broodafdeling staan naast voorverpakte brood en aanverwante zaken ook kunsstof reservoirs met hele broden. Dat heeft toch wat zo’n heel brood. Aangezien het zelfbediening is zoeken we een rustiek rond brood uit voor de lunch later.

verse vis

Naast een bijzonder vleesassortiment, heeft deze supermarkt ook een verse visafdeling. Bye Bye gebonden zijn aan marktdag of aan naar de stad moeten voor verse vis. Je kunt je verse zalm, zeebaars, kokkels, gamba’s, coquilles of wat dan ook gewoon hier kopen. Of hoe leuk: ‘een bootje vis’: een ovaalvormig ovenschaaltje met een variatie aan verschillende soorten vis in een mosterd-dille saus. Je ziet dit bootje links op de foto.

duckfat

In de koeling vind ik een potje duck fat, nu meen ik me te herrinneren dat ik ergens heb gelezen dat je hier heerlijke aardappeltjes in bakt. En dat het ook nog eens gezond is. Met andere woorden, we nemen het potje met eendevet mee : )

fauxgras1

We vinden ook waar we eigenlijk voor kwamen: de faux gras. Ik ben erg benieuwd hiernaar! Binnenkort ga ik  2 recepten hiermee uitproberen: een tarte tatin met faux gras en faux gras met chocolade en cacao omhuld. Truffels van faux gras dus. Lees hier mijn review van deze faux gras.

choco1 (2)

Wat ons verder opvalt is de enorme keuze uit..chocolade! Ben je een chocoholic, dan moet je hier echt een keer naartoe. Op het eerste oog telt alleen het merk Cote d’or alleen al veel meer smaken en variaties dan we in Nederland ooit hebben gezien. Op zich niet vreemd, want het is een Belgisch merk. Ook spotten we chocolade met stevia!

tafel

Dat de Belgen van lekker eten houden is ons ondertussen wel duidelijk. Richting schappen met huishoudspullen treffen we een selectie met wegwerp tafeltextiel, servetten enzovoort. En in meerdere kleuren en motieven. Leuk en handig.

kantenklaar

De kant-en-klaar maaltijden zien er hier beter uit. De prijs is er ook wel naar. Het ziet er in elk geval aantrekkelijk uit voor kant-en-klaar vinden we allebei.

Verder kun je hier ook terecht voor een ruime keuze aan kookboeken. En dan dus met name Belgische kookboeken. Een ander assortiment dan in Nederlandse supermarkt of boekhandel dus. Superleuk om deze te ontdekken!
ambiance
Verder ontdek ik een Belgisch foodtijdschrift dat zichzelf omschrijft als het sterrenmagazine voor de hobbykok: Culinaire ambiance  Er staan inderdaad wat meer high-end gerechten en recepten in. Met dan wel weer een bier special. Leuk die gastronomische benadering van bier.  Het is weer eens wat anders dan de Foodies en de Delicious. Hoewel ik die ook erg leuk vind om te lezen.

Conclusie: ik vond de Belgische supermarkt qua andere dingen en assortiment leuker dan verwacht. Het was een leuk uitje dat nog weleens herhaald gaat worden. Binnenkort ga ik ook eens een kijkje nemen in een Duitse supermarkt. Dat is wel zo leuk als beiden landen direct grenzen aan de provincie waar je woont : ) Zo dichtbij, en in de accenten volkomen anders. Als je ook in de buurt van de grens woont en boodschappen doen leuk vindt, is dit misschien ook een leuk uitje  voor jou? Voor mij is wel duidelijk geworden dat de Belgen weten wat lekker is!  icon-smile-o

untitled-166

NB: benieuwd naar mijn indruk van de faux gras, het alternatief voor foie gras waarvoor ik een bezoekje bracht aan de Carrefour? Klik hier.

Foto’s en tekst: Dagmar
Op culinair schattenavontuur in een Belgische supermarkt

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorig bericht Volgend bericht