Limburg wijnprovincie van Nederland

26 juni 2019Dagmar
Blog post

Wist jij al dat maar liefst 32 % van de totale Nederlandse wijndruiven in Limburg worden geteeld? Onlangs werd ik door Astrid van Bonapetit uitgenodigd om met de nodige mede foodies een superleuke en geweldige georganiseerde dag door te brengen op Hoeve Cortenbach in Voerendaal. Op instagram heb ik uitgebreid verslag gedaan van deze dag. Op dit bloggersevent werd mijn aandacht getrokken door dit wel heel bijzondere wijnweetje en werd ik aangenaam verrast bij het proeven van Limburgse wijn! Ik vind het dus erg leuk om je hier meer over te vertellen! In dit artikel vind je een opsomming van een aantal aanbevelenswaarige Limburgse wijngaarden en wat je hier allemaal kan doen. Weten waar je Limburgse wijn kunt kopen en proeven? Overnachten in een wijnvat in het mooie Zuid-Limburg? Dit en nog veel meer wat er in Limburg op wijngebied te ontdekken valt lees je in dit artikel!

Limburg is de wijnprovincie van Limburg. Een terroir met minerale smaken die overeenkomt met die van de Franse champagnestreek maar dan gewoon in het Limburgse Voerendaal. Hoe verrassend en leuk is dat? En wist je ook al dat er een heuse Limburgse wijnroute is? Lees snel om te ontdekken wat Limburg op wijngebied allemaal te bieden heeft!

Wijngaarden in Limburg

Wijngaard Sint Martinus in Vijlen

Bij deze grootste en bekendste wijngaard kun je deelnemen aan een proeverij, een rondleiding en in de wijnshop kun je terecht voor wijnadvies. Ook is het mogelijk om mee te doen aan het jaarlijks Plukevent. De wijnen (wit, rood, rosé en mousserend) van deze wijngaard hebben de afgelopen jaren de nodige prijzen mogen winnen. Ben ook jij ondertussen reuze benieuwd naar deze wijngaard? Neem dan een kijkje op de website voor meer informatie.
Website: www.wijngaardmartinus.nl

Een kijkje in de wijnkelder van Sint Martinus, hoe leuk is dat? (Behalve proeven dan).

Domein Holset in Holset
Dit zou weleens de ultieme droom van een wijnliefhebber kunnen zijn (in elk geval die van mij). Dit wijndomein is namelijk gelegen in het prachtige heuvelachtige Zuid-Limburg waar je tevens in leuke hippe B&B kamers kunt verblijven nadat je uitgebreid kennis hebt mogen maken met de mousserende wijnen van Domein Holset. Ook hier kun je terecht voor een rondleiding en diverse proeverijen. Ook heeft Domein Holset plannen voor een heuse Limburgse wijnreis! Lees er meer over op de website.
Website: www.domeinholset.nl

Wijngoed Fromberg in Voerendaal
Liefhebber van mineraliteit in je wijn? Voor dit speciaal terroir hoef je niet naar la douce France. Sterker nog, op deze hoogst gelegen wijngaard van Nederland worden wijnen geteeld met Kunrader kalksteen (mergel)bodem, hoe bijzonder is dat? De bodem komt sterk overeen met de bodemstructuur in de champagne-streek in Frankrijk en dat beloofd bijzondere stille en mousserende wijnen van Limburgse bodem. Bij wijngoed Fromberg zijn er diverse proeverijen en arrangementen beschikbaar, waaronder een rondrit van een uur door het prachtige Limburgse heuvellandschap waarna een lunch, rondleiding en proeverij op dit wijngoed volgt. Lees meer over de mogelijkheden op de website.
Website: www.fromberg.nl/mouserende.html

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is untitled-58.jpg

Stel je eens voor…geen walk-in closet met kleding maar met wijn, hoe leuk zou dat zijn? Op deze foto schitteren mooie flessen wijn van wijngoed Fromberg. In de goodiebag van het event zat een Fromberger Müller Thurgau. Hoe die naar mij idee smaakte? Lekker fris, mineralig en ietwat floraal. Bijzonder en wat mij betreft een aanrader. Ik was ook door deze Limburgse wijn aangenaam verrast.

