Met mes & stokjes kookboek review + winactie

24 oktober 2021Dagmar
Blog post

Vorig jaar mocht ik bij Mascha Lammes en Ronald Giphart thuis aanschuiven voor een lunch ter gelegenheid van het verschijnen van hun gezamenlijke kookboek ‘De wereld thuis’. Een heerlijk kookboek waar ik regelmatig iets uit kook! ‘Met mes & stokjes’ is het nieuwste kookboek dat Mascha heeft geschreven. Ik vind het dan ook erg leuk om haar nieuwste kookboek te reviewen en in dit artikel vertel ik je er graag meer over! Plus je kan kans maken om 1 exemplaar te winnen. Lees snel verder!

Over Mascha Lammes
Bourgondiër Mascha houdt van knallende smaakcombinaties en schreef verschillende kookboeken, al dan niet samen met wederhelft Ronald. Haar recepten moeten voor Mascha door de ‘makkelijk te maken-toets’ heen komen. ‘Met mes & stokjes’ bevat superleuke internationale (comfort food) gerechten en is het vervolg op ‘De wereld thuis’.

Het met mes en stokjes kookboek

In het met mes & stokjes kookboek uitgegeven door Thomas Rap zijn ruim 70 recepten opgenomen. Het gros van de benodigde ingrediënten zijn makkelijk verkrijgbaar in de supermarkt en de recepten zien er overzichtelijk en makkelijk te maken uit. Er zijn vele leuke recepten in het kookboek te vinden zoals bang bang chicken (pittige Chinese kip die je te lijd gaat met een deegroller, vandaar de naam) , sabich (een geweldig lekker broodje met gefrituurde aubergine) en fried buttermilk chicken (gefrituurde kip in een knapperig krokant korstje). Patisserie is wat minder Mascha’s ding, dus zoete recepten vind je in mindere mate in met mes & stokjes. ‘Met mes & stokjes’ is speels ingedeeld in de categorieën met mes & vork, met een lepel, met stokjes, met je handen en in een glas. Net weer even anders en origineel!

In het kookboek zijn recepten voor (tevens wat onbekendere) gerechten opgenomen die Mascha en haar gezin het allerliefste eten. De toelichtingen bij de recepten bevatten verrassende weetjes, al dan niet doorspekt met de nodige humor a la Mascha en persoonlijke anekdotes. Ook staat leuke achtergrondinformatie opgenomen over heerlijke smaakmakers zoals bijvoorbeeld tomatenpuree, mosterd, mayonaise en gecondenseerde melk. Ik zat hier al lezend glimlachend van te genieten. Erg leuk! In het kookboek zijn mooie sfeer- en foodphoto’s te vinden, die het allemaal net even wat speelser, nonchalant en persoonlijker maken. Dat past (schat ik in) helemaal bij de stijl van Mascha.

Een van de gerechten die ik onmiddellijk heb gemaakt uit ‘Met mes & stokjes’ is deze çilbir: gepocheerde eieren, Griekse yoghurt met kruiden en een pittige chili botersaus met o.a. die lekkere aleppo peper. Ont-zet-tend lekker! Mascha houdt net zo van smaakknallers als ik. Jij ook?

Kortom
Het ‘Met mes & stokjes’ vind ik opnieuw een leuk kookboek bomvol heerlijke internationale gerechten waar je meteen trek van krijgt. Ook leuk als cadeau en een leuke en onderscheidende aanvulling in het kookboeken assortiment. Het kookboek kost ongeveer €29.99.

Meer weten of kopen?
Het met mes & stokjes kookboek is verkrijgbaar bij o.a. bol.com.

Winactie
Wil je kans maken om 1 exemplaar van dit leuke kookboek te winnen? Laat dan hieronder in een reactie weten welk recept uit ‘Met mes & stokjes’ jij als allereerste zou willen proeven. Je kunt tot 31 oktober 2021 meedoen. Ik kies degene met de leukste reactie tot winnaar. Vanwege praktische overwegingen kunnen alleen inwoners van Nederland meedoen aan deze winactie. De winnaar krijgt per e-mail persoonlijk bericht. Als ik binnen 3 dagen na het versturen van deze mail geen reactie heb mogen ontvangen kies ik een andere winnaar. Leuk dat je meedoet, succes!

De winactie is afgelopen. Meedoen is niet meer mogelijk.

