Koreaanse zalm bowl

2 maart 2017Dagmar

Koreaanse zalm bowl. Met dit recept maak je een heerlijke kom met geurige basmatirijst, gekarameliseerde prei en Koraanse zalmblokjes in een kruidige tomatensaus. Gerechten in een bowl, oftewel uit een kom, zijn ontzettend trendy op dit moment. Meestal verdwijnen er verse groenten, rijst en stukjes vlees of vis in zo’n bowl. Het leek mij leuk om een eigen draai aan zo’n kom te geven. Onlangs was ik in de toko van het Mosae Forum in Maastricht. Dit is een toko waar je U tegen zegt: een grote Aziatische supermarkt met een enorme keus. Daar ontdekte ik een Koreaanse kruidenpasta die me inspireerde tot dit gerecht: biboga Korean seasoned soybean paste. Ook wel doenjang genoemd. Een Koreaanse klassieker op basis van gefermenteerde sojabonen die in veel Koreaanse gerechten wordt gebruikt. Door wat van deze kruidige pasta te verhitten met wat sjalot, gember en knoflook en er vervolgens tomaten frito bij te doen krijg je een heerlijke Koreaanse tomatensaus. Hierin gaar je zalmblokjes. Superlekker met basmati rijst en gekarameliseerde prei. En dan heb je me toch een lekkere Koreaanse zalm bowl!

Koreaanse zalm bowl
Zalm maar dan weer totaal anders: deze Koreaanse zalm bowl is een heerlijk hoofdgerecht in een kom. De gefermenteerde sojapasta die de basis vormt voor de Koreaanse zalm heb ik een toko gekocht. Albert Heyn verkoopt trouwens ook doenjang.

Dit heb je nodig voor de Koreaanse zalm bowl
(hoofdgerecht voor 2 personen)
2 zalmfilets zonder huid (in blokjes van 2 cm gesneden)
2 eetlepels bibigo Korean seasoned soybean paste (doenjang)
1 theelepel bruine basterdsuiker (of palmsuiker)
75 ml kokosmelk
25 ml water
1 pakje tomaten frito
1 sjalot (gensipperd)
2 teentjes knoflook (geperst)
1/4 theelepel geraspte gember
2 preien (in ringen)
200 gram basmatirijst
neutrale olie

Zo maak je de Koreaanse zalm bowl
1. Kook de rijst gaar volgens de verpakking.

2. Verhit 2 eetlepels olie en bak hierin de sjalot glazig met de knoflook en gember. Verwarm de Koreaanse sojapasta 2-3 minuten mee met de basterdsuiker. Doe de kokosmelk, tomaten frito en water erbij en roer door. Doe de blokjes zalm erbij en gaar de zalmblokjes in ongeveer 10 minuten op medium vuur met het deksel op de pan. Schep halverwege de zalmblokjes voorzichtig om.

3. Bak ondertussen de prei in wat olie goudbruin. Ik deed dit in een koekenpan en bakte de prei in twee gedeeltes. Je kan natuurlijk ook twee koekenpannen gebruiken.

4. Verdeel de rijst, gekarameliseerde prei en Koreaanse zalm over twee kommen.

Doenjang
Dit is de Koreaanse kruidenpasta die ik gebruikte voor dit recept. Ook wel doenjang genoemd. 

Wil je geen updates van Vertruffelijk missen? Like Vertruffelijk dan op Facebook!

untitled-166

Bereiding, foto’s en styling: Dagmar

 

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorig bericht Volgend bericht