Limburgse koude visschotel

20 april 2021Dagmar
Blog post

Met dit familierecept maak je een heerlijke Limburgse koude visschotel met o.a. makreel. Deze Limburgse koude schotel met vis i.p.v. rundvlees staat bij ons op tafel als we iets te vieren hebben en is gebaseerd op de koude schotel van mijn vader. De basis zijn gekookte geprakte aardappelen die je op smaak brengt met makreel uit blik, rauwkost, zilveruitjes, erwtjes en mayonaise. Een soort huzarensalade dus. Meestal wordt het gerecht gegarneerd en geserveerd op een mooie schaal. Wij weten er graag varkensrollade of beenham met roomsaus, een salade en stukjes warm stokbrood bij. Voor ons is dit echt een feestje!


Deze koude schotel is een typisch Limburgs gerecht. Mijn recept is gebaseerd op dat van mijn vader, en zijn recept weer op dat van zijn moeder. Een echte klassieker in onze familie dus. Voor ons horen gevulde eieren ook echt bij koude schotel. Superlekker! Deze Limburgse koude visschotel staat bij speciale gelegenheden steevast op tafel bij ons. Ik vind het dan ook leuk om het recept met je te delen!

Ingrediënten voor Limburgse koude visschotel
(voor ongeveer 2 kilo koude schotel)
1 kilo aardappelen
250 gram makreel in olie uit blik (uitgelekt)
180 gram uitgelekte zilveruitjes + 2 eetlepels vocht
180 gram uitgelekte erwtjes uit blik
180 gram Kuhne cocktail salade zoetzuur uitgelekt (glazen pot)
12 eetlepels Zaanse mayonaise
2 theelepels ketchup
peper en zout

Om te garneren naar wens, bijvoorbeeld
cherrytomaatjes
gevulde eieren
augurkjes
garnaaltjes
gerookte zalm of zalm uit blik
toefjes mayonaise (tip, gebruik een tube mayonaise)
slabladeren
schijfjes radijs
asperge hamrolletjes

Ook erg lekker erbij: deze zelfgemaakte whisky cocktailsaus en sauce verte.

Limburgse koude visschotel recept
1. 
Schil de aardappels en snijd ze in gelijke stukken. Kook ze gaar in ruim gezouten water. Giet ze af en laat ze licht afkoelen. Prak ze fijn met de mayonaise, ketchup en het vocht van de zilveruitjes.

2. Voeg de vis, erwtjes, rauwkost en zilveruitjes toe en meng goed. Kruid naar wens met peper en zout. Bewaar de koude schotel een nacht goed afgedekt in de koelkast om de smaken goed te laten intrekken.

Garneer de koude visschotel de volgende dag naar wens en serveer hem meteen.

Laat je het me weten als je iets vertruffelijks hebt gemaakt hier op de website of op social media? Superleuk!
Wil je niets Vertruffelijks missen? Volg Vertruffelijk dan op social media!

Geniet ervan, Dagmar


Bereiding, foto’s en styling: Dagmar

2 Reacties

  • Alda Hermes

    21 april 2021 at 10:38 pm

    Wat leuk um kaw sjotel te make mèt vès in plaats vaan soppevleis.
    Gaon diech probeer.

    1. Dagmar

      22 april 2021 at 8:57 pm

      Leuk Alda, bin benuujt wesse d’r vaan vunsj 🙂

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorig bericht Volgend bericht