Lam met Arabische geroosterde bloemkool en romige bloemkoolpuree

13 april 2019Dagmar
Blog post

Bij restaurant Frunk at ik eens zalige bloemkoolpuree met oude kaas en een in zijn geheel gegaarde bloemkool met een Oosters tintje. Je raadt het misschien al maar ik bedacht dus een eigen versie en combineerde lam met bloemkool op twee manieren. Het werd dit lam met Arabische geroosterde bloemkool en romige bloemkoolpuree. De geroosterde bloemkool schoof ik in de oven met een marinade van gesmolten boter en o.a. komijn, koriander en kurkuma. De bloemkoolpuree maakte ik door de andere helft van de wat langer gestoomde bloemkool te pureren met verse Parmezaanse kaas met koffiemelk en een beetje tahin voor de wederom Arabische touch. Het lamsrack gaarde ik medium rare tot een kerntemperatuur van 62 graden en liet ik even rusten voordat ik het in stukken sneed. Een erg lekkere combi en geslaagd experiment, al zeg ik het zelf!

Lam met Arabische geroosterde bloemkool en romige bloemkoolpuree
Lam met Arabische geroosterde bloemkool en romige bloemkoolpuree: een mooie en feestelijke smaakcombinatie.

Lam met Oosterse geroosterde bloemkool en romige bloemkoolpuree
The stuff (foodie) dreams are made from: medium rare sappig lam met bloemkool op twee manieren. 

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is untitled-19.jpg

Onlangs maakte ik voor Wijnproeverijbox.nl een mooie wijnspijs combi. Ik combineerde het vertruffelijk lamsgerecht met de mooie Australische shiraz (zie foto) en mijn combi werd gekozen voor in een speciale nieuwe wijnproeverij diner box!! Hoe leuk is dat? Dit recept wordt met alle credits en vermeldingen naar m’n blog en social media opgenomen in deze superleuke wijnproeverij diner box!

Ingrediënten voor lam met Arabische geroosterde bloemkool en romige bloemkoolpuree
(klein hoofdgerecht voor 2 personen)
een lamsrack van ongeveer 400 gram (klaar voor gebruik)
een kleine bloemkool van ongeveer 435 gram
een handje cherrytomaatjes

Voor de Arabische marinade
1 theelepel boter + 1/4 theelepel olijfolie
1/2 theelepel gemalen koriander, gemalen komijn en kurkuma
een mespunt nootmuskaat, chili poeder en zout

Voor de romige bloemkoolpuree
50 ml halfvolle koffiemelk
30 gram vers geraspte Parmezaanse kaas
1/2 theelepel tahin (meer/minder naar smaak)
een klontje boter

En verder nog
boter of olijfolie voor het aanbraden van het lam
peper en zout
om te decoreren wat verse lavas en eventueel eetbare bloemen

verder heb je een keukenthermometer, keukenpapier, aluminiumfolie, bakpapier, blender en een pan met een stoommandje nodig waar een kleine bloemkool in past

Lam met Arabische geroosterde bloemkool en romige bloemkoolpuree recept
1.  Verwarm de oven voor op 200 graden (electrische oven). Laat het lamsrack ongeveer een half uurtje op kamertemperatuur komen en dep het droog. Kruid met peper en zout. Bak rondom goudbruin aan in een ovenbestendige pan. Steek de keukenthermometer in het dikste stuk en let erop dat deze niet tegen het bot aanzit. Laat het lam verder garen in de oven tot een kerntemperatuur van 62 graden. Laat het lam daarna ongeveer 5 minuten rusten op een rooster voordat je hem in stukken snijdt.

2. Breng een laag water in de stoompan aan de kook. Snijd het groen van de bloemkool en gooi dit weg. Stoom de bloemkool in zijn geheel 10 minuten. Smelt de boter met de overige ingrediënten voor de Arabische marinade (zet daarna van het vuur). Halveer de bloemkool. Stoom de ene helft nog eens 10 minuten en snijd de andere helft in roosjes. Schep de bloemkoolroosjes voorzichtig door de Arabische marinade. Bekleed een ovenbestendige tray met bakpapier en schik hierop de bloemkoolroosjes. Besprenkel de tomaatjes met een klein beetje olijfolie en leg deze ook op de tray. Schuif 15 minuten bij het lam in de oven. Draai de bloemkoolroosjes na 10 minuten om.

3. Verwarm de koffiemelk. Pureer de andere helft van de bloemkool in de blender met de Parmezaanse kaas, boter, koffiemelk en tahin. Kruid naar smaak met zout. Snijd het lamsrack in stukken.

Serveren: verdeel de bloemkoolpuree, geroosterde bloemkool en tomaatjes over de borden. Leg de stukjes lam (2 a 3 per bord afhankelijk van het lamsrack) hier bovenop. Decoreer eventueel met de verse lavas en eetbare bloemen. Serveer meteen.

Laat je het me weten als je iets vertruffelijks hebt gemaakt hier op de website of op social media? Vind ik superleuk!
Wil je niets Vertruffelijks missen? Volg me dan op social media!

Geniet ervan, Dagmar

Bereiding, foto’s en styling: Dagmar

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorig bericht Volgend bericht