Oesters met citroen sabayon

9 december 2017Dagmar
Blog post

De hele week heb ik me zitten verheugen op de Zeeuwse platte oesters van Prins & Dingemanse die ik toegestuurd zou krijgen! Ik heb nog niet eerder met verse oesters gewerkt en stond te popelen om er mee aan de slag te gaan. De oesters openen was geen probleem dankzij een heel handig filmpje van Albert Heijn. Van Mayke -eigenaresse van delicatessenzaak Déli-Verte- kreeg ik de tip om de oesters te combineren met peper en/of citroen sabayon. Een sabayon is een schuimige saus van opgeklopte eierdooiers die ik naast vers citroensap ook nog verrijkte met oesterwater, champagne, een ietsjepietsje witte peper en wat blokjes roomboter. Want oesters eet je ten slotte niet elke dag! En omdat we vlak voor de feestdagen zitten mag het best een beetje decadent zijn, toch? De oesters ‘Plate de Zélande’ van Prins & Dingemanse waren heerlijk! Licht zilt met een aangenaam verfijnde smaak. Het oesterwater, de citroen, champagne, roomboter en een snufje witte peper haalden deze heerlijke smaken fantastisch op. Toen ik ze proefde met erbij een glaasje champagne slaakt ik een tevreden zucht. Ik ben geloof ik een oesterliefhebber geworden. Het recept deel ik dan ook graag met je!

Oesters met citroen sabayon
Oesters met citroen sabayon
Als je van de pure smaak van oesters houdt dan is deze citroen sabayon een echte aanrader. Deze saus overheerst niet maar haalt de zilte en verfijnde smaak van de oesters juist op. 

Ingrediënten voor oesters met citroen sabayon
(voorgerecht voor 4 personen)
12 Zeeuwse platte oesters (verkrijgbaar tot eind april/begin mei bij de visspeciaalzaak)
voor de citroen sabayon
1 eetlepel gezeefd oesterwater
2 eierdooiers
2 theelepels vers citroensap
2 eetlepels champagne
een snufje gemalen witte peper
1 theelepel ongezouten roomboter in zeer kleine blokjes gesneden

Verder heb je een diep bord met flink wat ijsklontjes, een oestermes, een theedoek of oesterhandschoen nodig
Eventueel kun je het bord met oesters nog garneren met wat citroenpartjes als je dat wil. Dat ziet er extra mooi uit.

Oesters met citroen sabayon recept
1. De oesters schoonmaken ervaar je als je het nog nooit heb gedaan misschien als een tricky klusje. Ik had nog nooit oesters opengemaakt maar dat lukte me prima met dit handig filmpje van allerhande. Je kan natuurlijk ook je visboer vragen om ze voor je open te maken en los te snijden.  Als je ze zelf openmaakt: vang het oestervocht op en zeef het met behulp van een fijn zeefje. Zo verwijder je gruis dat bij het openen misschien is vrijgekomen. Ik spoelde de losgesneden oester ook nog even af met wat koud water om dezelfde reden. Misschien maak ik door dit te typen de oestergoden boos maar ik hoop dat ze me dat als beginneling vergeven. Want gruis, dat wilde ik toch echt niet!

2. Zet het bord met ijs klaar en leg daarin de schoongemaakte oesters in de schelp. Ondertussen kun je aan de slag met de citroen sabayon met champagne.

3.  Breng een bodempje water tegen de kook aan. Klop de eierdooiers met het citroensap, oesterwater en champagne in een hittebestendige kom. Kies een kom die goed aansluit op de pan. Zet de kom op de pan met het hete water. De kom moet goed aansluiten, anders kun je je branden aan de stoom. De kom dient het water niet te raken. Dan wordt de temperatuur te hoog en dan stollen je eigelen, en dat is niet de bedoeling.

4.  Klop het mengsel ononderbroken totdat er een lichtgele en schuimige sabayon ontstaat. Het beste gebruik je hiervoor een garde. Klop in achtvorm vanuit je pols. Je kunt ook een handmixer gebruiken.

5. De sabayon is klaar als er een dikke, luchtige en schuimige massa is ontstaan die lichtgeel van kleur is en aan de garde blijft hangen. Onder in de kom mag geen rauw eigeel meer zitten. Haal de kom van het vuur er roer de klontjes roomboter door de saus. Kruid met het snufje witte peper.

6. Lepel wat citroen sabayon over de oesters en serveer meteen.

Oesters met citroen sabayon
En als je dan toch deze zalige oesters op tafel tovert serveer er dan champagne bij en waan je even net zoals mij in de zevende hemel. Champagne vond ik er heerlijk bij!

Wil je niets Vertruffelijks missen? Volg me dan op social media!

Geniet ervan, Dagmar

Bereiding, foto’s en styling: Dagmar
NB: de oesters zaten in een speciale foodybox die ik in ontvangst mocht nemen. Ik besloot ze te gebruiken in dit recept. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

1 Reacties

  • Jolanda Hurenkamp

    13 januari 2018 at 4:38 pm

    Ik heb de oesters en een oestermes al in huis! Gister heeft de visboer het openmaken van een oester voorgedaan. Vanavond ga ik dit gerecht maken. Ik heb nog nooit oesters opengemaakt dus ben heel benieuwd….

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorig bericht Volgend bericht