Wijngaard Kruisboom in Klimmen
Tijdens het bloggersevent van Bonapetit mocht ik kennismaken met een speciale cuvée bestaande uit chardonnay en een deel gewürztraminer van deze wijngaard, heel bijzonder! Wist je dat jaargang 2015 van wijngaard Kruisboom bij de Wijnkeuring van de Lage Landen 2017 in zijn geheel in de prijzen gevallen? Alle drie de varianten werden met een bronzen medaille bekroond! Dat moeten dan toch wel prachtige wijnen zijn, toch?
Website: www.kruisboom.nl

Dit is de bijzondere Limburgse wijn van prijswinnend wijndomein Kruisboom in Klimmen aan de prachtig gedekte tafel tijdens het Bonapetit bloggersevent dat ik mocht bijwonen. (Foto: Dagmar)

Verder kent Limburg nog de volgende wijngaarden:

Wijngaard Salamander (Eys)

Wittemer wijngaard (Wahlwiller)

-Domein De Wijngaardberg (Meerssen)

Raarberg (brut) + Raar Saint Remi (Meerssen)

Bij Brasserie Flo in Maastricht mocht ik een tijd geleden genieten van deze mousserende wijn afkomstig van het nabijgelegen wijngaard Raarberg. Ik heb de foto speciaal voor dit artikel boven water getoverd want ik weet nog dat ik deze bubbels erg lekker vond. Het Franse restaurant is trouwens wat mij betreft ook een aanrader. (Foto: Dagmar)

– Bij Chateau Sint Gerlach (Houthem) zijn in 2019 wijnstokken geplant. Bij de Winselerhof (beide onderdeel van de Oostwegel collectie) is ook een eigen wijngaard aanwezig.

Glooiende wijnranken bij domein de wijngaardsberg in Meerssen, 1 van de vele bijzondere Limburgse wijngaarden. Krijg jij ook al zin om een wijnreisje te gaan plannen? Lees dan zeker verder voor nog meer leuke tips!

Wijn kopen en/of proeven in Limburg?

-Wist je dat er een heuse Limburgse wijnroutekaart beschikbaar is? Te bestellen via de volgende site bomvol divers interessant (wijn)nieuws: https://www.routedesvins.nl/

– Bij de Esyerhalte in Eys kun je terecht voor niet alleen diverse (Limburgse) wijnen maar ook tal van heerlijke streekspecialiteiten en delicatessen. Het is 1 van mijn favoriete foodie adresjes en een bezoekje meer dan waard.
Website: https://www.eyserhalte.nl/

– Een andere persoonlijke aanrader is een bezoekje aan Thiessen Wijnkopers in hartje Maastricht: in het weekend kun je hier terecht voor een twee uur durende proeverij met of zonder rondleiding. Naast dat je hier ook heerlijke wijnen kunt kopen, kun je ook op deze locatie terecht voor wijnmarkten, table d’hôtes, themadiners en nog veel meer.
Website: https://www.thiessen.nl/

In hartje Maastricht kun je deze wijnkelder -eventueel in combinatie met een proeverij- ontdekken bij Thiessen. (Foto: Dagmar)

– Bij Vino Vidi Vici in Valkenburg kun je met het unieke wijnproefsysteem op een leuke manier kennis maken met verschillende wijnen. Met één druk op de knop ontdek je je eigen smaak.
Website: https://vinovidivici1.wixsite.com/home

Overige wijntips:

– Op camping de Cauberg (Valkenburg aan de Geul) kun je overnachten in een heus wijnvat.
Website: https://www.campingdecauberg.nl/nl/camping/trekkershut/wijnvat

-Wijndorp Wahlwiller
In het laatste weekend van september wordt in dit door drie wijngaarden omgeven wijndorp tijdens de Wahlwiller wijnfeesten een wijnkoningin uitgeroepen. Dit jaar staat deze leuke gebeurtenis gepland voor 28 en 29 september 2019.
Website: https://www.wahlwillerwijnfeest.nl/

-Wijnrestaurant Mes amis (Maastricht)
Dit restaurant heeft zich gespecialiseerd in wijn-spijscombinaties en staat nog op mijn (nogal lange) foodielijstje.
Website: www.mesamis.nl

-Vino & Friends (Maastricht)
Aan Plankstraat nummer 6 in het centrum kun je in Italiaanse sferen genieten van allerlei lekkere gerechtjes in combinatie met heerlijke wijnen. Er zijn maar liefst 350 wijnen beschikbaar! Dit restaurant ontdekte ik recent en is ook wat mij betreft een persoonlijke aanrader. Leuk: je kan er ook (online) wijnen kopen.
Website: www.vinoandfriends.nl

-Wijnbars
Ook die zijn te vinden in het bourgondische Maastricht, hoe kan het ook anders. Denk aan bijvoorbeeld Via Mucca, Meesters in wijn, Bk7 Wienkontor of bestel een mooi glas wijn in de wijnbar van het bijzondere Kruisherenhotel. In het koor van de voormalige kerk van het Kruisherenklooster is deze unieke wijnbar met bovengrondse wijnkelder te vinden.

Kortom: als wijnliefhebber valt er veel moois te ontdekken in Limburg. En daar hoef je Nederland dus niet persé voor uit. Welke wijnplekje wil jij als eerste gaan ontdekken?

Wil je niets Vertruffelijks missen? Volg Vertruffelijk dan op social media!

Geniet ervan, Dagmar

Foto’s: ter beschikking gesteld door Visit Zuid-Limburg, tenzij anders aangegeven.
NB: ik werd uitgenodigd voor het Bonapetit bloggersevent. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorig bericht Volgend bericht