Miso karamelsaus

14 maart 2019Dagmar
Blog post

Fan van salted caramel saus? Move over salted caramel, here comes miso karamel! Na heel wat seizoenen Masterchef Australia ben ik helemaal gefascineerd door de heerlijkste gerechten die ik voorbij zag komen met miso. Ik heb er al heel wat experimentjes met miso opzitten, maar dan met name in hartige gerechten. En heel eerlijk kon me dat niet zo bekoren (recepttips zijn welkom!). Totdat ik bij wijze van experiment miso combineerde met een zoet recept, namelijk een makkelijke maar lekkere karamelsaus. Wat ont-zet-tend lekker! Ik moest me inhouden de saus niet al lepelend helemaal naar binnen te werken. Dat lukte tenauwernood. Uit veiligheidsoverwegingen en zelfbehoud, maar ook met enige spijt heb ik hem maar snel cadeau gedaan! Ik begreep ineens het gevoel waarmee Benny Neyman ooit zong ‘waarom fluister ik jouw naam nog’…

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is untitled.jpg
Door wat miso en kaneel toe te voegen aan de karamelsaus stijgt hij tot een hele andere level. De smaak wordt dieper, rijker, voller, kortom lekkerder! Ook de toevoeging van wat kaneel zorgt voor een soort van wauwfactor. Het mag duidelijk zijn, over deze saus ben ik erg enthousiast! Nou ja, voor het geval dat het nog duidelijk was wilde ik daar geen misverstanden over later bestaan  icon-smile-o  Er is eigenlijk nog een belangrijke vraag die ik aan Tony Chocolonely wil stellen: wanneer komt er een chocolade reep met miso karamel?


Ingrediënten voor miso karamelsaus
(voor ongeveer 250 ml miso karamelsaus)
150 gram lichtbruine basterdsuiker
100 gram roomboter
5 eetlepels room
1 theelepel shiro miso (ook wel bekend als witte miso, ondanks de lichte roestbruine kleur)
een snufje gemalen kaneel
een snufje zout

Miso karamelsaus recept
Verwarm de boter, suiker en room al roerend met een garde in een pannetje. Laat de karamelsaus 1-2 minuutjes zachtjes doorkoken of totdat de suiker is opgelost. Haal het pannetje van het vuur en laat 5 minuten afkoelen. Roer de miso door de karamelsaus en breng de saus op smaak met een snufje gemalen kaneel en een klein snufje zout. Je miso karamelsaus is nu klaar.

Laat je het me weten als je iets vertruffelijks hebt gemaakt hier op de website of op social media? Vind ik superleuk!
Wil je niets Vertruffelijks missen? Volg me dan op social media!

Geniet ervan, Dagmar

Bereiding, foto’s en styling: Dagmar

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorig bericht Volgend bericht