Limburgs zuurvlees recept

26 oktober 2014Dagmar
Blog post

Ben jij ook zo dol op Limburgs zuurvlees? Wil je het een keer zelf maken? Met dit Limburgs zuurvlees recept maak je deze heerlijke zoet-zure stoofpotje met rundvlees lekker zelf. Superlekker met frietjes, appelmoes en mayonaise! Deze stoofschotel smaakt zoet-zuur smaakt dankzij de marinade in azijn en wijn en breng je daarna verder op smaak met o.a. peperkoek en appelstroop. Ideaal Limburgs verjaardags eten! 

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is untitled-536.jpgFoto: zelfgemaakt Limburgs zuurvlees. Als Limburgse mag dit recept natuurlijk niet ontbreken op vertruffelijk! Wij eten het graag in het weekend en met verjaardagen. Het is een absoluut favoriet en ideaal gerecht om te maken als je veel eters hebt.

Limburgs zuurvlees recept
Limburgs zuurvlees smaakt heerlijk met frietjes. Lees hieronder hoe je dit zoervleisj maakt.

Ingrediënten voor Limburgs zuurvlees
(onderdeel van een hoofdgerecht voor 4 tot 5 personen)
800 gram runderlappen
400 gram uien
200 ml rode wijnazijn
200 ml rode wijn
3 grote blaadjes laurier
3 hele kruidnagels
200 gram (Limburgse) appelstroop
120 gram peperkoek
peper en zout
900 ml water

Limburgs zuurvlees recept
1. Snijd het rundvlees in stukjes van 2-3 cm. Snijd de uien in ringen (zo voor elkaar met een foodprocessor mocht je die hebben).  Doe het vlees, uien, laurierblaadjes en kruidnagels in een braadpan. Schenk de rode wijnazijn, rode wijn en  water erbij. Roer door elkaar en zet de pan met deksel een nachtje in de koelkast om te marineren.

2. Breng het mengsel de volgende dag langzaam aan de kook. Je kan hiervoor de braadketel gebruiken waarin het vlees heeft gemarineerd. Als het vleesmengsel kookt, verlaag je de hitte zodanig dat het zachtjes kookt. Laat dit zo’n 2- 2.5 uur zachtjes koken of totdat het vlees uit elkaar begint te vallen. Schep regelmatig schuim af. Roer regelmatig en houd in de gaten of je tussendoor nog wat extra water moet toevoegen. Verwijder de laurierblaadjes.

3. Voeg de stroop, verkruimelde peperkoek toe. Meng alles goed. Nu zul je zien dat de stoverij er uit begint te zien als zuurvlees. Door de peperkoek bind je het mengsel. Proef of de smaken zo naar je wens zijn: als je van wat zoeter zuurvlees houdt, dan voeg je naar smaak nog wat stroop toe. Is het zuurvlees wat te zoet naar je idee, dan doe er je een beetje rode wijnazijn bij. Kruid naar smaak met peper en zout. Mocht je de saus te dun vinden dan zou je hem een beetje kunnen binden met een maizenapapje.

Serveer het Limburgse zuurvlees met bijvoorbeeld frietjes, fritessaus en appelmoes. Rode kool smaakt er trouwens ook heerlijk bij, evenals gekookte aardappeltjes.

Laat je het me weten als je iets vertruffelijks hebt gemaakt hier op de website of op social media? Vind ik superleuk!
Wil je niets Vertruffelijks missen? Volg me dan op social media!

untitled-166

Bereiding, foto’s en styling: Dagmar

4 Reacties

  • Jeroen

    4 december 2020 at 5:14 pm

    Stomme vraag wellicht, maar kook je het met of zonder deksel op de pan?

    1. Dagmar

      6 december 2020 at 8:56 pm

      Hallo Jeroen, ik maak eigenlijk alleen nog zuurvlees in de slowcooker. Het is dus alweer een tijd geleden dat ik de fornuis versie maakte en ik weet het eerlijk gezegd niet meer. Als je het deksel van de pan laat dan verdampt er meer vocht. Dan kan het zijn dat je vocht moet toevoegen omdat anders je stoofgerecht zou kunnen aanbranden. Als je het deksel er gedeeltelijk oplaat dan slaat een deel van het vocht terug in de pan. Dat laatste doe ik meestal. Het hangt er natuurlijk ook vanaf hoe hard het kookt wat de mate van verdamping. Misschien kun je hier wat mee? groetjes en succes Dagmar

  • Sabine

    5 april 2021 at 12:00 am

    Nu voor de 2e keer gemaakt en hij is zo lekker. Het is hier een favoriet recept geworden. En de ene keer maak ik hem wat zoeter en de laatste keer liet ik hem zuurder. Heerlijk met frieten erbij en sla.

    1. Dagmar

      5 april 2021 at 12:01 pm

      Hallo Sabine, leuk dat dit een favoriet recept is geworden! Wij zijn er ook dol op 🙂 En leuk om wat spelen met de smaak.
      Bedankt voor je leuke reactie!

Comment ReplyCancel Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorig bericht Volgend bericht