Marokkaanse lamsbout met quinoa, dadels en rozijnen

17 mei 2014Dagmar

Laatst belanden m’n man en ik in een Turkse supermarkt op zoek naar lamsvlees, oranjebloesemwater en ingemaakte citroenen. Het was een heuse ervaring. Op de vraag “Heeft u ook lamsbouten?”  tovert de slager bij wijze van antwoord een heel lam tevoorschijn, dat hij met een soepele zwaai op de toonbank van de koelvitrine legt. Met een vriendelijke glimlach wordt gevraagd hoeveel kilo we wensen. Voor onze neus wordt de gevraagde hoeveelheid afgemeten, gesneden en gezaagd. Dat hebben we nog niet eerder meegemaakt. We willen ook graag nog wat lamsgehakt meenemen maar dat ligt niet kant-en-klaar in de vitrine. Geen probleem. Ter plekke wordt van een stuk lamsvlees gehakt voor ons gedraaid. Dat nemen we mee om een keer lamskebabs mee te maken. Met het vlees en de rest van de gewenste en gevonden ingrediënten keren we naar huis om ons voor te bereiden op een multicultureel hip zondags maal. Dit is een typische maaltijd om op zondag te maken als je alle tijd hebt. De geuren die door het huis trekken als deze lamsbout in de oven staat zijn heerlijk. De quinoa, dadels en rozijnen passen perfect bij het zoete lamsvlees. Zondags eten nieuwe stijl?

Dit heb je allemaal nodig voor 4 personen
Voor het lamsvlees
1,5 kilo lamsbout
2 tenen knoflook
1 theelepel paprikapoeder
snuf cayennepeper
1/2 theelepel gemalen zeezout
1 theelepel komijn
1 theelepel gemalen koriander
1 theelepel gemalen zwarte peper
een kneep vloeibare boter

Voor de quinoa
1,5 beker quinoa
10 dadels, ontpit, in 4 stukjes gesneden
1,5 koffiekopje in water gewelde rozijnen

untitled-403
 Deze lamsbout met Marokkaanse marinade smaakt heerlijk! Foto: Dagmar

En zo maak je deze Marokkaanse lamsbout met quinoa, dadels en rozijnen
Bereiding lamsvlees
1. Marineer minimaal 4 uur van te voren het lamsvlees door een marinade te maken voor het lamsvlees door alle ingrediënten hiervoor fijn te malen in een keukenmachine. Maak met een scherp mesje ongeveer 15 inkepingen in de lamsbout (aan de kant met de vetlaag) en smeer de lamsbout stevig in met de marinade. Leg de lamsbout afgedekt in de koelkast tot gebruik.

2. Verwarm de oven 30 minuten voor op 220 graden. Leg de lamsbout met de vetlaag naar boven in een ovenschaal en plaats deze in de oven gedurende 15 minuten. Stel na 15 minuten de temperatuur bij naar 200 graden gedurende 45 minuten. Bedruip gedurende de baktijd ongeveer 2 keer met het braadvocht. Als de lamsbout te bruin wordt (check dit tussentijds even), leg dan eventueel wat aluminiumfolie erop.

3. Laat na de baktijd ongeveer 20 minuten rusten. Het vlees heeft dan even de tijd te ‘ontspannen’, het vlees blijft daardoor lekker mals en sappig. Ondertussen kun je de quinoa bereiden.

Bereiding quinoa
1.  Breng zodra je het lam uit de oven haalt ruim water aan de kook voor de quinoa. Voeg de quinoa toe aan het kokende water, kook gedurende 12 minuten.

2. Snijd ondertussen de dadels in stukjes en wel de rozijnen in warm water.

3. Giet de quinoa af, meng de dadels en de rozijnen  en dien op met het lamsvlees. Natuurlijk ook lekker met traditionele couscous.

Serveertips: Lekker met Turks brood, partjes citroen en verse munt.

Wil je geen updates van Vertruffelijk missen? Like Vertruffelijk dan op facebook!

Lijkt dit je een lekker recept? Dan is deze lekkere spread van paprika met feta misschien ook wat voor jou. Of wat dacht je van deze heerlijke lasagna met zalm, mozzarella en crème fraîche? Of neem eens een kijkje in de receptenindex voor nog meer lekkere recepten, klik hier.

untitled-166

Supermarkt Ucar: http://www.ucarsupermarket.be/

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorig bericht Volgend bericht