Online olijfolie proeven met Olicious

20 maart 2021Dagmar
Blog post

‘Zou je het leuk vinden een keer aan een online olijfolie proeverij deel te nemen?’ vroeg Mark Lemmens van Olicious me onlangs. Daar hoefde ik niet lang over na te denken want ik ben dol op dit gouden goedje en gebruik het dagelijks. Graag vertel ik je meer over deze leuke en leerzame online workshop olijfolie proeven!

Een wijnproeverij is natuurlijk een hartstikke leuk culinair uitje, maar olijfolie proeven is natuurlijk ook hartstikke leuk en interessant!

Op een dinsdagavond in maart sluit ik via Zoom om onder begeleiding van Mark (eigenaar Olicious) die een passie heeft voor kwalitatieve goede Italiaanse olijfolie meer te leren over het vloeibare goud. Uiteraard wordt er ook geproefd. Van tevoren heb ik een pakketje met proefformulieren en olijfolie samples voor vanavond thuisgestuurd gekregen.

Dit is Mark Lemmens, eigenaar van Olicious. Mark heeft een passie voor heerlijke Italiaanse olijfolie van mooie kwaliteit en deelt deze met ons tijdens de online proeverij.

De online proeverij duurt ongeveer 2 uur en wordt afgewisseld met luisteren, ruiken en proeven. Als groepje wisten we unaniem de olijfolie met een defect te herkennen en ook welke olijfolie afkomstig was uit de supermarkt. Erg leuk!

Zonder verder teveel inhoudelijk te verklappen hebben we van Mark handige informatie en tips gekregen hoe je aan de hand van een etiket op een fles olijfolie kunt interpreteren met wat voor olijfolie je van te doen hebt, waar kwaliteit van afhangt en tips voor foodpairing met extra virgine olijfolie . Mark vertelt ons allemaal leuke en belangrijke dingen zoals hoe je olijfolie het beste kunt bewaren zodat hij lekker blijft en geeft handige tips voor het kiezen van een kwalitatief goede olijfolie. En we komen leuke olijfolie weetjes te weten. Wist je bijvoorbeeld dat Spanje het Europese land is waar de meeste olijfolie wordt geproduceerd? Voor de oplettende lezer: Italiaanse klinkende olijfolie kan dus net zo goed afkomstig zijn uit Spanje šŸ™‚

Nederlanders consumeren gemiddeld trouwens maar 1 liter olijfolie per jaar. Daar stond ik van te kijken los van dat mijn persoonlijk gemiddelde aanzienlijk hoger ligt. Immers, het aantal onverzadigde vetten (de goede vetten) in olijfolie is een stuk hoger dan gemiddeld bij (harde) boter en andere vetstoffen het geval is. Daarmee is olijfolie een betere keuze volgens het voedingscentrum.

Daarnaast werden ook onze zintuigen flink geprikkeld, want ruikt olijfolie A fruitig, kruidig, meer citrusachtig of juist nootachtig? En als hij fruitig ruikt, doet de geur je dan denken aan bijvoorbeeld appel of banaan? Om maar even een voorbeeld te geven. Bij het in kaart brengen van de smaak worden we uitgedaagd om de desbetreffende olijfolie vervolgens onder te verdelen qua fruitigheid/intensiteit, zoet, bitter, scherpte en andere smaken. Leuk!

Nog niet zo makkelijk om te beschrijven wat je ruikt vond ik maar wel een hartstikke leuke oefening. Net zoals bij wijnproeven! Wist je trouwens dat olijfolie veelal in de blauwe glaasjes wordt gedaan zoals Mark hier vast heeft? Daarmee kun je de kleur niet zien en je daardoor laten beĆÆnvloeden. De kleur zegt namelijk feitelijk nog niets…

Olijfolie proeven heeft wel wat weg van wijn proeven vind ik. Je krijgt handvaten voor het in kaart brengen van een olijfolie en leuk daarvan vind ik dat je daarmee ook weer wat meer inzicht kan krijgen wat voor olijfolie je lekker vindt. En dat maakt het kopen van een olijfolie die past bij jouw smaakvoorkeuren dan ook weer leuker en makkelijker!

Mijn smaakfavoriet van de avond was overigens de Vargnano monocultivar: een robuuste olijfolie met een mooie evenwichtige smaakbalans. Deze monocultivar (gemaakt van 1 soort olijven) extra vergine olijfolie wordt gemaakt van de Nostrana di Brisighella olijf, die alleen in Emilia-Romagna voorkomt. Deze olie won onlangs een gouden medaille tijdens de gerenommeerde NYIOOC World Olive Oil Competition. Geen wonder dus dat dit mijn favoriet is. Je begrijpt, ik heb deze besteld :).

Leuk en leerzaam om tijdens de olijfolie proeverij te kunnen proeven hoe een echt kwalitatief goede olijfolie kan smaken. Op de foto zie je o.a. mijn favoriet van de avond: de Vargnano!

Als je graag meer wilt weten over olijfolie dan raad ik je de online proeverij van harte aan. Mark heeft een duidelijke passie voor olijfolie en die komt mooi over. Extra leuk dat je deze proeverij gewoon online kunt doen, een extra leuke break in deze bijzondere periode waarin we veel tijd thuis doorbrengen. Mark heeft trouwens over het ontstaan van Olicious een uitgebreid verhaal geschreven, erg leuk om te lezen.

Bedankt voor de leuke en leerzame proeverij Mark!

Wil jij ook deze leuke online olijfolie proeverij bijwonen?
Neem dan contact op met Mark via:

Olicious
Website: www.olicious.nl
E-mailadres: mark@olicious.nl

Kosten: ā‚¬ 37.50 per persoon

Wil je niets Vertruffelijks missen? Volg Vertruffelijk dan op social media!

Geniet ervan, Dagmar

Tekst: Dagmar
Foto’s: via Mark Lemmens
Ik werd uitgenodigd om deze proeverij bij te wonen en vond dit zo leuk dat ik er dit artikel over schreef. Lees voor meer informatie mijn disclaimer

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorig bericht Volgend bericht