Wil je niets Vertruffelijks missen? Volg Vertruffelijk dan op social media!

Geniet ervan, Dagmar

Tekst: Dagmar

Ik mocht een recensie exemplaar ontvangen van dit kookboek om te reviewen. Dit artikel bevat affiliate links. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

9 Reacties

 • Wendy Bor

  24 oktober 2021 at 8:35 pm

  Ik ben wel erg benieuwd naar het lievelingsgerecht van de schrijfster zelf!

 • Sophie

  25 oktober 2021 at 7:19 am

  Hoi! Ik zou graag de Bang Bang Chicken willen proberen! Elke keer als ik iets over het boek lees of hoor dan hoor ik Bang Bang Chicken! Ook in de podcast van Ronald Giphart kwam het voorbij, al hij gaf er weer een hele andere betekenis aan..! Heel erg benieuwd naar.

 • Daphne Kitzen

  25 oktober 2021 at 10:19 am

  Oehh het water loopt me al in de mond bij het zien van de foto 🤤
  Ik denk dat ik vooraan zou beginnen en elke week een nieuw recept uit zou proberen. Want dit wil je toch allemaal proeven!
  😍 WINNEN…WINNEN…WINNEN 😍

 • Marianne

  25 oktober 2021 at 5:48 pm

  Ik probeer een index te achterhalen van Met mes & stokjes. Helaas is er vrijwel niets te vinden welke recepten er in staan. In onze plaatselijke boekhandel hebben ze hem niet.
  Haha, wat ben ik nieuwsgierig!
  Welke recepten ik dan als eerste wil maken? Dat zal worden op de manier, net hoe mijn pet staat. De enen dag heb je meer zin in iets anders dan de andere dag. Weer een andere dag kan je niet kiezen en gaan we voor een blinde keuze. Gewoon één van de pubers blind een pagina nummer laten noemen en het lot bepaald.
  Deze lekkerbek is altijd in voor iets nieuws, dus het lot laten bepalen is de manier om iets verrassends op tafel te krijgen.

  IK ben in ieder geval erg nieuwsgierig naar het boek!

 • Anne

  25 oktober 2021 at 6:57 pm

  Wat ziet die çilbir er heerlijk uit! Die zou ik heel graag eens maken!
  Net als de sabich, als dat er net zo lekker uit ziet als de çilbir krijg ik mijn vriend hopelijk eindelijk overtuigd om wél aubergine te eten!
  En de bang bang chicken & fried buttermilk chicken want kip is áltijd goed.🤩
  En en en.. Ik ben ook wel heel benieuwd naar die onbekende recepten..
  Kortom, ik kan weer eens niet kiezen dus ik ga heel hard duimen dat ik al deze gerechtjes binnenkort mag koken uit dit boek! 🍀🤞🏼

 • Agnes van Son

  25 oktober 2021 at 8:44 pm

  Een paar weken geleden kwam ik dit boek met die pakkende titel voor ‘t eerst tegen op Instagram. De mooie foto’s, de schrijfstijl maar ook de anders dan andere recepten waren voor mij een reden om dit boek op mijn “wilikhebben”lijstje te zetten! Je vraag welk gerechtje ik als eerste ga maken is ‘n lastige🤔 Ik denk de fried buttermilk chicken maar het zou ook zomaar die çilbir kunnen zijn… beetje ‘t kip en ‘t ei verhaal 🤗🤗🤗

 • Perebooms Esther

  26 oktober 2021 at 9:46 am

  Je stukje maakt me wel heel nieuwsgierig, de titel trouwens ook! Welk recept is moeilijk te zeggen. Ik vind het niet terug. Maar hier koken we vanuit alle werelddelen dus dat komt vast goed. Ik ben al helemaal benieuwd naar de achtergrond informatie! Of ik ook moet glimlachen.

 • Anna

  28 oktober 2021 at 10:47 am

  bang bang chicken klinkt grappig, ik ben wel benieuwd naar dit gerecht.
  vanwege de naam hoop ik maar dat de kinderen het ook eten omdat ze het grappig vinden

 • Sharon

  30 oktober 2021 at 12:33 pm

  Heel benieuwd naar de Chem chep nuong mo hanh! Want dol op mossels en de Vietnamese keuken!
  Maar het gehele boek lijkt mij fantastisch dus ik doe graag mee aan de actie!

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorig bericht Volgend bericht