Marokkaanse zalm met tomaten en tagliatella

17 mei 2014Dagmar

De Marokkaanse keuken kent zowel Mediterraanse als Arabische invloeden. De keuken heeft vaak uitgesproken zoete smaken die zeer de moeite waard zijn een keer te proeven. Wat dit gerecht typisch Marokkaans maakt zijn de met rietsuiker en oranjebloesemwater gekonfijte tomaten in combinatie met tagliatella met rozijnen en de Marokkaanse marinade (chermoula). Het maken van de tomaten is wat bewerkelijk en tijdrovend maar kan prima van te voren worden voorbereid en is de moeite waard. Met konfijten wordt het conserveren van bijv. fruit in suiker bedoeld. Voorbeelden van andere gekonfijte producten zijn jam en Turks fruit.  Een leuk gerecht om gasten voor te zetten. En lekker om te proberen als je van nieuwe smaken ontdekken houdt.

Ingrediënten voor 2 personen
Voor de gekonfijte tomaten
500 gram tomaten
1/2 oranjebloesemwater
40 gram rietsuiker
snufje saffraan
1 eetlepel milde olie
1/2 theelepel kaneel

Voor de tagliatella
1 pak verse tagliatella
2 eetlepels gewelde rozijnen
1 pak Heinz tomatenfritto
1/2 pakje (soja)room

Voor de Marokkaanse zalm
2 zalmfilets
Voor de marinade: 1 teentje knoflook, snuf zeezout, 1/2 ingemaakte citroen, 1 eetlepel verse koriander, 1 eetlepel verse peterselie, snuf cayennepeper, 1 eetlepel milde olie, 1/2 theelepel paprikapoeder, snuf komijn, 3 eetlepels citroen- of limoensap.

En zo maak je de Marokkaanse zalm met tomaten en tagliatella

Bereiding gekonfijte tomaten
1. Verwarm de oven voor op 100 graden.
2. Blancheer de tomaten ongeveer 2 minuten. Doe de tomaten in een kom ijswater. Ontvel de tomaten (als je een kruisje insnijdt waar de steel heeft gezeten gaat dit heel makkelijk). Snijd elke tomaat in 4 gelijke delen. Verwijder de pitjes.
3. Marineer de tomaten met de rest van de ingrediënten en bak de tomaten in een braadslee of bakblik gedurende ongeveer 2 uur in de oven. Laat afkoelen.

Bereiding tagliatella
1. Breng een ruime pan water met wat zout aan de kook. Verse tagliatella heeft een zeer korte kooktijd (ongeveer 3 minuten of volg de aanwijzingen op de verpakking. Begin dus al met de zalm te grillen voordat je de tagliatella gaat bereiden.
2. Kook de tagliatella en houd bij het afgieten een klein koffiekopje kookvocht achter. Doe de gare pasta met het kookvocht terug in de pan en zet de pit uit. Voeg de tomatenfritto en (soja)room toe. Roer de gewelde rozijnen onder de pasta.

Bereiding Marokkaanse zalm
1. Maak de marinade voor de zalm door alle ingrediënten hiervoor te pureren in een keukenmachine.
2. Marineer de zalm.
3. Grill de zalmfilets op middelhoog vuur (ongeveer 6-8 minuten) totdat ze goudbruine strepen hebben.

Schep wat tagliatella op een bord. Schep er wat gekonfijte tomaatjes op, en voeg als laatste de zalmfilet toe. Garneer eventueel met wat verse koriander.
Marokkaanse zalm
Lijkt dit je een lekker recept? Dan zijn deze speculaasrotsjes misschien ook wat voor je.  Of heb je meer zin in lekkere tiramisu? Of neem eens een kijkje in de receptenindex.

Wil je geen updates van Vertruffelijk missen? Like Vertruffelijk dan op facebook!

untitled-166
Bereiding, foto’s en styling: Dagmar

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorig bericht Volgend bericht